Újpest-FTC: „A derbi népszerűsége a futballunk erejét jelzi”

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2014.04.04. 14:10
null
A derbi még mindig tűzbe hozza a szurkolókat (Fotó: Korponai Tamás)
Bő fél éven belül, az őszi Ferencváros–Újpest (Puskás-stadion, 22 094 néző) és a DVTK–Ferencváros (9271 néző) meccsek után a mai Újpest–Ferencváros derbin harmadszor fordul elő a szezonban, hogy – a biztonsági okokból lezárt szektorokat nem számítva – gyakorlatilag telt ház előtt futballoznak a csapatok magyar bajnokin. Szabados Gábor sportközgazdásszal arról beszélgettünk, milyen következtetések vonhatók le abból, hogy a derbik iránt még mindig felfokozott az érdeklődés.

 

Az Újpest FC már tegnap bejelentette, hogy pénteken az összecsapás előtt már nem árulnak belépőt a Ferencváros elleni találkozóra, ugyanis minden jegy elkelt, így telt ház előtt játsszák a derbit. Ez a biztonsági szektorlezárások mellett nagyjából 10500 nézőt jelenthet (pontos tájékoztatást még az Újpest FC sem tudott adni a jelenlegi befogadóképességről megkeresésünkre, a meccs utánra ígértek adatokat).

Vajon minek köszönhető még mindig a fokozott érdeklődés, amikor a Ferencváros a 6., az Újpest a 9. helyen áll az NB I-ben, az utóbbi hónapokban pedig egymást érték a különböző szurkolói demonstrációk az MLSZ regisztrációs jegyértékesítési rendszere miatt? Ráadásul a 2000-es évek közepén sokszor nem jött össze telt ház a meccseken, noha volt időszak, amikor mindkét gárda jobban szerepelt a mostani idénynél.

„Nagyon jó kérdés, hogy miért pont most ekkora az érdeklődés, nehéz egyértelműen megmondani, hogy miért is mennek ki a szurkolók egy mérkőzésre" – kezdte a téma boncolgatását a Nemzeti Sport Online megkeresésére a nepsport.hu-n blogot is vezető sportközgazdász, Szabados Gábor.

„Egyrészt érvényesülhet egy kontraszthatás. Amikor a két csapat nem szerepel jól, akkor a derbi még fontosabb lesz a szurkolók szemében, felértékelődik a jelentősége, mert ha bajnokságot már nem is nyerhet a csapat, legalább megveri a nagy riválist. Másrészt, amikor a bajnokságot vidéki klubot uralják, akkor egy ilyen találkozó a fővárosi drukkereknek lehetőséget adhat az identitásuk kifejezésére, illetve fontossá válhat számukra ennek a kifejezése" – folytatta a szakértő.

SZAVAZÁS

Ha választania kellene egy topbajnokság (angol, német, olasz, spanyol) bajnokija és egy magyar élvonalbeli találkozó között, melyiket nézné szívesebben a televízióban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Nagy kérdés, mennyire érdemes egy-egy ilyen telt házas meccsből messzemenő következtetéseket levonni az ország futballhoz való hozzáállását illetően.

„Mindenképpen a magyar labdarúgás erejét jelzi, hogy még mindig ennyi ember kíváncsi a derbire – folytatta Szabados. – Erre a mérkőzésre sok semleges drukker is kilátogat, olyan szurkolókat is aktiválhat, akik a hangulat miatt mennek ki a stadionba, akik egyébként nem követik folyamatosan nyomon a két csapat szereplését, a magyar bajnokságot. A magyar futball óriási látens szurkolótáborral rendelkezik. Ezt a tábort kellene aktívvá tenni úgymond a »hétköznapi« meccseken is, hogy valós nézőszám-emelkedéséről beszélhessünk, és ne csak egy-egy ilyen találkozót kövesse nagyobb érdeklődés. Ez viszont már egy összetett folyamat eredménye lehetne, amihez a játékszínvonal emelkedésének ugyanúgy hozzá kellene tartoznia, mint a körülmények javításának, a stadionok fejlesztésének."

LABDARÚGÓ NB I, 23. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 4., péntek
17.00
Puskás Akadémia FC–Szombathelyi Haladás (Tv: Sport 1)
Vad II István
19.00
Újpest FC–Ferencváros (Tv: Duna)
Farkas Ádám
Április 5., szombat
14.00
Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK (Tv: Duna)
Erdős József
16.00Lombard Pápa–Pécsi MFC
Fábián Mihály
16.00
MVM-Paks–MTK Budapest (Tv: Sport 1)Iványi Zoltán
18.00KTE-Phoenix MecanoVideoton (Tv: Sport 1)Andó-Szabó Sándor
20.00Debreceni VSC-Teva–Győri ETO FC (Tv: Sport 1)Kassai Viktor
Április 7., hétfő
20.45Kaposvári Rákóczi–Mezőkövesd (Tv: m2)
Szabó Zsolt
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik