Jól ment benne, Ferenc!

Vágólapra másolva!
2003.03.10. 20:38
Címkék
Ha most az egyszer úgy vesszük, hogy a ruha teszi az embert, akkor Magyarország nemzeti együttesének igenis jó esélye van arra, hogy kiharcolja a 2004-ben esedékes kontinenstornán, illetve a három év múlva rendezendő világbajnokságon való részvétel jogát.
Sokat érô cipôk, illetve aláírások: Bozóky Imre (balra) és Rozsnyai Zoltán papírmunkája
Sokat érô cipôk, illetve aláírások: Bozóky Imre (balra) és Rozsnyai Zoltán papírmunkája
Sokat érô cipôk, illetve aláírások: Bozóky Imre (balra) és Rozsnyai Zoltán papírmunkája
Sokat érô cipôk, illetve aláírások: Bozóky Imre (balra) és Rozsnyai Zoltán papírmunkája
Sokat érô cipôk, illetve aláírások: Bozóky Imre (balra) és Rozsnyai Zoltán papírmunkája
Sokat érô cipôk, illetve aláírások: Bozóky Imre (balra) és Rozsnyai Zoltán papírmunkája
Az MLSZ és az adidas elöljárói tudniillik hétfőn szignálták azt a megállapodást, amelynek értelmében a nemzetközi futballvilág élvonalához tartozó Franciaországhoz, Németországhoz, Spanyolországhoz és Törökországhoz hasonlóan a magyar válogatott is a "három csíkos” szerelést viselheti egészen a 2006-os esztendő utolsó napjáig.
Jegyezzük meg, a két fél között a kapcsolat nem újkeletű, sőt: jövőre lesz négy évtizede, hogy frigyre léptek. A kezdet nem is sikerülhetett volna jobban: az 1964-es tokiói olimpián adidas-cipőkben pályára lépő magyar csapat meg sem állt a győzelemig, ráadásként Bene Ferenc lett a torna gólkirálya. Ami a fényes folytatást illeti, az Adi Dassler által alapított cég nemzetközi rangú díjai közül Albert Flórián az Aranylabdát őrzi vitrinjében, miközben Dunai Antal ezüst- és bronz-, Nyilasi Tibor ezüst-, Várady Béla pedig bronzcipővel büszkélkedhet.
Visszatérve a jelenbe: az MLSZ-elnök, Bozóky Imre, valamint az ügyvezető igazgató, Rozsnyai Zoltán által aláírt szerződés a férficsapatoktól kezdve a női együtteseken keresztül a futsalalakulaton át az összes nemzeti válogatottra vonatkozik. Császári Attila marketing-igazgatótól megtudtuk még, hogy az egyezség szerint a futballszövetséget évi százmillió forint értékű szereléssel segíti a sport színpadán az 1928-as ötkarikás játékok keretében debütáló vállalat. A labdarúgók egyébként további tízmilliókat "gombolhatnak le” az adidastól: a megállapodás értelmében, ha a Gellei Imre irányította válogatott kvalifikálja magát a portugáliai Eb-re, újabb 80 millióval gazdagodik. A vb-részvétel még jobban megérné: a magyar sikerekre örömmel áldozó cég százmillió forintot különített el erre az esetre. Egy gyors összeadás után kiderült, a legjobb az lenne, ha Rozsnyai Zoltán két éven belül 180 milliót utalhatna át az MLSZ számlájára. Az ügyvezető igazgató mindehhez mosolyogva fűzte hozzá, hogy "égeti a zsebüket” ez a pénz…
A kifizetés felé az első lépést március 29-én Chorzówban teheti meg a Gellei-gárda. A Lengyelország elleni idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőt megelőzően 21-én hirdeti ki keretét a szövetségi kapitány, aki majd egy hétig gyakorolhat csapatával a sorsdöntőnek nyugodtan titulálható összecsapás előtt. "Az a pár nap elég kell, hogy legyen” – jelentette ki az 55 ezres chorzówi arénába a múlt héten ellátogató, a várható pokoli hangulatra vasárnap Veszprémben, a Fotex–Kolding kézilabda BL-negyeddöntőn felkészülő kapitány.
Ha van ember a honi szakemberek közt, aki talán Gellei Imrénél is jobban ismeri a lengyel válogatottat és az ország labdarúgását, akkor az Csongrádi Ferenc. A Videoton és a később megszűnt Gázszer korábbi edzője legutóbb a Wisla Kraków–Lazio UEFA-kupa-találkozót tekintette meg (a krakkói alakulatban öt válogatott játékos szerepel!); ezt megelőzően pedig a lengyel nemzeti tizenegy összes fellépését a helyszínen nézte végig.
–Ahhoz, hogy válogatottunk folytassa jó szereplését, legalább döntetlenre kell végeznie Lengyelországban. De tegyük hozzá gyorsan, ez egyáltalán nem lesz könnyű –kezdte elemzését Csongrádi Ferenc.
–Milyen tapasztalatokat szerzett a lengyelekről?
–Komoly csatára számíthatunk. Ellenfelünk stílusát leginkább a németekéhez tudom hasonlítani, a lengyelek végigrobotolják a mérkőzést, egy pillanatra sem állnak meg. Nem játszanak túl látványosan, de foggal-körömmel küzdenek. Összefoglalva: kellemetlen riválisnak számítanak.
–Ellenben nem kezdték túl jól a selejtezőket…
–Na, ez az, ami nem jó nekünk, hiszen ők már nem hibázhatnak. Főleg a lettek elleni vereségük jött rosszul nekünk, mert gyanítom, ellenünk javítaniuk kell. Ráadásul mára össze is állt a keretük. A helyzet az, hogy a sérülések és az eltiltások miatt korábban sok mozgás volt a csapat körül, ám most úgy tűnik, kijöttek a gödörből.
–Mi lehet a lengyelországi siker titka?
–Igazi csapatként kell működnie a válogatottnak, mindenkinek tudása legjavát kell adnia a mérkőzésen. A srácoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy nagyot léphetünk előre egy esetleges győzelemmel. Ha a pályán lévők kilencven percig koncentrálnak és hajtanak majd, akkor azért nagy probléma nem lehet. Több titkot viszont nem árulnék el, mert mint ahogyan mi is figyeljük a lengyel sajtót, tudomásom szerint ellenfeleink megbízottjai is olvassák a magyar lapokat…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik