Öt percen belül három gól – nyert a Puskás Akadémia az Újpest otthonában

Vágólapra másolva!
2024.07.28. 18:35
Colley összesen 11 gólt szerzett NB I-es karrierje során. Háromszor duplázott az Újpest ellen (Fotó: Török Attila)
A Puskás Akadémia 2–1-re legyőzte az Újpestet a Szusza Ferenc Stadionban a labdarúgó NB I 2024–2025-ös idényének első fordulójában vasárnap.

  

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ
Újpest FC–Puskás Akadémia FC 1–2 (0–0)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 9112 néző. Vezette: Bogár
Gólszerző: Ljujics (59.), ill. Colley (56., 60.)

ONLIVE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

Az új kezdet jegyében csaknem megtelt a Szusza Ferenc Stadion az évad első mérkőzésén. Az újpesti szurkolók viszontagságos évtized(ek) után úgy ítélhették meg, hogy az új tulajdonosi kör színre lépése, Bartosz Grzelak vezetőedzői kinevezése és az átigazolási időszakban szerződtetett kilenc labdarúgó érkezése miatt bizakodva várhatják az előttük álló idényt, és vakmerőbb céljaik is lehetnek, mint amire korábban vágyhatott a vegetáló klub.

Bartosz Grzelak nem árult zsákbamacskát: Székesfehérvárról magával hozta a háromvédős felállást, s két korábbi játékosát, Bese Barnabást és Gergényi Bencét a hátsó sorba nevezte, a védelem tengelyébe pedig a korábbi PAFC-bekket, Joao Nunest jelölte. Rajtuk kívül a kapuban és a középcsatár posztján adott lehetőséget nyári szerzeménynek: hátul a Mezőkövesdről érkező Riccardo Piscitellinek, elöl pedig az általa a Vidiből szintén jól ismert Mamoudou Karamokónak. A felcsútiak az állandóság jegyében maradtak a 4–2–3–1-es felállásnál, s mivel az egyesület mindeddig nem igazolt, meglepetések, illetve új akadémisták nélkül küldte pályára a hatodik idényének nekivágó Hornyák Zsolt az együttesét – a tizenegy optikáját a nyolc légiós rontotta.

A mérkőzés színvonala hagyott kívánnivalót maga után, a támadóharmadba szinte alig jutottak el az óvatoskodó csapatok. A vendégek letámadása jól működött: az Újpest a földön járatva a labdát ritkán tört előre, míg a felívelésekkel nem igazán tudtak mit kezdeni a támadók. Ezzel együtt a PAFC az első játékrészben szinte semmilyen veszélyt sem jelentett ellenfele kapujára, az egyébként sem befejezési hatékonyságáról híres Lamin Colleyhoz alig jutott el a labda. A játékrész mindössze két helyzetet tartogatott, mindkettő főszereplője Pécsi Ármin volt: a 17. percben Tamás Krisztián lövése után védett, majd a 23. percben jobb oldali szöglet után úgy alászaladt a labdának, hogy csak Matija Ljujics pontatlanságának köszönhette, hogy a jobb oldali kapufán csattant a labda.

Öt perc sem telt el a fordulás után, máris több izgalmat hozott a félidő, mint az első negyvenöt perc: Piscitelli hatalmasat védett Jakub Plsek közeli lövésénél, majd a túloldalon Pécsi Ármin bravúrral ütötte szögletre a labdát Karamoko veszélyes próbálkozása után. Nem sokkal később újabb eseménydús öt perc következett. Előbb Lamin Colley csendesítette el a közönséget fejes góljával, három perccel később azonban robbant a lelátó, miután Matija Ljujics – kíméletlenül kihasználva Patrizio Stronati hibáját – a léc alá bombázott.

A 60. percben már ismét a vendégeknél volt az előny, a jókor jó helyen lévő Lamin Colley ugyanis kapuba kotorta szöglet után a labdát – a gambiai csatár pályafutása során harmadszor duplázott a lilák ellen. Noha a házigazda az utolsó fél órában minimálisan kezdeményezőbb volt, a felcsútiak fegyelmezett játékukkal könnyedén kihúzták kapott gól nélkül a folytatást, így győzelemmel kezdték az idényt.

Újpesten pedig majd az idő eldönti, megalapozott volt-e a reménykedés vagy sem, a csapatnak ugyanis még idő kell, hogy összeálljon. 1–2

ONLIVE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik