A görögök az utolsó pillanatban győztek a horvátok ellen

Vágólapra másolva!
2007.09.09. 21:01
A Spanyolországban zajló férfi kosárlabdázók Európa-bajnokságán a középdöntő második fordulójában a görög válogatott egy végletekig kiélezett, fantasztikus hangulatú összecsapáson három ponttal verte Horvátországot. A találkozót elődöntő, hárompontos kosár a mérkőzés utolsó pillanatában született.A házigazda spanyol csapat sima meccsen fosztotta meg veretlenségétől az oroszokat. A portugálok megverték Izraelt.
Nikola Prkacin (Horvátország, balra) és Lazarosz Papadopulosz (Görögország, jobbra) csatája
Reuters
Nikola Prkacin (Horvátország, balra) és Lazarosz Papadopulosz (Görögország, jobbra) csatája
Nikola Prkacin (Horvátország, balra) és Lazarosz Papadopulosz (Görögország, jobbra) csatája
Reuters
Nikola Prkacin (Horvátország, balra) és Lazarosz Papadopulosz (Görögország, jobbra) csatája

A görögök így már két-két győzelemmel és vereséggel, hat ponttal állnak a csoportban, a címvédő helye a negyeddöntőben szinte már biztos.

A horvátok hasonló mutatóval rendelkeznek, mint mostani legyőzőjük, ám folytatásuk a legjobb nyolc között nem igazán került veszélybe.

Kiegyenlített küzdelmet hozott az első negyed, amelynek elején a görögök hiába ugrottak meg, a horvátok a hajrában egypontosra tudták csökkenteni az egyébként sem olyan nagyon meggyőző különbséget.

A második negyedben fordult a kocka. Bár a görögök a felvonás elején megint megpróbálták irányítani a játékot, eredményességük szinte kizárólag Papadopulosztól függött, márpedig egy embertől egy horvát válogatott ellen nehéz sikert remélni.

Ennek eredményeként a horvátok a játékrész hajrájában megint feljöttek a görögökre, de ezúttal olyannyira, hogy a nagyszünetre hétpontos előnyre tettek szert.

A fordulat a harmad negyedben történt, amikor a horvátok 50-37-nél, 13 pontos előnyök tudatában szinte már kezükben érezték a győzelmet. Ekkor azonban a Diamantidisz és
Papadopulosz vezérelte görögök 8-0-s részeredménnyel felélesztették reményeiket.

A záró negyednek négypontos görög előnnyel vághattak neki a csapatok. Félelmetes játék alakult ki, a horvátok kapaszkodtak, de ellenfelük sem hagyta magát. A védekezéssel kevesebbet törődtek a játékosok, nem úgy a támadással, amelyben mindkét oldalon megszórták magukat.

A hajrában a görögök tartották előnyüket, de egy-egy elhibázott büntető, valamint Popovic sikeres hárompontosa és két pontos büntetője azt jelentette, hogy az utolsó másodpercekben még eldöntetlen volt a mérkőzés.

Jöttek is sorra az időkérések, valamint a technikai szabálytalanságok és a büntetők. A végén azonban egy akciókosár döntött, ráadásul a mérkőzéshez illően egy remekbe szabott megmozdulás végén: egy másodperccel a vége előtt a görög akciót Szpanulisz parádés csel végén egy távoli kosárral zárta, amely a gyűrűbe hullott.

Diamantidisz 23, míg Papadopulosz 22 pontot szerzett, döntő érdemeket szerezve ezzel a görögök sikeréből, míg a horvátok legeredményesebbje a 15 pontig jutó Kasun volt.

A házigazda spanyol együttes sima meccsen, 12 ponttal verte Oroszországot. A nagy kedvvel és elszántsággal játszó házigazdák pillanatnyi kétséget sem hagytak arra nézve, melyik együttes nyeri a vasárnapi játéknap utolsó összecsapását.

Az oroszok sematikus játéka a sokpasszos játék utáni, távoli dobásokra, valamint a honosított Holden egyéni megmozdulásaira, betöréseire épült, ám az nem vezethetett eredményre a sok kiváló egyéni teljesítményt felvonultató, csapatként és egyénenként is remeklő házigazdákkal szemben.

Az orosz válogatott első vereségét szenvedte el a kontinenstornán, így a vb-címvédő spanyolokhoz hasonlóan három győzelemmel és egy vereséggel állnak, továbbjutó helyen.

A nap első összecsapásán a portugálok esélyt sem adva győztek Izrael elleni: az első neyged végére már 14 pont volt a két együttes közötti különbség.

FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖZÉPDÖNTŐ:

E CSOPORT, 2. FORDULÓ:
Görögország – Horvátország 81-78 ( 20-19, 13-21, 25-14, 23-24)
Ld: Diamantidisz 23, Papadopulosz 22, Szpanulisz 14., ill. Kasun 15, Tomas 11, Popovic 11
Portugália - Izrael 94-85 ( 28-14, 18-20, 19-14, 29-37)
Ld.: Gomes 23, Jordao 20, Da silva 13, ill. Eliyahu 29, Halperin 19, Naor 12
Spanyolország – Oroszország 81-69 (20-23, 20-12, 23-16, 18-18)
Ld: Calderón 17, Navarro 15, Gasol 13, ill. Kirilenko 21, Hriapa 14, Morgunov 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik