Aranylabdások egy asztalnál

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2004.12.15. 21:19
Címkék
Nem mindennapi egyéniségek találkoztak egymással szerdán a Budapest Kongresszusi Központban: egy asztalhoz ült ugyanis Eusébio, Albert Flórián és Lothar Matthäus. A három egykori kiváló, nem mellesleg aranylabdás labdarúgó az adidas kezdeményezésére találkozott egymással, hogy egy jótékonysági célra elárverezendő labdát aláírásukkal tegyenek még értékesebbé.
"Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek, és találkozhatok két barátommal" - nyitotta a sort a portugál Eusébio azon felbuzdulva, hogy tudtával ő a legidősebb a három kiválóság közül. Eusébio, miután elnézést kért, amiért térdfájdalmai miatt ülve szólt az egybegyűltekhez, a következőképpen folytatta: "Flóriánt már régóta ismerem, játszottunk is egymás ellen. Minden részrehajlás nélkül mondhatom, óriási játékos volt. Leginkább egykori benficás csapattársamhoz, José Aguashoz hasonlíthatnám. Ami Lothar barátomat illeti, róla is csupa jót tudok elmondani. Mindig csodáltam a játékát, ráadásul nagy rajongója vagyok annak a Bayern Münchennek, amelyben ő játszott."

Három klasszis, két korszak, egy díj: Matthäus, Eusébio és Albert Flórián is tarthatta a kezében hajdanán az Aranylabdát (Fotó: M. Németh Péter)
Három klasszis, két korszak, egy díj: Matthäus, Eusébio és Albert Flórián is tarthatta a kezében hajdanán az Aranylabdát (Fotó: M. Németh Péter)
Három klasszis, két korszak, egy díj: Matthäus, Eusébio és Albert Flórián is tarthatta a kezében hajdanán az Aranylabdát (Fotó: M. Németh Péter)
A Fekete Párduc becenévvel illetett legenda ezt követően az Aranylabdával kapcsolatban is elárult egy kis érdekességet. "Amikor 1965-ben megnyertem a trófeát, nem gondoltam, hogy évek múltával is ez lesz a labdarúgók egyik legértékesebb elismerése. Akkoriban egyébként csak egy miniatürizált labdát öntöttek aranyba, ma meg akkora a díj, mint egy normál focilabda" - fogalmazott az 1966-os angliai világbajnokság gólkirálya.
Ezt követően Albert Flórián vette át a szót, és némi huncutsággal a szemében a következőket mondta: "Az angliai tornán a portugálok csak háromszor fejeltek a kapunkra, mégis nyertek három egyre. Nehéz volt megbarátkozni a gondolattal, de aztán sikerült, mert mi, magyarok is továbbjutottunk a csoportból a portugálok mellett és a brazilok előtt. Eusébio személyével kapcsolatban pedig csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy amikor Portugáliában jártam, barátként mutatta meg a lakását, a Benfica stadionját és a klub múzeumát."
Nem mindennapi látványt nyújtott Lothar Matthäus arca, szövetségi kapitányunk kissé megszeppenve, tisztelettudóan hallgatta a két klasszist. "Kicsit lámpalázas vagyok a két futballóriás között - kezdte Matthäus. - Mindössze ötéves voltam, amikor ők ketten már a világ legjobbjai közé tartoztak. Példát mutattak a fiataloknak akaraterejükkel és győznivágyásukkal. Nem véletlen, hogy a pályán és azon kívül is igazi bajnoknak mondhatják magukat."
Eusébio azért érkezett Magyarországra, hogy átvegye a Sportcsillagok Gálaestjén a Magyar Sportújságírók Szövetsége által alapított "Emberség Sportbarátság" nevű díjat. A klasszis a Benfica képviseletében a klub elnöke, Luis Filipe Vieira társaságában veheti át az elismerést, a Fehér Miklós tragikus halálát követő, példamutató hozzáállásáért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik