Sztárok Zdovc búcsúmeccsén

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2005.07.05. 22:42
Címkék
Hivatalosan is visszavonult Jure Zdovc, a szlovén kosárlabda legendás alakja. Ljubljanában a Tivoli sportcsarnokban a 38 éves (immár edző) Zdovc utoljára lépett kosarasként a pályára.
Igen gazdag pályafutása során olimpiai ezüstérmet (1988), Európa-bajnoki (1989) és világbajnoki (1991) címet nyert az egykori jugoszláv válogatottal, méghozzá annak egyik legjobb csapatával, melynek tagjai közül a legtöbben megjelentek a búcsúmérkőzésén is.

Zdovc a szülővárosában, Konjicében kezdett kosarazni, de igazi pályafutása a Ljubljanában kezdődött. Innen külföldre igazolt, s játszott a Bologna, a Limoges, az Iraklisz, a Tofas Bursa, a Panioniosz és a Split CO csapatában. Ez utóbbiban debütált edzőként is. A jugoszláv válogatottban 87 alkalommal szerepelt és számos sikert aratott, amíg a szlovén nemzeti csapattal négy Eb-n vett részt, de érmet nem nyert.

Jure Zdovc (jobbra) pompás gálán búcsúzott
Jure Zdovc (jobbra) pompás gálán búcsúzott
Jure Zdovc (jobbra) pompás gálán búcsúzott
A szlovén sztár búcsúmérkőzésén részt vett Toni Kukoc, Dino Radja, Stojko Vrankovic, Velimir Perasovic, Zoran Cutura, valamint Vlade Divac, Szasa Djordjevics, Zoran Szavics, Predrag Danilovics, Zsarko Paszpalj, Predrag Sztojakovics, Dejan Bodiroga, és sok-sok szlovén kosaras, de külföldről is eljött néhány egykori csapattárs, elég csak Európa egyik legjobb karmesterére, a litván Sarunas Jasikeviciusra gondolni.

A "zöldek" (az Union Olimpija csapata megerősítve idegenlégiósokkal) 104-93-ra győztek a "fehérek" ellen, akik jórészt az egykori jugoszláv válogatott játékosaiból álltak. Az egyik oldalon Zmago Sagadin és Bozsidar Maljkovics volt a tréner, a másikon Dusan Ivkovics és Zseljko Obradovics. Zdovc egy félidőt a "zöldek", egyet a "fehérek" színeiben szerepelt.

A búcsúzó klasszis ezen az estén vette át az 1991-es Eb-n szerzett aranyérmét, melyet 14 éve azért nem kaphatott meg, mert a jugoszláv hadsereg megtámadta hazáját, mire Zdovc otthagyta a csapatot, és hazautazott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik