A sötét lovak víkendje

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.11.08. 22:44
Címkék
Forró novemberi hét vége vár az európai kupákban még álló három magyar férfigárdára, hiszen szombaton idegenben lépnek pályára: a Fotex KC Veszprém a Bajnokok Ligájában megkezdi a csoportmérkőzéseit, a Pick-Szeged a KEK-ben, a Dunaferr SE az EHF-kupában a 16-ba jutásért (első mérkőzés) küzd.A lengyel Wisla Plock az 58. klubcsapat, amellyel az európai kupákban megmérkőzik a legutóbbi BL-ben és Szuperkupában döntős Veszprém.
A veszprémi Éles József (66) újra egyik vezéregyénisége a BL-döntôs gárdának
A veszprémi Éles József (66) újra egyik vezéregyénisége a BL-döntôs gárdának
A veszprémi Éles József (66) újra egyik vezéregyénisége a BL-döntôs gárdának
A veszprémi Éles József (66) újra egyik vezéregyénisége a BL-döntôs gárdának
A veszprémi Éles József (66) újra egyik vezéregyénisége a BL-döntôs gárdának
A veszprémi Éles József (66) újra egyik vezéregyénisége a BL-döntôs gárdának
Eddig 28 ország együttesével mérte össze erejét a Fotex, de lengyel együttes még sosem szerepelt a riválisai között. Zdravko Zovko edző gárdájának ez lesz a 153. európai kupaösszecsapása. A Bajnokok Ligája- (előtte BEK) sorozatban a 79. ütközet vár Csoknyaiékra. A néhány napja 38.születésnapját ünneplő válogatott játékos a 104. európai kupameccsére készül. Az egyesületi rangsorban őt a világválogatott Éles József követi 92 mérkőzéssel, amelyeken 560 gólt lőtt. "Eddig egy kazettát láttunk a Plockról – mondta Éles. – Ettől azonban nem lettünk sokkal okosabbak, mert egy nagyon gyenge holland csapattal játszott. Annyi azonban kiderült, hogy a balkezes lövője képzett, veszélyes játékos. Rá nagyon kell figyelnünk. A tavalyi formánkban idegenben is nyernünk kellene.”
Zsigmond György 81 találkozón 241-szer volt eredményes Fotex-mezben. Ezzel az örökranglista harmadik helyezettje a lejátszott mérkőzések alapján. "Sötét lónak tűnik szombati ellenfelünk – mondta a válogatott beállós –, mert lengyel csapat ellen még nem kézilabdáztunk. A jó BL-rajt viszont ránk férne. Ha nyernénk, az nagy erőt adna mindegyikünknek a folytatáshoz.”
A Fotex a BL-ben minden játékosát szerepeltetheti, ezért valamivel könynyebb helyzetben van. "Kevés az információnk az ellenfelünkről – vélekedett Zovko. – Két idegenlégióssal áll fel, s az egyik fehérorosz. Nekünk a saját játékunkkal kell foglalkozni, csak így lehet esélyünk, hogy rákényszerítsük az akaratunkat. Nem lesz könnyű, hiszen a Plock adja a lengyel válogatott gerincét. Mindent egybevetve, feltétlenül győzelemmel illene rajtolnunk.”
A szombati műsor
BL. A-csoport: Wisla Plock (lengyel)–Fotex KCV, 17 (vezeti: Podlucky, Rudinsky – szlovákok), PAC Athens (görög)–SC Magdeburg (német), 18 (v: Breto, Huelin – spanyolok). KEK: De Grootgroep (holland)–Pick-Szeged, 19 (v: Josic, Rudic – horvátok). EHF-Kupa: Partizan Beograd (jugoszláv)–Dunaferr SE, 17.30 (v: Fleisch, Rieber – németek)
A szegedi viszavágót november 17-én (17.30 óra), a dunaújvárosit 16-án (17 óra) rendezik meg.
A Plock 11 forduló után 20 ponttal, jobb gólkülönbségével az élen áll a bajnokságban, a kilencedik körben a harmadik helyen álló Slask Wroclawtól (20 pont) idegenben kapott ki. Legjobbja Mariusz Jurasik, a góllövőlista éllovasa 78 találattal. A legutóbbi fordulóban a sereghajtó AWF Warszawát győzte le idegenben 30–26-ra, és Jurasik, valamint Drobik lőtt öt-öt gólt. A BL-selejtezőben a holland Waeler Geleent búcsúztatta.
A KEK-ben érdekelt Szeged is sötét lóval találkozik Hollandiában, ám ennek ellenére is egyértelmű esélyese a párharcnak. Dragan Djukics edző csapata, amelyben nincs sérült, péntek este már Emmenben, a Grootgroep csarnokában gyakorolt. "Nagyon fiatal, mindössze huszonkét év átlagéletkorú és roppant becsvágyó csapattal találkozunk szombaton – mondta az edzés előtt a szerb mester. – Híreink szerint ellenfelünk sok információt szerzett rólunk, de mi is készültünk az ő taktikájából, videót is kaptunk a mérkőzéseiről. Hat felnőtt- és korosztályos válogatott kerettagja a napokban tért vissza a nemzeti csapatok edzőtáboraiból. Közülük a beállós Renting a legjobb, ő biztos tagja a válogatottnak, amelyben igen sok külföldi klubban kézilabdázó szerepel.”
A holland bajnokságban 12 csapat küzd. A 10. forduló után 15 ponttal a második helyen áll a Grootgroep, két ponttal lemaradva az Aalsmeertől, és egy ponttal megelőzve a Waelert, amely azonban csak kilenc mérkőzést játszott. Az utóbbi néhány fordulóban az Aalsmeertől idegenben 21–20-ra kikapott, a negyedik helyen álló Kras Volendammal 27–27-re végzett. Az európai porondon azonban még nem alkotott maradandót, itt ismeretlen a neve.
Az EHF-kupa előző körében a Dunaferr együttesét a grúz Sevardeni Tbiliszi nem késztette különösebb erőbedobásra, így Rostáék két fölényes diadallal jutottak a 32 közé. Itt azonban a jugoszláv kézilabda első számú reprezentánsa, a bajnok Partizan Beograd vár rájuk, amelyet a BL-selejtezőben a román aranyérmes Savinesti búcsúztatott (figyelemre méltó, hogy a belgrádi találkozón 22–15-re győzött a hazai gárda). A jugoszláv csapatot otthonában 3000 fanatikus híve biztatja, és az együttesben válogatott kiválóságok sora szerepel: Perunicsics és Mandics a két gólgyárosa. Roppant nehéz dolguk lesz tehát a dunaújvárosiaknak, akik pénteken autóbusszal érkeztek meg Belgrádba, ahol 17 órakor a találkozó helyszínén vezényelt edzést Buday Ferenc mester.
"A jugoszláv bajnok mindig nagyon erős – vélekedett Buday. – A videofelvételeket elemezve megállapíthattuk, hogy klasszisai kiváló egyéni képességeire építi támadójátékát a Partizan. Déli szomszédaink heves vérmérsékletét mindenki jól ismeri, és a lelátóról áradó félelmetes buzdítás bizonyára a játékvezetőkre és ránk is hatással lesz. Igyekeztünk erre is felkészülni. Játékosaim profik, és hiszem, hogy túlteszik magukat a hátráltató külső körülményeken. Bene Tamás jobb kezének kisujja megsérült, s ez zavarja, de nem akadályozza a játékban.”
Buday Ferenc – az adminisztrációs nehézségek elhárultával – immár számíthat a vajdasági Káty együtteséből, a Jugovics Kacból szerződtetett Milorad Krivokapicsra is. "A szerb újságokban olvastam, hogy a Partizan eddig csak négy bajnoki meccset játszott, legutóbb idegenben döntetlent ért el – mondta a 22 éves átlövő. – Eddig csak keveset játszhattam a Dunaferrben, ezért nem vagyok még csúcsformában, de társaimmal együtt mindent meg fogok tenni, hogy a továbbjutás kérdése Újvárosban dőlhessen el. Feleségem és szüleim is eljönnek a mérkőzésre, s már ők is megérkeztek a jugoszláv fővárosba.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik