Döntetlennel őrizte meg a Budafok elleni hazai veretlenségét az Ajka

Vörös SándorVörös Sándor
Vágólapra másolva!
2024.09.22. 16:30
A fehér mezes ajkaiak tovább nyújtották az 56 napja tartó veretlenségüket hazai pályán (Fotó: Tóth Patrik/Vasas FC)
Fordulatos csatát és 2–2-es döntetlent hozott az FC Ajka és a Budafoki MTE mérkőzése a labdarúgó NB II 7. fordulójában: a vendégek már a találkozó elején megszerezték a vezetést, majd a zöld-fehérek 52 perc alatt fordítottak, ám a BMTE a véghajrában megmentett egy pontot.

LABDARÚGÓ NB II
7. FORDULÓ
FC AJKA–BUDAFOKI MTE 2–2 (1–1)
Ajka, Városi Sportcentrum, 1000 néző. Vezette: Bana Gergely (Huszár Balázs, Ország Péter)
AJKA: Szabados – Tóth G., Tar, Kenderes, Csemer (Kitl M., 80.) – Kopácsi, Csizmadia Z. (Pantovics, 59.) – Kovács N., Zsolnai, Doncsecz (Szarka Á., 59.) – Borsos F. (Nagy K., 80.). Vezetőedző: Schindler Szabolcs
BUDAFOK: Horváth A. – Lorentz, Kálnoki-Kis, Oláh B., Kalmár O. (Kovács D., 84.) – Sztojka, Németh M. – Szűcs P., Zuigeber (Horváth O., 84.), Merényi (Kun B., 76.) – Vasvári (Elek B., 62.). Megbízott vezetőedző: Nikházi Márk
Gólszerző: Kovács N. (17., 69.), ill. Zuigeber (4.), Kun B. (84.)
MESTERMÉRLEG
Schindler Szabolcs: – Győzelemre játszottunk, ám két nagy hibát elkövettünk, a mérkőzés elején és a végén – az első kapott gól megfogta a csapatot. Védekezésben többet hibáztunk a kelleténél, emiatt csalódott vagyok.
Nikházi Márk: – Ajkán nem rossz az egy pont. Le a kalappal a srácok előtt, úgy érzem, közelebb álltunk a győzelemhez.

ÖSSZEFOGLALÓ

Országos egyes? Ha a tabellára pillantottunk, akkor aligha lehetett ez az első gondolatunk, hiszen a játéknapot megelőzően egypontnyi és kéthelynyi távolságra volt egymástól a két együttes. A történelemkönyveket fellapozva viszont hatalmas kontraszt tárult elénk, a BMTE ugyanis még sohasem tudta begyűjteni a három pontot a Városi Sportcentrumban, ahol hat hazai, valamint egy döntetlen tette teljessé az örökmérleget 14 ajkai és egy budafoki góllal.

A hazai pályán 56 napja veretlen zöld-fehérek nem titkoltan szerették volna tovább építeni ezt a történelmi sorozatot, melynek megszakítására viszont a budafokiak elérkezettnek látták az időt. Mindkét csapat optimistán várhatta tehát a bajnokit, melyet megelőzően a XXII. kerületiek 154 napja tartó idegenbeli veretlenséget számláltak. Nehéz lett volna előzetes jóslatokba bocsátkozni, mindenesetre a vendégek már a meccs elején jelezték, hogy komoly szándékkal érkeztek: a 4. percben jobb oldali beadás után Zuigeber Ákos két lépésről a kapu jobb oldalába továbbította a labdát (0–1).

A vendégek öröme alig 13 percig tartott, a következő említésre méltó eseményből megszületett az ajkaiak egyenlítő találata: Kovács Nikolasz egy lepattanó labdát váltott gólra, igaz, ehhez az is kellett, hogy Zuigeber lábán irányt váltson (1–1). A folytatásban különösebb veszélyben nem forogtak a kapuk, kivételt ez alól a 27. perc jelentett, amikor Vasvári ötméteres, középre tartó fejesét Szabados óriási bravúrt bemutatva védte.

A térfélcserét követően eseménytelenül csordogáltak a percek, néhány vérszegény kísérleten kívül mást nem rögzíthettünk, majd az utolsó 20 minutumhoz közeledvén megélénkült a játék: a 69. percben a házigazdák egy szabadrúgás utáni Kovács-fejessel megfordították a találkozót (2–1). A budafokiak a hátralévő időben próbálták fokozni a nyomást az egyenlítés érdekében, s ehhez többször közel is kerültek, a 74. percben például Kalmár fejesét hárította bravúrral Szabados, majd három perccel később Szűcs Patrik 11 méterről a bal oldali kapufát találta telibe.

A hazaiak szerencsefaktora a lefújásig nem, csak a véghajráig tartott ki: a 84. percben a saját térfeléről indulva vitt végig egy kontratámadást a BMTE, s a formás akció végén Kun Bertalan a léc alá vágta a labdát (2–2). A hátralévő szűk időben mindkét csapat próbálta megnyerni a mérkőzést, de ennél többre nem futotta, s a végeredmény egyben azt jelentette, hogy a Budafoknak tovább kell várnia története első ajkai győzelmére.

 

 

PERCRŐL PERCRE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik