Nem lesz gond az igazolásokkal Diósgyőrben; szlovák gólkirály az MTK-nál

Vágólapra másolva!
2024.07.23. 17:17
A szlovák gólkirály, Róbert Polievka eredményessége nagyban meghatározhatja az MTK szereplését (Fotó: mtkbudapest.hu)
Az NB I pénteki rajtját felvezető sorozatunk második részében a három alapember, így a góllövőlistán 2. helyezett Antonio Mance pótlásán is dolgozó Zalaegerszeggel, a nyáron szlovák gólkirállyal erősítő MTK-val és a már hat nyári szerzeménynél tartó DVTK-val foglalkozunk.

 

 

ZALAEGERSZEG: HÁROM ALAPEMBER PÓTLÁSÁT KELL MEGOLDANI

Zalaegerszegen az előző évekhez képest talán nyugodtabban telt a nyár, de három alapember pótlását így is meg kell oldania Márton Gábor vezetőedzőnek.

A legnehezebb feladat az NB I góllövőlistáján tavasszal 15 góllal a 2. helyen végző Antonio Mance helyettesítése lesz, már csak azért is, mert a Katarba szerződött csatár posztjára egyelőre nem érkezett új játékos Zalaegerszegre. Rajta kívül a több poszton bevethető középpályás, Bedi Bence és az eddigi három kapus – Dombó Dávid, Gyurján Bence, Senkó Zsombor – pótlása is feladatot jelent a szakmai stáb számára. A középpályán megoldást jelenthet a kölcsönjáték után Kecskemétről végleg szerződtetett Kiss Bence és a Budafokról átigazolt Csonka András. A kapuba pedig szintén Budafokról érkezett Gundel-Takács Bence, és visszatért az előző idényben az NK Naftának, Szlovéniába kölcsönadott Németh Ervin is.

A talán két legfontosabb igazolás azonban már az előző évadban is Zalaegerszegen játszott, de akkor még csak kölcsönben: a védelem oszlopának számító görög Sztefanosz Evangelu az NK Osijektől, a francia támadó középpályás, Yohan Croizet pedig Újpestről került végleg a ZTE-hez (utóbbi úgy, hogy a fővárosiak szerződést bontottak vele, mert nem voltak elégedettek az edzésmunkájával...). Rajtuk kívül légiósként a bosnyák balhátvéd, Marko Cubrilo érkezett még.

Nem lenne azonban meglepő, ha lennének még a nyáron változások a keretben (akár a bajnoki rajt után is). Már csak azért sem, mert a felkészülési időszakban játszott hét meccsből csak az NB III-as MÁV Előre ellen tudott győzni a ZTE, amely a szlovén élvonalba feljutott partnercsapatával, az NK Naftával ikszelt, ötször viszont vereséget szenvedett. Ráadásul, ha az NB III-as ellenfél elleni meccset nem számoljuk, a hat mérkőzésen kapott 13 gól sem éppen biztató előjel.

Az is kihívást jelenthet egyébként, hogy több olyan kiegészítő játékos is távozott a nyáron, aki ugyan már nem számított meghatározó embernek Márton Gábornál, de bizonyos helyzetekben még a csapat segítségére lehetett volna. Úgy, mint a hat év után távozó, rutinos belső védő, Zoran Lesjak vagy az NB I-ben korábban kilenc gólt elérő Meshack Ubochioma. Ugyanakkor érkezett több szép reményű fiatal, nekik azonban az élvonalban még rutint kell szerezniük, ide tartozik az egyaránt 19 éves Csanád-Vilmos Dénes és Bakti Balázs is.

A zalai klub otthon kezdi az idényt az MTK ellen, majd sorban négy nemzetközi kupainduló ellen játszik: Puskás Akadémia (idegenben), Paks (otthon), Fehérvár (idegenben), Ferencváros (otthon). Nem számíthat tehát könnyű rajtra a csapat, de ezt már megszokhatta, az előző idényt úgy kezdte, hogy az első hat meccséből ötöt elveszített, de így is sikerült elérnie a célját, a bennmaradást – a 9. helyen zárt.

Kiss Bencéék vereséggel fejezték be a nyári felkészülést (Fotó: facebook.com/ZTE FC Zalaegerszeg)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁSOK A ZTE FC-NÉL
Érkezők: Yohan Croizet (francia, Újpest FC – kölcsön után végleg, szabadon igazolhatóként), Marko Cubrilo (bosnyák, FK Igman Konjic – Bosznia-Hercegovina), Csonka András (Ferencváros, legutóbb Budafoki MTE, kölcsönben), Dénes Csanád (BFC Siófok), Sztefanosz Evangelu (görög, NK Osijek – Horvátország, kölcsön után végleg), Gundel-Takács Bence (Budafoki MTE), Kiss Bence (Kecskeméti TE, kölcsön után végleg), Nyíri Vince (Szombathelyi Haladás), Várkonyi Bence (MTK Budapest, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkezők: Bakti Balázs (Puskás Akadémia, legutóbb Vasas FC, kölcsönben),
Kölcsönből visszatért: Németh Ervin (NK Nafta – Szlovénia), Papp Csongor (Vasas FC), Papp László (Mosonmagyaróvár)
Kiszemeltek: –
Távozott: Bedi Bence (Fehérvár FC – szabadon igazolhatóként), Dombó Dávid (szabadon igazolható), Gyurján Márton (Szentlőrinc – szabadon igazolhatóként), Guy Hadida (izraeli-portugál, Maccabi Bnei Reineh – Izrael), Kiss Ágoston (tiszakécskei kölcsön után Vasas FC), Kovács Barnabás (Kecskeméti TE), Zoran Lesjak (horvát, NK Nafta – Szlovénia), Antonio Mance (horvát, Umm-Szalal SC Katar), Papp László (Edelserpentin –  Ausztria), Soltész István (budafoki kölcsön után Kisvárda Master Good) Meshack Ubochioma (nigériai, szabadon igazolható), Philip Baloteli (nigériai, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Huszti András (újpesti kölcsön után Fehérvár FC), Klausz Milán (szegedi kölcsön után NK Nafta – Szlovénia), Senkó Zsombor (NK Nafta – Szlovénia), Szalay Szabolcs (Vasas-kölcsön után NK Nafta – Szlovénia)
Kölcsönből visszatért klubjához: Yohan Croizet (francia, Újpest FC), Gruber Zsombor (Ferencváros)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

A ZALAEGERSZEGI TE FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: Szlovénia
Csákvár: ZTEMÁV Előre Főnix (NB III) 7–0 (Németh D. 2, Spoljaric 2, Dénes Cs. V. 2, Boros)
ZTE–Bp. Honvéd (NB II) 1–2 (Klausz)
Lendva (Szlovénia): ZTE–NK Varazdin (horvát) 0–2
ZTE–NK Bistrica (szlovén) 1–2 (Németh D.)
ZTE–NK Lokomotiva Zagreb (horvát) 0–2
NK Nafta Lendava (szlovén)–ZTE 3–3 (Mim, Németh D., Spoljaric)
ZTE–NK Sibenik (horvát) 1–2 (Németh D.)

 

MTK: SZLOVÁK GÓLKIRÁLY, GRÚZ VÉDŐ ÉS HOLLAND PÁLYAEDZŐ IS ÉRKEZETT

Az MTK az elmúlt bő tíz évben, 2011 óta négyszer esett ki az NB I-ből. Legutóbb újoncként 8. helyen végzett, de a Horváth Dávid vezette szakmai stáb nem dőlhetett hátra a nyáron sem, hiszen a csapat a záró négy fordulóban mindössze egy pontot gyűjtött, azt is egy tét nélküli meccsen, a már kiesett Mezőkövesd otthonában. Ráadásul a két kieső után az MTK szerezte a legkevesebb gólt az idényben (43-at), és a Mezőkövesd, illetve az Újpest után a legtöbbet kapta (62-t). Ezek a számok kijelölték a nyárra az erősítendő területeket.

Rögtön a felkészülés elején érkezett is a védelembe a Mezőkövesd korábbi U21-es válogatott középső védője, a 26 éves Ilja Beriasvilit, akinek a Sofascore statisztikái alapján egyetlen gólhoz vezető hibája sem volt az előző idényben, a 26 meccsen, amelyen pályára lépett, viszont szerzett gólt, és volt gólpassza is.

A támadójáték előrelendítése érdekében a klub a kölcsönvétel után véglegesen megszerezte az NB II-es licencet nem kapó Szombathelyi Haladás középcsatárát, a 2022–2023-as idényben a másodosztályban 15 gólig jutó, az előző NB I-es idényben pedig 19 meccsen háromszor eredményes, 21 esztendős Molnár Rajmundot, továbbá átigazolta Besztercebányáról a szlovák élvonal aktuális gólkirályát, az előző idényben 13 gólos, 28 éves Róbert Polievkát. Utóbbi tavaly kilenc Európa-bajnoki selejtezőn, majd idén májusban a San Marino elleni felkészülési találkozón is játéklehetőséget kapott északi szomszédunk válogatottjában, de címeres mezben még nem sikerült betalálnia, és nem nevezték be Szlovákia Eb-keretébe sem. Polievkát a Transfermarkt értesülése szerint 250 ezer euróért sikerült szerződtetnie az MTK-nak, ami jó üzletnek tűnik, figyelembe véve, hogy jelenlegi piaci értékét 1 millió euróra becsüli az átigazolási portál, és a magyar válogatott Kata Mihállyal holtversenyben a kék-fehérek legértékesebb játékosának tartják. (Katát a nyáron Hollandiában ismét hírbe hozták a Heerenveennel, de nem érkezett érte ajánlat az MTK-hoz).

Az MTK-ra az is jellemző, hogy minden évben beépít első csapatába olyan fiatalokat, akik az előző idényt még kölcsönben töltötték. Erre most leginkább az egyaránt 19 éves Molnár Ádinnak, Balogh Máténak, illetve a 20 éves Szőke Gergőnek lehet esélye.

A szakmai stábban nyáron annyi változás történt, hogy asszisztensedzőként, illetve egyéni fejlesztésekért felelős edzőként érkezett a holland Julian Jenner, akit játékosként még a Ferencvárosból és a DVTK-ból ismerhetnek a magyar szurkolók. Trénerként a 2022–2023 idényben Ricardo Moniz munkáját segítette a ZTE-nél, tavaly áprilistól pedig a szlovén NK Nafta 1903-nál előbb négy mérkőzésen megbízott vezetőedzőként, majd a legutóbbi egy évben másodedzőként dolgozott.

Az élvonalbeli mezőnyből a továbbra is a 3–5–2-es felállást alkalmazó MTK játszotta a legtöbb felkészülési mérkőzést, nyolcat, ennek felét a szlovéniai edzőtáborozása során. A mérleg négy győzelem (ezekből három alacsonyabb osztályú együttesek ellen), három döntetlen és egy vereség (idehaza az NB II-es Kozármislenytől). Árnyalja viszont a képet, hogy a legutóbbi négy meccséből három találkozón nem szerzett gólt (igaz, amikor szerzett, akkor négyszer is betalált a Honvéd ellen), a nagy reményekkel igazolt szlovák válogatott Polievka eddig egyszer talált be. 

Az MTK a pénteki bajnoki nyitányon Zalaegerszegen lép pályára, ezt követően az NB II bajnokát, a Nyíregyházát fogadja, majd kétszer idegenbe megy, előbb az újonc ETO, majd a Puskás Akadémia otthonába.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Ilja Beriasvili (grúz, Mezőkövesd), Molnár Rajmund (Szombathelyi Haladás, kölcsön után végleg), Róbert Polievka (szlovák, FK Dukla Banská Bystrica – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatér: Balogh Máté (BKV Előre), Csenterics Adrián (BVSC), Molnár Ádin (Kozármisleny), Szőke Gergő (Gyirmót FC Győr), Zsóri Dániel (Budafoki MTE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Csucsánszky Zoltán, Freyer Kristóf, Molnár Péter, Szolár Dávid
Kiszemeltek:
Távozók: Biben Barnabás (szabadon igazolható), Richlord Ennin (ghánai-kanadai), Miknyóczki Ádám (pécsi kölcsön után Gyirmót FC Győr), Nikolas Spalek (szlovák-magyar), Várkonyi Bence (Zalaegerszegi TE FC, kölcsön után végleg), Vadnai Dániel 
Kölcsönbe távozók: Kovács Mátyás (Fehérvár FC), Lehoczky Roland (tiszakécskei kölcsön után Vasas FC), Merényi Ádám (ismét Budafoki MTE), Zuigeber Ákos (szegedi kölcsön után Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Khaly Thiam (magyar-szenegáli)

AZ MTK BUDAPEST NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: Szlovénia, június 26.–július 8.
MTK Budapest–BKV Előre (NB III) 2–0 (Végh, Balogh M.)
Szlovéniában:
MTK–FK Zorja Luhanszk (ukrán) 1–1 (Jurina)
ND Primorje (szlovén)–MTK 1–5 (Stieber Z. 2 – mindkettőt 11-esből, Horváth A., Beriasvili, Jurina)
MTK–FK Csukaricski (szerb) 1–1 (Bognár I.)
NK Bravo (szlovén)–MTK 0–0
MTK–HR Rent-Kozármisleny (NB II) 0–2
MTK–Bp. Honvéd (NB II) 4–3 (Kata, Polievka, Kovács P., Németh K.)
MTK–Komáromi FC (szlovákiai) 0–0
 

DIÓSGYŐR: JÁTSZHATNAK AZ ÚJ SZERZEMÉNYEK

A bosnyák Sanicanin akár kezdhet is a DVTK-ban az 1. fordulóban, ha szerződtetik (Fotó: dvtk.eu)

A nyáron eddig hét játékost igazoló DVTK-nál a múlt héten hirtelen kérdésessé vált, hogy az új szerzemények egyáltalán pályára léphetnek-e az új idényben a diósgyőrieknél az első fordulóban, ugyanis a FIFA hivatalos oldalán feltűnt a klub neve az átigazolásból kitiltott csapatok között. A diósgyőriek tájékoztatása szerint erre a csapat korábbi vezetőedzőjével, Kuznyecov Szergejjel szembeni jogvita, illetve tartozás miatt kerülhetett sor, de a klub már akkor jelezte, hogy ez az ügy nem fogja befolyásolni a nyári szerzemények szereplését. Azóta a héten el is tűnt a DVTK neve az átigazolásból kitiltott klubok FIFA-lisátájáról.

Ez jó hír lehet Vladimir Radenkovicnak, ugyanis az új szerzemények közül, akikhez hamarosan az eddig próbajátékon szerepelt, marokkói szélső, Mohammed Rarszalla is csatlakozhat, négyen vagy akár öten jó eséllyel a kezdőcsapatba kerülhetnek a Paks elleni, szombati hazai idénynyitón. A Szlovákiából érkező Rarszalla mellett – akivel Radenkovic már dolgozott együtt még a Slovan Bratislava másodedzőjeként – a kezdőcsapatba kerülhet balhátvédként a bosnyák Sinisa Sanicanin is (ha szerződést kap), akit szintén teszteltek az ausztriai edzőtáborban. Rajta kívül a védelembe bekerülhet az Oroszországból kölcsönvett belső védő, Uros Drezsgics is, a támadósorba pedig a szerb-montenegrói Marko Rakonjac és a Ferencvárostól kölcsönvett Varga Zétény is. Utóbbi kettő egyaránt gólt szerzett a csapat utolsó felkészülési meccsén, az MFK Zemplín Michalovce ellen (3–1), ám a Lokomotiv Moszkvától kölcsönvett, az előző idényben a szerb élvonalban, Topolyán szereplő Rakonjac már korábban, a Putnok ellen is betalált.

A DVTK-tól, talán Pernambucót leszámítva, a nyáron meghatározó játékos nem távozott, és miután a csapat a hat nyári meccséből négyet megnyert, reménykedhetnek a szurkolók a jó bajnoki rajtban. Persze a német másodosztályú Düsseldorftól elszenvedett 4–0-s vagy a román másodosztályban szereplő Csíkszereda elleni 1–0-s vereség azért a gyenge pontokra is rámutatott. Ráadásul nem könnyű a Diósgyőr sorsolása, az első három fordulóban az előző idényben első négyben végző Paks, Fehérvár, Ferencváros trióval találkozik, igaz, a tolnaiakkal és a fővárosiakkal hazai pályán.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Herbák Máté (SV Bergfried Németország), Karlo Sentic (horvát, Hajduk Split – Horvátország)
Kölcsönbe érkezők: Uros Drezsgics (szerb, Rubin Kazany – Oroszország), Huszár Marcell (ETO FC Győr), Marko Rakonjac (szerb-montenegrói, Lokomotiv Moszkva – Oroszország, legutóbb kölcsönben Topolyai SC – Szerbia), Varga Zétény (FTC)
Legutóbb kölcsönben: Benkő Péter (szlovák-magyar, Salgótarján BTC), Csatári Gergő (Kolorcity Kazincbarcika), Jeremie Obounet Moussango (gaboni, FC Kosice Kassa, Szlovákia), Bánhegyi Bogdán (Kolorcity Kazincbarcika)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek: Mohammed Rarszalla (marokkói, FC Kosice – Kassa, Szlovákia, szabadon igazolható), Sinisa Sanicanin (bosnyák, Partizan Beograd – Szerbia, szabadon igazolható)
Távozók: Ondrej Baco (cseh, Ironi Tiberiasz – Izrael, szabadon igazolhatóként), Csirmaz István (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Kispál Tamás (egri kölcsön után Bicske, szabadon igazolhatóként), Pernambuco (José Vitor Rodrigues da Silva dos Santos, brazil, szabadon igazolható), Tóth Balázs (Nyíregyháza Spartacus), Tóth Borisz (siófoki kölcsön után Tiszaújváros  – szabadon igazolhatóként), Viczián Ádám (tiszakécskei kölcsön után Békéscsaba, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Bokros Szilárd (FC Kosice – Kassa, Szlovákia)
Kölcsönből visszatér klubjához: Szabó Levente (Fehérvár FC, onnan Eintracht Braunschweig – Németország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Godfrey Bitok Stephen (nigériai)

A DIÓSGYŐRI VTK NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: Ausztria
DVTK–Eger SE 2–0 (Bényei Á., Szatmári Cs.)
DVTK–Putnok (NB III) 5–0 (Jurek 2, Rakonjac, Herbák, Bényei)
Ausztriában:
DVTK–Universitatea Cluj (romániai) 2–0 (Edomwonyi 2 – az elsőt 11-esből)
DVTK–Csíkszereda (romániai, II. o.) 0–1
DVTK–Fortuna Düsseldorf (német, II. o.) 0–4
Miskolcon:
DVTK–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovákiai) 3–1 (Varga Z., Rakonjac, Bényei)

*2x60 perces mérkőzés
**2x50 perces mérkőzés
***60 perces első, 45 perces második félidő

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ
Július 26., péntek
18.00: Zalaegerszegi TE–MTK Budapest (Tv: Duna World)
Zalaegerszeg
20.15: Nyíregyháza Spartacus–ETO FC Győr (Tv: Duna World)
Mezőkövesd
Július 28., vasárnap
18.50: Újpest FC–Puskás Akadémia FC (Tv: Duna)
Szusza Ferenc Stadion
18.50: Diósgyőri VTK–Paksi FC (Tv: m4sport.hu)
Diósgyőr
18.50: Kecskeméti TE–Fehérvár FC (Tv: m4sport.hu)
Kecskemét
December 4., szerda
19.00: Debreceni VSC–Ferencvárosi TC
Debrecen

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik