Női kézi: Minden perc számít, amit együtt tölt a csapat – Golovin Vlagyimir

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.08.10. 11:38
null
Golovin Vlagyimir a helyszínen nézte meg a Ferencváros CSM Bucuresti elleni keddi felkészülési mérkőzését, hogy lássa, milyen felfogásban kézilabdázik, mennyire változott a munka és a játék a zöld-fehéreknél (Fotó: Kisalföld/Nagy Gábor)
A Telkiben sorra kerülő mini összetartáson is már az év végi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra fekteti a hangsúlyt a magyar női kézilabda-válogatott.

 

Háromnapos soron kívüli összetartáson vesz részt az év végi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott Telkiben, ahová Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány húsz játékost hívott meg. Az NB I-es egyesületekkel létrejött megállapodás alapján beiktatott edzőtábor tréningjein – a győriekkel megegyezve – a balszélső Szöllősi-Schatzl Nadine ezúttal nem vesz részt, míg a Mosonmagyaróvár beállója, Pásztor Noémi sérülés miatt hiányzik.

„Sok időnk most nincs a munkára, de az erőfejlesztés és a csapatépítés terén is próbáljuk folytatni azt, amit a júliusi egyhetes győri edzőtáborban elkezdtünk – mondta lapunknak az újabb összetartás kapcsán Golovin Vlagyimir. – Emellett már az előttünk álló idei feladatokra is figyelünk. A Ferencvárossal is lesz közös tréningünk, utána pedig zárt kapus meccset játszunk egymással. Főleg a védekezésre koncentrálunk, és a leendő világbajnoki ellenfelekkel, a csoportunkban szereplő montenegróiakkal és a lehetséges középdöntős rivális horvátokkal foglalkozunk. Rendezett védelemmel szemben hosszú lefolyású támadásokat vezet ez a két válogatott, úgyhogy modellezzük a megoldásokat ezzel kapcsolatban. Később sem lesz sokkal több időnk a felkészülésre a vébé előtt, szerencsések vagyunk, hogy ezt a két-három napot most közösen tölthetjük. Minden perc számít, amit együtt tölt a csapat, a saját dolgaink mellett már előre is tekinthetünk és az ellenfelekkel is foglalkozhatunk.”

A mostani összetartáson (amelyet nem hivatalos válogatott héten tartanak) csak az itthon játszókra számíthatott a kapitány, a külföldi klubokban szereplők nem tudtak részt venni, de ősszel természetesen már csatlakoznak a többiekhez, és akkor felfrissíthetik a szakmai stáb taktikai elképzeléseit.

„Sokkal könnyebb lesz egy-két játékost beépíteni a csapatba, mint, mondjuk, egy komplett keretnek újra felvázolni a terveket, ugyanakkor semmi olyan elemet nem gyakorlunk most, ami teljesen új lenne – folytatta Golovin Vlagyimir, aki hét játékosra számít az immár az új dán tréner, Martin Albertsen irányításával készülő Bajnokok Ligája-döntős FTC-ből. – A helyszínen megnéztem a Ferencváros CSM Bucuresti elleni keddi hazai felkészülési meccsét is, hogy lássam, milyen felfogásban kézilabdázik, mennyire változott nála a munka és a játék. Erre is szükség van, hogy továbbra is közös irányba haladjanak a klubcsapatok és a válogatott. Találkoztam az edzőkollégákkal is, mindenkinek pozitív a hozzáállása és próbál rugalmas lenni, és a nemzeti csapatot is segíteni.”

A magyar nemzeti együttesnek társrendezőként nem kell selejtezőt vívnia a jövő évi Európa-bajnokságra, azonban októberben, amikor elrajtol az Eb-kvalifikáció, így sem marad tétmeccsek nélkül, hiszen az első két fordulóval elkezdődnek a küzdelmek az Európa-kupában, amelyben a 2024-es kontinenstorna három házigazdája, Magyarország, Ausztria és Svájc, illetve a címvédő Norvégia küzd meg egymással. A mieink először a többek között kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok skandinávokkal játszanak hazai pályán, majd az osztrákokhoz utaznak. Ezzel kapcsolatban a szövetségi kapitány leszögezte, más ellenfelekkel találkoznak az Európa-kupában, mint a világbajnokságon, nyilván más kézilabdát is kell játszaniuk, de ezeken a mérkőzéseken is egyértelműen figyelniük kell a védekezésre és a támadási variációkra. A közvetlen felkészülés november 20-án indul a dán–norvég–svéd közös rendezésű vb-re, a magyar válogatott a helsingborgi csoportban sorrendben Paraguay (november 30.), Kamerun (december 2.) és Montenegró (december 4.) ellen lép pályára.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: 
Böde-Bíró Blanka, Janurik Kinga (mindkettő FTC), Bukovszky Anna (Vác)
Jobbszélsők: Grosch Vivien, Töpfner Alexandra (mindkettő Debrecen), Győri-Lukács Viktória (Győr)
Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC)
Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Farkas Johanna (MTK), Kukely Anna (FTC), Vámos Petra (Debrecen)
Beállók: Bordás Réka (FTC), Füzi-Tóvizi Petra (Debrecen), Tyiskov-Helembai Fanny (Vác)
Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kuczora Csenge (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Fodor Csenge (Győr), Márton Gréta (FTC)

A NŐI VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA
Október 9–15:
 edzőtábor
EHF EURÓPA-KUPA
1. forduló. Október 11. (Debrecen), 19.00:
Magyarország–Norvégia
2. forduló. Október 15. (Schwechat) 17.00: Ausztria–Magyarország
November 5. (München) 14.30: felkészülési mérkőzés, Németország–Magyarország
November 20.: a világbajnoki felkészülés kezdete
November 25–27.: felkészülési mérkőzések Hollandia ellen Hollandiában (pontos időpontok később)
November 29.–december 17.: olimpiai kvalifikációs világbajnokság

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik