Szekszárdi összeomlás, a Brno jutott be a női kosárlabda Euroliga csoportkörébe

Vágólapra másolva!
2024.09.25. 19:57
Fotó: Dömötör Csaba
A női kosárlabda Euroliga selejtezőjének visszavágóján hiába vezetett több mint húsz percen át a Szekszárd, az utolsó negyedet 14 ponttal megnyerő cseh Brno idegenben is nyert és ezzel kettős győzelemmel jutott a csoportkörbe. A tolnaiak az Európa-kupában folytatják.


BRNO VÁROSÁNAK talán legismertebb szülötte, Milan Kundera írta: „minden esemény Isten kezében van, s mi semmit sem tudhatunk jövőbeli alakulásukról, amivel azt akarom mondani, hogy az életet mindenestül elfogadni annyit jelent, hogy elfogadjuk a kiszámíthatatlanságát.”

A Tarr KSC Szekszárd–BK Zabiny Brno női Euroliga selejtező visszavágójához (az első felvonást a 2006-ban El-győztes csapat egy ponttal, 67–66-ra megnyerte) nemcsak a cseh város miatt kapcsolható eme idézet, hanem azért is, ami a második felvonáson történt. Még fél óra volt hátra a kezdésig, amikor a brnói drukkerek megérkeztek a Városi Sportcsarnokba – nem lehetett nem észrevenni őket, mert rikító zöld és narancssárga mezben pompáztak a többnyire középkorú vagy idős szurkolók, akik dobokkal, kereplőkkel felszerelkezve vonultak be az öltözők oldala felőli palánk mögé, vagyis nem a vendégszektorba. Még Zaba, a béka, a klub hivatalos, emberméretű plüss kabalaállata is velük tartott Szekszárdra, s a bemutatásnál lelkesen pacsizott a játékosokkal. Két triplával kezdődött a találkozó, Petra Záplatová és az ausztrál Marina Whittle talált be távolról, majd pár perc múlva már regisztrálhattuk, hogy jobban rajtoltak a vendégek. Horváth Bernadett palánkos hármasa a támadóidő lejártakor nagyon kellett, de Magyar Bianka időkérése is, mert vezetett az ellenfél. Hatott az új edző mondanivalója, a 9. percben Horváth középtávolijával először vezetett a KSC – sőt a plusz egyet is bedobta a válogatott karmester. Egyre jobban működött a védekezés, megtalálta a dobóhelyzeteit is a tolnai együttes, s noha a 13. percben még döntetlen volt az állás, egy 5–0-s hazai futást követően már a csehek kértek időt. Nyolc ponttal meglépett a Szekszárd, Sara Bejedi ihletetten és ponterősen játszott, kisebb zavar keletkezett a vendégeknél. A finn hátvéd 18 pontnál járt a félidőben és 54 százalékos triplázást mutattak be a hazaiak, ami kiemelkedően jónak számít.

 

A 23. percben aztán 51–41-nél az addigi legnagyobb szekszárdi előnynek tapsoltak a szurkolók, s a fehér mezesek tartották is a vezetést. 63–56-ról indult az utolsó negyed, ebből kellett volna kettő pontot megőrizni a továbbjutáshoz a Szekszárdnak. Sajnos ezután már egyértelműen úgy tűnt, nem sikerül, 69–67-nél jött egy hazai rövidzárlat, ezután egy 2–10-es vendégfutást láttunk, és azt, hogy fárad a KSC. Az egyre jobban hajrázó csehek Záplatová vezetésével nem csak utolérték ellenfelüket, de fordítottak is a 36. percben (69–71). Óriási harc folyt minden labdáért, ahogy az elitsorozat rangja megérdemli, de ebben a harcban a története során kétszer (2021, 2022) már a csoportkörbe jutó Szekszárd most alulmaradt, és ahogy Brnóban, most is kikapott. De nem marad nemzetközi szereplés nélkül a tolnai együttes, hiszen az Európa-kupában, a G-jelű kvartettben folytathatja, ahol a francia Tarbes és a spanyol Estudiantes mellett az Iraklisz (görög)–Universitatea Cluj (román) selejtezős párharc győztese mellé sorolták be.

A kiszámíthatatlanságról pedig annyit: a meccsen 22 percig vezetett a Szekszárd, de mégis a vége, az utolsó negyed (10–24) döntött, s nem a javára. Kundera pedig annyiban tévedett, hogy ez a továbbjutás nem Isten kezében volt, hanem a brnóiakéban, akik összességében a két meccs alapján megérdemelték a továbbjutást.

Marena Whittle: – Kiengedtük a kezünkből a győzelmet és az Euroligát, ezt most nehéz feldolgozni. Csalódott vagyok, de fel kell állni ebből a vereségből, és képesnek tartom arra a csapatot, hogy az Európa-kupában jól szerepeljünk.

Petra Záplatová: – Fontos volt, hogy ne engedjük el a Szekszárdot a mérkőzés elején, a végén nemcsak jól dobtunk, de mentálisan is erősek voltunk. Három éve dolgozunk együtt, lépésről lépésre építkezünk, most egy Euroliga-szerepléssel sikerült újabb lépést tennünk.

VÉLEMÉNYEK

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, SELEJTEZŐ
VISSZAVÁGÓ
TARR KSC Szekszárd–Brno (cseh) 73–80 (23–21, 22–20, 18–15, 10–24)
Szekszárd, 800 néző. V: Yalman (török), Szmiljanics (szerb), Faur (román)
SZEKSZÁRD: Horváth Bernadett 8/3, BEJEDI 22/12, Boros J., WHITTLE 23/9, WESTBELD 12/3. Csere: Mányoky 6, Bernáth 2, Baa, Johnson, Theodoreán
Edző: Magyar Bianka
BRNO: E. HAMZOVÁ 4, Knezevic 4, ZÁPLATOVÁ 27/18, KOSTOWICZ 14, CUNANE 20. Csere: Dudásová, Checová 6, Zeithammerová 2, Sklenárová 3/3
Edző: Viktor Prusa
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–11. 7. p.: 12–17. 9. p.: 21–19. 13. p.: 27–27. 16. p.: 39–31. 22. p.: 50–41. 25. p.: 55–50. 28. p.: 59–51. 30. p.: 63–56. 35. p.: 69–69. 38. p.: 71–77.
Továbbjutott: a Brno kettős győzelemmel
MESTERMÉRLEG
Magyar Bianka: – Az első három negyedben kontrolláltuk a mérkőzést, megvoltak a dobóhelyzeteink és szép kosarakat szereztünk. Az utolsó tíz percben a Brno agresszív védekezésre váltott, nem találtuk a ritmust, ha ezt nézzük, megérdemelten nyert. Nem szabad csalódottnak lennünk, a lányok keményen edzettek, de az élet úgy akarta, hogy most az Európa-kupában folytassuk, ahol mindent megteszünk azért, hogy minél messzebb jussunk.
Viktor Prusa: – Előzetes célunk az volt, hogy negyven percig tartani tudjuk a lépést a Szekszárddal, de a bravúrpontjai az első félidőben nem estek jól. Mentális erőnket jól mutatja, hogy ezek és az az atmoszféra, ami itt fogadott, sem törtek meg minket. A palánkok alatti magasságbeli különbségünket jól ki tudtuk használni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik