Edzőváltás a női kispadon

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.09.10. 21:38
Címkék
Bár eredetileg szeptember utolsó napján, a szövetség elnökségi ülésén döntöttek volna a felnőtt válogatottakat érintő személyi kérdésekről, a testület húsz nappal a tervezett időpont előtt pénteken délelőtt összegyűlt, hogy rendkívüli ülésen tárgyaljon a férfi- (Skaliczki László kontraktusa augusztus 31-én lejárt), illetve a női kapitány (Mocsai Lajos szerződése 2004 végéig szólt) helyzetéről.
A hivatalos indoklás szerint a nemzeti csapatokra váró feladatok miatt volt szükség a korábbi időpontra, ám a sietségben minden bizonnyal szerepet játszott az a feszültség is, amely az utóbbi napokban érzékelhető volt.
A férfiaknak ugye nem volt érvényes mandátumú szakvezetője, a hölgyeknél pedig napirenden volt a váltás lehetősége, hiszen Mocsai Lajos csapata Athénban elmaradt a dobogós célkitűzéstől, az ötödik helyen végzett. Rendhagyóra sikeredett a rendkívüli elnökségi ülés, mert Mocsai pénteken Svájcban légióskodó fiánál (a válogatott Mocsai Tamásnál) vendégeskedett, míg az első számú utódjelölt, Kiss Szilárd a Dunaferr női csapatának edzését vezette. Így velük telefonon konzultált Kiss István elnök.

Mocsai Lajos jobbra néz, a csapat balra… – Athénban valami megszakadt a kapitány és a csapat között
Mocsai Lajos jobbra néz, a csapat balra… – Athénban valami megszakadt a kapitány és a csapat között
Mocsai Lajos jobbra néz, a csapat balra… – Athénban valami megszakadt a kapitány és a csapat között
"Külön kezeltük a férfi és a női szövetségi kapitány kérdését - kezdte Kiss István, a szövetség elnöke. - Skaliczki László szerződése augusztus végén lejárt, azaz jogilag nem volt kapitánya a válogatottnak. Az elnökség mindenekelőtt gratulált a fiúk athéni eredményéhez, majd egyhangúlag úgy döntött, hogy újabb négyéves keretszerződést ajánl az olimpián negyedik helyig jutó gárda szakvezetőjének, amelyet Skaliczki úr elfogadott. Mindenképpen hosszú távú megoldást kerestünk, ezért szól a kapitány mandátuma a 2008-as pekingi olimpia végéig."

Szavazás

Egyetért-e Mocsai Lajos távozásával?

---- Mint ahogy az várható volt, sokkal nehezebb döntés született a női csapat ügyében, hiszen itt fontosabb lett volna megvárni a szeptember 30-ai szakmai értékelést, ám a közelgő magyarországi rendezésű Európa-bajnokság miatt minél hamarabb tisztázni kellett a viszonyokat. S ahogy az már benne volt a levegőben, hamarosan kiderült, hogy Mocsai Lajos nem tölti ki szerződésének utolsó hónapjait. "A mai nappal közös megegyezéssel felmentjük a munkavégzés alól a női válogatott szövetségi kapitányát - fogalmazott Kiss István. - Természetesen nem felejtjük el, hogy Mocsai Lajos munkálkodásának hat éve alatt rengeteget tett a magyar kézilabdázásért, kiemelkedő sikereket ért el csapatával, csakúgy, mint korábban a férfiválogatottal. Az athéni szereplés azonban őt is megviselte, ezért is döntöttünk a közös megegyezéses válás mellett. A kapitány természetesen minden járandóságát megkapja, sem erkölcsileg, sem anyagilag nem érheti őt hátrány. A magyarországi kontinensbajnokság miatt azonban időkényszerben voltunk, hiszen ne feledjük, egy majd félmilliárd forintos költségvetésű eseményről van szó. Ráadásul a női válogatottnak szeptemberben már lesz egy kétnapos közös összetartása. Az elnökség úgy döntött, hogy az Eb végéig Kiss Szilárdot, a Dunaferr jelenlegi vezetőedzőjét bízza meg a kapitányi teendők ellátásával. Mivel érvényben van egy határozat, mely szerint klubedző nem állhat a válogatott élén, ezt az év végéig felfüggesztette az elnökség, a későbbiekben pedig majd megvizsgáljuk, érdemes-e ezt a helyzetet továbbra is fenntartani. Előzetesen természetesen egyeztettünk Kiss Szilárddal és munkaadójával, a Dunaferrel. Kézenfekvő volt döntésünk, hiszen a válogatott gerincét a dunaújvárosi csapat adja, így Kiss Szilárd kinevezése is kézenfekvőnek tűnt, ráadásul a szakma is támogatta. Így az elnökségnek van három és fél hónapja megkeresni a végleges megoldást, azaz eldönteni, hogy jövő év január elsejétől a pekingi olimpia végéig ki irányítja majd az együttest."
A női válogatottnál történt váltás hátteréről beszélt Sinka László főtitkár is. "Úgy éreztük, Athénben valami megtört a női válogatottnál - mondta a főtitkár. - Megtört a lendület, odalett a korábbi jó hangulat, amely jellemző volt a kapitányra, a játékosokra és a stáb valamennyi tagjára. Azt azonban ne felejtsük el, hogy Mocsai Lajossal milyen kitűnő eredményeket ért el a csapat. Az elmúlt hat évben a magyar válogatott volt az egyetlen, amely minden világversenyen pontszerző helyen tudott végezni, csodálatos sikereket produkált."

Szavazás

Elégedett női kéziseink olimpiai 5. helyével?

---- Skaliczki László természetesen örömmel fogadta, hogy folytathatja megkezdett munkáját, s hogy hosszú távon számolnak vele a válogatott élén. "Az olimpiai szereplésért köszönetet szeretnék mondani a játékosokon kívül az elnökségnek is - fogalmazott a férfiak szövetségi kapitánya. - Jó, hogy hosszú távon számolnak velem, bár sok feladatunk lesz, hiszen részben a generációváltozás időszaka vár a csapatra, ám közben az eredményességre is figyelni kell. Olyan játékosokat szeretnék beépíteni a válogatottba, akik klubjukban nemzetközi szinten már bizonyítottak."

Szavazás

Elégedett férfi kéziseink olimpiai 4. helyével?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik