Cosimo Inguscio: Boldoggá tesz, hogy 13 itt töltött év után magyarnak érezhetem magam

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 15:13
Marco Rossi és Cosimo Inguscio 2012 óta dolgozik együtt (Fotó: Getty Images)
Az olasz sportellate.it-nek adott interjút Cosimo Inguscio, a magyar labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi segítője. Az interjút elsőként a csakfoci.hu szemlézte, most pedig mi is ebből a beszélgetésből szemezgetünk.

Huszonháromról huszonhatra növelni a létszámot az nálunk nem megy automatikusan, több profilt is figyelembe kell vennünk a magyar bajnokságból – fogalmazott az olasz portálnak Inguscio. – Ez olyan csapatoknak kedvez, mint Olaszország, Spanyolország vagy Anglia, amelyek ötven azonos vagy közel azonos szintű játékosból választhatnak. Nekünk és más válogatottaknak azonban sokkal bonyolultabb lesz, hogy ne legyen különbség a kezdő játékosok és az utolsóként választottak között... Gondoskodunk kell arról, hogy Magyarországot is huszonhat olyan játékos képviselje, akik mind megbízhatóak, akikre mind számíthatunk.”

Cosimo Inguscio felidézte a Marco Rossival való közös munka kezdetét is.

„A közös kalandunk Marcóval 2012 júniusában kezdődött. Én akkor már a Honvéd második csapatánál dolgoztam, mert Vincenzo Masseo megkért, hogy készítsem fel a csapatot a 2012-es Viareggio-kupára.  Én rábólintottam, de közöltem, hogy a torna után visszamegyek Olaszországba. Pechemre májusban visszahívtak és az akkori sportigazgató, Fabio Cordella megkérdezte, hogy van-e kedvem együtt dolgozni a felnőtt csapat új mesterével, Marco Rossival – mondta a 61 éves szakember. – Kezdetben csak mi ketten alkottuk a stábot, nem voltak elemzőink és erőnléti edzőink, mi csináltunk mindent. Mind a ketten angolul beszéltünk a játékosok zömével: Marco folyékonyan, én darabosabban. Marco spanyolul is beszélt az öltözőben, mert sok dél-amerikai játékosunk is volt, ő pedig a mexikói Club Américában is megfordult, így nem volt gondja a spanyollal.”

A magyar válogatott segítője külön beszélt az AFC Bournemouthban pallérozódó Kerkez Milos helyzetéről is.

„Milos sokat fejlődött azáltal, hogy napról napra egy angol élvonalbeli csapatnál készülhet, de ez nem jelenti azt, hogy a csúcson van: még mindig rengeteget kell fejlődnie. A terület, amelyben Kerkeznek a legtöbbet kell javulnia, és amelyen ő és mi is alaposabban dolgozunk, az az energiáival való gazdálkodás. Nagyvonalú ebben a tekintetben, nagyon gyakran úgy használja el az energiáit, hogy az nem fizetődik ki. (...) Nagyon örülünk neki, hogy Iraola edzi őt a Bournemouthban, jelenleg egy még magasabb szintű klub talán nem garantálta volna neki, hogy ennyit hibázhasson és annyit tanulhasson, mint amennyit most megteheti. Ezáltal csak gazdagodhat” – vélekedett Inguscio.

Az edző – aki a tavalyi év során Marco Rossival együtt megkapta a magyar állampolgárságot – továbbá elmondta, hogy büszke a kettős állampolgárságára.

„Igazán büszke vagyok, hogy magyar állampolgár lettem. Szeretném azt gondolni, hogy ezt nemcsak a sportért tett szolgálatunkért kaptuk meg, hanem azért is, amilyen emberek vagyunk. Magyarnak érezni magam – tizenhárom itt eltöltött év után – boldoggá tesz. És még nagyobb lehetőséget ad arra, hogy azoknak, akik nem magyarok, és akik nem ismerik a magyar valóságot, a magyar történelmet, azt mondhassam: »tévedtek«” – mondta Cosimo Inguscio. Az olasz szakember azt is elmondta, hogy pályafutása legnagyobb sikerének az Izland elleni pótselejtezőt tartja, holtversenyben a Budapest Honvéddal elnyert bajnoki címmel és a németországi Eb-re való kijutással.

Inguscio elmondta, hogy noha a válogatott taktikai repertoárja sok hadrenddel és elképzeléssel bővült, még mindig a három belső védős rendszerre alapozzák a nemzeti csapat felállását.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik