Az első idegenbeli derbi vár a Vadkakasokra

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.11.22. 21:18
Címkék
A harmadik kedd a harmadik premier a Debreceni Vadkakasok életében. Két hete, ugye, debütált a csapat az ULEB-kupában, míg az elmúlt hét második napján a frissiben kinevezett amerikai vezetőedző, Robert Reid ült először tétmeccsen az együttes kispadján.
Ezúttal pedig az első idegenbeli fellépés vár a hajdúsági egyletre a rangos sorozatban. Méghozzá nem is akárhol, hiszen a debreceniek az egykori jugoszláv kosárlabda egyik fellegvárában, a Buducsnoszt Podgorica otthonában lépnek pályára. A félelmetes hírű és hangulatú Moracsa-csarnokban, ahol általában futva hagyják el a pályát a vendégcsapatok, ha győztek. A debreceni gárda hangulatának mindenesetre jót tett a múlt szombati, székesfehérvári siker, hiszen, korábban még sohasem győzött az Albacomp otthonában, most pedig biztosan szerezte meg a két pontot.

Szejo Bukva (világos mezben) ismeri a podgoricai siker receptjét, nemegyszer megfordult már a Buducsnoszt hírhedt csarnokában (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Szejo Bukva (világos mezben) ismeri a podgoricai siker receptjét, nemegyszer megfordult már a Buducsnoszt hírhedt csarnokában (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Szejo Bukva (világos mezben) ismeri a podgoricai siker receptjét, nemegyszer megfordult már a Buducsnoszt hírhedt csarnokában (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A Vadkakasok másodedzője, Ali Shirian állítja, hogy ebben a sikerben már szerepet játszott a két ULEB-kupa-összecsapás is. "Biztos vagyok benne, hogy a PAOK és az Alba Berlin elleni mérkőzések tapasztalata, az ott felvett ritmus is kellett ahhoz, hogy győzni tudjunk Fehérváron - kezdte a szakember. - Ami a Buducsnoszt elleni találkozót illeti, természetesen itt is szeretnénk győzni, ám nagyon nehéz dolgunk lesz. Ellenfelünk a klasszikus jugoszláv iskolát képviseli, és különösen hazai pályán félelmetes. Mi azonban mindent megpróbálunk, az majd kedd este derül ki, hogy ez mire lesz elég." Mielőtt a gárda hétfő délután a debreceni repülőtérről chartergéppel útnak indult, a rutinos bosnyák center, Szejó Bukva korábbi podgoricai emlékeit elevenítette fel. "Sok nagy meccset játszottam a Moracsa-csarnokban, s a Buducsnoszt akkoriban is remek együttes volt - mondta a játékos. - Szerencsére szerepeltem ott győztes találkozón is, remélem, most is így lesz." Ugyancsak játszott Podgoricán győztes csapatban az egykori körmendi, Trummer Rudolf is. "Felejthetetlen emlék az a siker, hiszen az életünkért futottunk az öltözőig, szerencsére gyorsak voltunk - mondta a bedobó. - A videofelvételek alapján a jelenlegi Buducsnoszt is remek csapatnak tűnik. Én szívesen futnék újra a derbi végén…"
A valóban félelmetes légkörű podgoricai csarnokról női kézilabda-csapatainknak is vannak szép emlékei, hiszen 2002-ben a Fradi, míg tavaly a Dunaferr nyert itt egyaránt Bajnokok Ligája-meccsen. Ha a debreceniek követni akarják a példát, nagy bravúrra lesz szükségük, hiszen a Buducsnoszt a szerb-montenegrói kosárlabda nagyon erős reprezentánsa. Igaz, az egykori jugoszláv utódállamokat tömörítő Goodyear-ligában jelenleg 6-6-os mutatóval a középmezőnyben tanyázik, ám idegenben senki sem mehet biztosra ellene. Legutóbb a múlt szombaton 77-71-re kapott ki a belgrádi Reflex otthonában - ezért most valószínűleg a Vadkakasok ellen szeretne javítani.
Az állás
1. Berlin22178–1554
2. PAOK22160–1394
3. Charleroi211164–1613
4. Buducsnoszt211152–1543
5. DEBRECEN22154–1692
6. Gravelines22149–1792
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik