Eladósodtak a klubok

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.07.13. 22:21
Címkék
De Pedro (balra) nevét a világbajnokságon ismerte meg igazán a nagyközönség
De Pedro (balra) nevét a világbajnokságon ismerte meg igazán a nagyközönség
De Pedro (balra) nevét a világbajnokságon ismerte meg igazán a nagyközönség
De Pedro (balra) nevét a világbajnokságon ismerte meg igazán a nagyközönség
De Pedro (balra) nevét a világbajnokságon ismerte meg igazán a nagyközönség
De Pedro (balra) nevét a világbajnokságon ismerte meg igazán a nagyközönség
Jóllehet a helyi média nem igazán akar tudomást venni róla, német és angol – internetes – források egybehangzó jelentése szerint a spanyol labdarúgás anyagilag talán sohasem tapasztalt mélységbe süllyedt. A hét végén a klubok menedzserei kétnapos ülést tartottak Madridban, és kénytelenek voltak egymásnak bevallani: többségüknek nem megy jól a sora. ,,Nincs pénz a spanyol piacon, és ezen tény alól a Real sem jelent kivételt” – ismerte el szomorúan Jorge Valdano, a Real Madrid sportigazgatója.
A klubok jelentős része úszik az adósságban, és némi meglepetésre a bajnoksághoz hasonlóan ezt a "versenyt” is a Valencia nyerte meg, méghozzá 110 millió eurós mínusszal. A katalánok büszkesége, a Barcelona sem lehet elégedett a maga 40 milliós passzívumával, míg ősi riválisa, a Real csak azért nem kap helyet ebben a nem túl dicsőséges névsorban, mert tavaly az edzőközpontja eladásával sikerült 400 millióval csökkentenie a tartozásait. (A Segunda Divisiónban, ha lehet, még rosszabb a helyzet, ott a Real Oviedót és a Compostelát közvetlenül is fenyegeti a csőd.) A teljesség kedvéért a legjobban gazdálkodó egyletekről sem szabad megfeledkezni, ebben a kategóriában a Deportivo La Coruna és a baszk klubok viszik a prímet.
A visszafogott lehetőségek egyenes következményeként a sztárcsapatok közül a királyi gárda és a Valencia sem bocsátkozott költekezésbe az átigazolási piacon. A nyár eddigi legdrágább transzferét a Barcelona hajtotta végre, amely 11.5 millió euróért vette meg Juan Román Riquelmét, a Boca Juniors középpályását. Egy éve a húsz klub még 550 millió eurót költött új játékosokra – csak Zidane került 76 millióba –, az idén ez az összeg még a 30 milliót sem éri el. És jövőre alighanem még rosszabb lesz a helyzet, mert akkor lejárnak a televíziós szerződések, amelyeket a jelenlegi feltételekkel egyetlen társaság sem akar megújítani…
Kis túlzással kijelenthető lenne, hogy a hét végén fél Spanyolország Angliára figyel, ugyanis két, a Primera Divisiónban játszó topfutballista könnyen a szigetország bajnokságában találhatja magát. Az Atlético Madrid állományához tartozó, mellesleg júniusban világbajnokságot nyert Juninhóról, valamint a Real Sociedad kiválóságáról, Javier de Pedróról van szó. Az előbbi esete nem újdonság, hiszen a brazil középpályásért már napokkal korábban bejelentkezett a Middlesbrough – amelynek színeiben korábban már játszott –, de a tárgyalások a labdarúgó családjának anyagi követelései miatt zátonyra futottak, és úgy tűnt, a Tees-partiak letesznek a megszerzéséről. Szombaton azonban a klub vezetői megerősítették, hogy egy újabb, a tartalmát tekintve egyelőre titokként kezelt ajánlatot tesznek le az asztalra, mert mint Dave Allen, a 'Boro kommunikációs igazgatója elmondta: "Steve McClaren menedzser szerint Juninho hatalmasat lendítene a csapaton a következő szezonban”. A labda tehát most a játékos, illetve az őt képviselő édesapja, Osvaldo Giroldo oldalán van, de az sem kizárt, hogy Jesús Gil, az Atlético karizmatikus elnöke is megpróbál ráhatni Juninhóékra, mert köztudott, hogy a játékosért fizetendő öszszegből újabb igazolásokat tervez.
A spanyol De Pedro teljesen más történet részese, hiszen ő eddig csak a Real Sociedad játékosa volt, és a nemzetközi porondon a júniusi világbajnokságon figyeltek fel rá. Egészen pontosan a Newcastle és a Tottenham érdeklődik iránta – igaz, egyes források tudni vélik, hogy az Internazionale is őt szemelte ki, ha nem tudja megszerezni Kily Gonzálezt a Valenciától –, mégpedig az egykori labdarúgóból lett játékosügynök, Ronnie Rosenthal révén, aki a következő napokban minden bizonnyal felveszi majd a kapcsolatot a baszk klubbal. De Pedro a maga részéről nem kívánta különösebben kommentálni a helyzetet, mindössze a következőket jegyezte meg: "Amennyiben az ajánlat a klubomnak és nekem is megfelelő, akkor érdemes lesz megfontolni.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik