Megrökönyödött horvátok

H. L., S. J.H. L., S. J.
Vágólapra másolva!
2003.12.16. 21:39
Címkék
A horvát szövetség elnökségi tagja, Tihomir Salajic bevallotta, hogy a sportág horvát vezérkara is a magyar válogatottnak szorított a dötőben. Még az új miniszterelnök, Ivo Sanader is ott volt a díszpáholyban, s ő is a magyaroknak szurkolt.
Pálinger Katalint – nem véletlenül – mindenki a vb legjobb kapusaként emlegette (Fotó: Meggyesi Bálint)
Pálinger Katalint – nem véletlenül – mindenki a vb legjobb kapusaként emlegette (Fotó: Meggyesi Bálint)
Pálinger Katalint – nem véletlenül – mindenki a vb legjobb kapusaként emlegette (Fotó: Meggyesi Bálint)
Pálinger Katalint – nem véletlenül – mindenki a vb legjobb kapusaként emlegette (Fotó: Meggyesi Bálint)
Pálinger Katalint – nem véletlenül – mindenki a vb legjobb kapusaként emlegette (Fotó: Meggyesi Bálint)
Pálinger Katalint – nem véletlenül – mindenki a vb legjobb kapusaként emlegette (Fotó: Meggyesi Bálint)
A rádióban az egyik bemondó elmondta, hogy szívesen feleségül venné Pálinger Katalint, aki szerinte hihetetlenül véd (a magyar kapusról a rendszerint "mindent tudó” Makedonszki Szport már megjelentette, hogy várhatóan Koppenhágában, Siti Eszter klubjában, a fényes sikerekről álmodó FCK-ban folytatja pályafutását), de sokan dicsérték Radulovics Bojana játékát is.
A magyar szurkolók nagy szimpátiát keltettek Zágrábban, különösen a Sportpalota környéki üzletek vezetői voltak elégedettek velük. Amikor a hajrában hat góllal vezetett a magyar válogatott, mindenki világbajnoknak hitte, csak egy ember kételkedett ebben. Velimir Kljaic, az olimpiai bajnok (1996) horvát férfiválogatott szövetségi kapitánya – aki korábban szóba jött a nők esetleges kapitányaként is – a horvát tv (HRT) szakkommentátoraként a vb-n sok millió nézőnek újra bebizonyította, hogy professzora ennek a játéknak. A döntő közvetítésekor, a magyarok nagy előnyénél elmondta: "Még nincs vége a mérkőzésnek. A francia kézilabdázók olyanok, mind a német futballisták. Bármikor képesek talpra állni és fordítani.” Néhány perccel később mindannyiunk megrökönyödésére ez be is következett.

Pálinger ajánlatai

A világ jelenlegi legjobb kapusára, az újvárosi Pálinger Katalinra – érthetôen – sok klub foga fáj. A vb-n is szárnyra kelt pletykáról, a játékos új klubba igazolásáról ôt magát kérdeztük.
„Nem tagadom, tavaly nyár óta több ajánlatot kaptam – mondta a horvátországi megfázásából lassan gyógyuló, még mindig hôemelkedéssel bajlódó kapus. – Keresett többek között a dán FCK Köbenhavn is, de de ez független volt a világbajnoki szereplésemtôl. Jövô nyárig a Dunaferrhez köt a szerzôdésem, azután pedig majd meglátom, hogyan tovább.”
A lelátón volt Zdravko Zovko, a Fotex KCV mestere is "Nagyon kiegyensúlyozott volt a vb mezőnye, gyakran tényleg csak apróságok döntöttek. A magyaroknak adva volt minden feltétel és ötvenkilenc percig remekül játszottak, méghozzá gyakorlatilag hazai pályán. Eddig tartották az előnyüket, majd összeomlottak. Be kell látni, a franciák remekül hajráztak. A magyarok fiatalítottak, és nagyon jól tették. Eljött a pillanat, hogy a horvátok is meg tegyék ezt a lépést, és a dánokkal, illetve norvégokkal együtt ismét a világ élmezőnyébe kerüljenek.”
A vb házigazdáit nagyon megviselte csapatuk korai kiesése, ugyanis azt várták, hogy a csapat bekerül a zágrábi középdöntőbe. Nem véletlenül éppen a csoportmérkőzés utáni szabadnapra tették a tisztújító közgyûlést. Zeljko Kavran elnök sorsát azonban nem befolyásolta a nők sikertelensége, hiszen a horvát férficsapat világbajnok, így a csáktornyai sportvezető újabb négy évig marad tisztében.
Az biztos, hogy Zeljko Tomac nem lesz tovább a nők szövetségi kapitánya. A mester a Nemzeti Sportnak Zágrábban elmondta: "Lejárt a megbízatásom, visszamegyek Norvégiába, és várhatóan a szövetség alkalmazásában a válogatotthoz térek vissza. Remek színvonalú vébét rendezett Horvátoszág, és a legtöbb csapat sokat fejlődött. Köztük a horvát is, amely ennek ellenére sem tudott versenyben maradni a legjobbakkal.” Tomac kinevezése nagy kudarcnak bizonyult, hiszen tíz éve Norvégiában él, ezért nem ismerte kellően a horvát játékosokat (a keretet a pályaedzője, Vatromir Srhoj állította össze). Tomac még a rivális csapatokat sem ismerte jól, hiszen a sorsoláskor, amikor a házigazda jogán csoportot választhatott, amellett döntött, amelyben a volt világbajnok oroszok és az immár olimpiai résztvevő Spanyolország, valamint a volt vb-bronzérmes Szerbia-Montenegró szerepelt.
A horvátoknak a kudarc után új kapitányt kell választaniuk.
A nemzeti csapat kiesése miatt a rendezők attól is féltek, hogy üres lelátók előtt bonyolítják le a verseny helyosztóit és döntőjét, de a magyar és a szlovén szurkolók kitettek magukért. Főleg a magyarok, akik legalább ezren voltak már Csáktornyán is, Zágrábot pedig szinte megszállták, s a döntőre zsúfolásig megtelt a sportcsarnok, amelyben ilyen hangulatot legutóbb a Badel Zagreb férficsapata teremtett öt-hat évvel ezelőtt.


ÁRAMSZÜNET: ELÔFORDUL! A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) elnökségének három tagja, az egyiptomi Hasszan Musztafa (elnök), a svéd Staffan Holmqvist (alelnök) és a francia Raymond Hahn (főtitkár) sajtótájékoztatóján kitûnőre értékelte a horvátországi vb előkészítését, lebonyolítását és a küzdelmek színvonalát. "Akadt ugyan egy-két gond, például a fiumei áramszünet, de hasonló bárhol, bármikor előfordulhat” – mondta Hasszan Musztafa, aki az IHF és a vb-szervezők jövőbeni még jobb munkáját ígérte. Az IHF szerint bevált a jelenlegi versenyforgatókönyv, a csoportokban nagy csata folyt a továbbjutásért, és a középdöntőben az utolsó pillanatig nyitott volt a kérdés, ki jut az elődöntőbe, s ki játszhat az ötödik helyért. "A feszített program fárasztó a csapatoknak, akik azonban remekül felkészültek, és magas színvonalú mérkőzéseket játszottak – mondta Staffan Holmqvist. – Ugyanakkor a huszonnégy csapat közül csupán Dél-Korea került be a tizenöt közé Európán kívüli csapatként. Hasonló volt a helyzet a portugália férfivébén, ahol a tizennégyben csak európai válogatott volt. Ennek azonban a jövőben nem kell így lennie, hiszen roppant gyorsan fejlődik a világban a kézilabda.”

54 EZER NÉZÔ. A tv-nézők 24 országban látták a vb közvetítéseit, és Ausztrália, Uruguay, valamint Elefántcsontpart kivételével valamenynyi részt vevő országból érkeztek újságírók (öszesen 520) Horvátországba, akiket 60 fényképész kísért. A mérkőzéseket a csarnokokban 54 ezer szurkoló látta.

PORTÁL: OK. Kitûnőre vizsgázott az IHF új internetes oldala (www.ihf.info), amelyen szinte a mérkőzésekkel azonos időben megjelentek a friss eredmények és statisztikák.

PFEISTLINGER MARADT. A világbajnokságon újjáalakult a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) 12 tagú kézilabda-szakbizottsága, amelynek elnöke további négy évig az osztrák Günter Pfeistlinger maradt (a testület négytagú vezetőségébe beválasztották Simon Józsefet, a Nemzeti Sport szakíróját).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik