Dobbant a Fradi-szív, Détárival utoljára

Vágólapra másolva!
2012.08.20. 17:49
null
A fradista Böde Dániel lila-fehér hálóban (Fotó: Veres Viktor)
Már aludtunk egyet a vasárnapi Újpest–Ferencváros derbire, s valószínűleg mindenkinél, aki látta, bekerült az élmény a megfelelő skatulyába. Mit tehetünk ehhez hozzá a számok segítségével? Az olvasóink számára már jól ismert InStat mérkőzéselemző rendszer adatai a felek szinte teljes kiegyensúlyozottságáról árulkodnak, igaz, a megnyert párharcok időbeli eloszlása állhatatosabb Újpestet sejtet. Lehet, hogy ez döntött?

 

A 2–1-es újpesti győzelemmel végződő meccs legfontosabb következményét ismerjük: Détári Lajos szakmai igazgatótól elköszöntek a Ferencvárosnál, keddtől új (minden jel szerint külföldi) tréner irányítja majd az edzéseket. Kubatov Gábor „fájdalmas, de elkerülhetetlen" váltásról beszélt – s bár a klubelnök nyilván jóval többet tud az „elkerülhetetlenség" mivoltáról, mint magunk, a vasárnapi összecsapás statisztikájának elemzése után óvatosan megkockáztatjuk: a váltás elkerülhető lett volna.

STATISZTIKAI KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG

Az legalábbis mindenképpen, hogy éppen az Újpest–Ferencváros rangadó kényszerítse ki. Bár az Újpest sokáig vezetett, s biztos győztesnek látszott, a legfontosabb mutatókban tapasztalható kiegyensúlyozottsághoz „jobban illik", hogy a mérkőzés a 94. percben dőlt el.

Mert hogyan is állunk a kapura lövések dolgában? 14 az Újpestnél, 15 a Fradinál. A kaput valóban eltaláló lövések/fejesek? Öt itt, öt ott (magunk közt szólva ez sem itt, sem ott nem lehet büszkeség forrása). Labdabirtoklás? Az Újpest százalékos mutatója 51.8, a Fradié 48.2. A passzok pontossága? A liláknál 81 százalék, a zöldeknél 82 (nagyjából egyensúlyt mutat az átadások száma is: 396 itt, 409 ott).

ÚJPESTI ÁLLHATATOSSÁG A PÁRHARCOKBAN

A lefújás utáni nyilatkozatokban elhangzott, hogy az újpestiek „jobban együtt voltak", hatékonyabban segítették ki egymást, ha egyikük bajba került. Nos, ezzel egyet kell értenünk – még ha a megnyert párharcok száma nagyjából megegyezik is (75, ill. 70), és ha a párharcok többségében (82:63) a fradisták voltak is támadó pozícióban.

Ha negyedórákra bontjuk a mérkőzést, azt látjuk, hogy az első félidő középső 15 percét leszámítva – amikor a Fradi 73 (!), az Újpest csupán 27 százalékban nyerte meg a párharcokat – szinte mindig lila fölény volt tapasztalható a labdáért vívott páros csatákban. S ez különösen a második félidő második felében, az eredmény fokozott „üldözésekor" érintette érzékenyen a Fradi építkezését.

A legfontosabb mutatók: lövések száma, labdabirtoklás, támadások száma, pontos átadások, megnyert párharcok. Piros színnel az Újpest, kékkel a Ferencváros mutatójának alakulása (Forrás: Instat)
AZ ÁBRÁRA KATTINTVA A GRAFIKONOK NAGYÍTVA, SZÁMADATOKKAL KIEGÉSZÍTVE IS MEGTEKINTHETŐK!
A legfontosabb mutatók: lövések száma, labdabirtoklás, támadások száma, pontos átadások, megnyert párharcok. Piros színnel az Újpest, kékkel a Ferencváros mutatójának alakulása (Forrás: Instat) AZ ÁBRÁRA KATTINTVA A GRAFIKONOK NAGYÍTVA, SZÁMADATOKKAL KIEGÉSZÍTVE IS MEGTEKINTHETŐK!

 

A mellékelt grafikán is megjelenített főbb mutatók (lövések száma, labdabirtoklás, támadások száma, pontos átadások, megnyert párharcok) közül ez, vagyis a megnyert párharcoké az egyetlen, amelyik nem támasztja alá a találkozó időbeli kétarcúságáról alkotott képet.

A FORDULÁS SZINTE MINDEN TEKINTETBEN FORDULATOT HOZOTT

Mert kétarcú meccs volt. Az első félidőben az Újpest jelentős labdabirtoklási fölénye mutatkozott (az első negyedórában 65, a másodikban 64, a harmadikban 64 százalék), míg a második félidőben magától értetődően a kényszerpályán mozgó Fradi kezdeményezett többet (61, 60, 59 százalék). Mindez legalábbis nem cáfolja meg Détári Lajos néhány nappal ezelőtti kijelentését, miszerint „erőben senki sem ver meg bennünket az NB I-ben".

Amíg az első félidőben a lila-fehérek (10–7), addig a másodikban a zöld-fehérek kísérleteztek többet kapura lövéssel/fejeléssel (4–8). A második játékrészben jóval többet támadott a Fradi, a meccs egészét tekintve megnyerte a „szögletversenyt" is – persze hogy ez (és úgy általában egyetlen statisztikai mutató kiemelése) önmagában milyen keveset ér, azt jelzi, hogy a lila-fehérek éppen abból az egy szál szögletükből lőtték a meccset eldöntő gólt...

Megmozdulások/sikeres megmozdulások száma (Forrás: InStat)
AZ ÁBRÁRA KATTINTVA NAGYOBB FELBONTÁSÚ, RÉSZLETESEBB GRAFIKÁT TEKINTHETNEK MEG!!
Megmozdulások/sikeres megmozdulások száma (Forrás: InStat) AZ ÁBRÁRA KATTINTVA NAGYOBB FELBONTÁSÚ, RÉSZLETESEBB GRAFIKÁT TEKINTHETNEK MEG!!

 

Támadások iránya (bal, közép, jobb)
Az Újpest mutatói pirosak, a Fradié kékek (Forrás: Instat)
Támadások iránya (bal, közép, jobb) Az Újpest mutatói pirosak, a Fradié kékek (Forrás: Instat)

A Fradi eltökéltségét jelzi, hogy a szünet előtt a saját térfelükön csupán négy párharcvesztést elkönyvelő újpestiek a második félidőben ennek majdnem az ötszöröse miatt bosszankodhattak. Amúgy az ellenfél 16-osán belül számban és százalékban is több párharcot nyert meg a Fradi, amelynek viszont a támadójátéka kevésbé volt kiegyensúlyozott – a középre összpontosuló akciózás nyilvánvalóan Böde Dániel meghatározó(nak remélt) szerepéből fakadt.

Ha eltekintünk a 90. percben és a ráadásban történtektől, így összegezhetjük a számokból levonható tanulságot: sokadszor is kifizetődőnek bizonyult a mérkőzés első félidejében mutatott nagyobb vállalkozó kedv, a hátrányba kerülő csapat hiába futott az eredmény után, veszített.

Ha hozzávesszük a 90. percet, Orosz Márk szabadrúgásgólját, a meccs számokkal aládúcolt rezüméje így szól: a második félidőben a Fradi-szív többet dobbant, a Fradi-ész jobban forgott, a Fradi-láb jobban bírta – nemhiába lett döntetlen a vége.

No de mit kezdjünk a ráadás forgatagával? Széttárjuk a karunkat, eldobjuk a számoszlopokat, és jobb híján a derbi legnagyobb vesztesét, a búcsúzó Détári Lajost idézzük: „Ilyen a futball..."

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Budapest Honvéd 4 3 1 7–4 +3 10
2. DVSC-Teva 4 3 1 9–5 +4 9
3. Haladás 4 2 2 8–3 +5 8
4. MTK Budapest 4 2 2 6–2 +4 8
5. Diósgyőri VTK 4 2 1 1 4–3 +1 7
5. Videoton FC 4 2 1 1 4–3 +1 7
7. Győri ETO 4 2 1 1 7–8 –1 7
8. Kaposvári Rákóczi 4 2 2 5–6 –1 6
9. Ferencváros 4 1 2 1 6–4 +2 5
10. Pécsi MFC 4 1 2 1 5–5 0 5
11. Újpest FC 4 1 1 2 5–6 –1 4
12. MVM Paks 4 3 1 7–8 –1 3
13. Kecskeméti TE 4 2 2 4–6 –2 2
14. Lombard Pápa FC 4 2 2 2–7 –5 2
15. Egri FC 4 1 3 4–8 –4 1
16. Siófok 4 1 3 3–8 –5 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik