A Fehérvár első hazai sikere

SOMOGYI ZSOLT, SZÉKELYHIDI JÁNOSSOMOGYI ZSOLT, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2002.09.28. 22:28
Címkék
"Köszöntjük a kedves szurkolókat!” – villogott a Sóstói stadion eredményjelzőjén a megszokott felirat. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a hazaiak mosolyogva magyarázták: a táblát az utcáról is lehet látni… Ki ne tudná, ezt a mérkőzést (is) zárt kapuk mögött kellett megrendezni. A két szakember, Várhidi Péter és Bozsik Péter mindenesetre egyetértett abban, igencsak sajnálatos, hogy ilyen körülmények között kell játszania a csapatuknak. Majd Várhidi hozzátette, ő már találkozott a ZTE együttesével zárt kapus mérkőzésen, de nincsenek túl jó emlékei, mert még újpesti edzőként azon a találkozón elküldték a kispadról. A Fehérvárott dolgozó szakember egyébként hozzátette, szerinte a futball olyan, mint a színház, ahol minden egyes alkalommal el kell nyerni a közönség szimpátiáját, így számára legalábbis furcsa, hogy éppen azokat szorítják ki a tribünökről, akikért az egész játék van. Zalaegerszegi kollégája, Bozsik Péter mindezt azzal egészítette ki, hogy mindenki tudja, Fehérvárott, az Üllői úton vagy éppen Újpesten kik azok, akik minden alkalommal a botrányt okozzák. "Nem értem, vajon miért nem lehet őket a mérkőzés idejére behívni a rendőrségre, egy kis megbeszélésre?”És akkor a futballról…
Addig nem volt baj, amíg Kenesei Krisztián (középen) a labdáért harcolt a fehérváriakkal
Addig nem volt baj, amíg Kenesei Krisztián (középen) a labdáért harcolt a fehérváriakkal
Addig nem volt baj, amíg Kenesei Krisztián (középen) a labdáért harcolt a fehérváriakkal
Addig nem volt baj, amíg Kenesei Krisztián (középen) a labdáért harcolt a fehérváriakkal
Addig nem volt baj, amíg Kenesei Krisztián (középen) a labdáért harcolt a fehérváriakkal
Addig nem volt baj, amíg Kenesei Krisztián (középen) a labdáért harcolt a fehérváriakkal
Várhidi Péter azzal próbálta meglepni az ellenfelét, hogy pályára küldte Varga Istvánt. Úgy tűnt, nem volt rossz a terv, hiszen azt Bozsik Péter elismerte, még szinte semmit sem hallott nevezett fiatalemberről (annyit illik tudni, hogy Varga a Videotonban nevelkedett, megfordult a Gázszer, majd a Bodajk csapatában is, nyáron került vissza a piros-kékekhez, ám a hírek szerint jókora súlyfelesleggel, és csak mostanra érte utol magát). Varga bevetését az is indokolta, hogy a Videoton csapatának látványos gondjai vannak a támadójátékkal, így Várhidi nyugodtan kísérletezhetett, hiszen abban biztos lehetett, a labdarúgó annyit biztos csinál, mint azok, akik korábban játszottak…

Mestermérleg

Várhidi Péter a Videoton vezetôedzôje
Az elsô félidôben megfogtuk a ZTE-t, négy-öt százszázalékos helyzetet dolgoztunk ki, de ahogyan az ilyenkor megtörténik általában, egy kivételével ezeket elhibáztuk. Aztán a második félidôben sikerült erre rátenni egy lapáttal, és focigála helyett megszenvedtünk a gyôzelemért.

Simon Antal a Zalaegerszeg vezetôedzôje
Kettôs emberhátrányban is végig megmaradt a tartásunk. Sajnos, megint úgy kezdtük a mérkôzést, hogy gólt ajándékoztunk az ellenfélnek. Sikerült is egyenlítenünk, majd jött az ominózus két kiállítás. Kilenc emberrel is mindent megtettünk a sikerért, és ez elismerésre méltó.
Amúgy Bozsik Péter is váltott: Csóka Zsolt helyett Igor Budisa kapott szerepet a védelemben, és a szakember mindezt azzal magyarázta, hogy Csókán érződik az idegi fáradtság, az előző hetek, hónapok megterhelése. Nos, Bozsik sem gondolta, hogy szinte rögtön kérdőjelessé válik a döntése, mert bizony Budisa sem tűnt túlzottan frissnek, és a védő egyik hibáját azonnal góllal büntették a hazaiak. Ráadásul néhány másodperccel később Urbán Flórián is ellenfélhez paszszolt saját kapuja előterében, így bizony az lehetett a kívülálló érzése, hogy fejben nem megfelelően készültek fel a vendégek erre a találkozóra. Még azzal együtt sem, hogy a gól okozta sokkhatás elmúltával a magyar bajnok többet birtokolta a labdát, ám képtelen volt helyzetet kidolgozni. Lassúak, ötlettelenek, tompák voltak a kék-fehérek, így a szervezetten védekező hazai együttesnek nem okozott gondot megállítani a vendégek játékosait.
Amilyen rosszul kezdte a ZTE az első félidőt, olyan pörgősen nyitotta meg a második játékrészt. Szinte csak a zalaegerszegiek birtokolták a labdát és a nyomasztó fölénynek gyorsan meglett az eredménye. Kenesei Krisztián szerdán két gólt szerzett Sopronban és úgy látszik, szinte egyedül tartja a lelket a bajnokban, hiszen ezúttal is ő talált a hálóba. A találat után úgy tűnt, a vendégek átveszik az irányítást, s érezhető volt, ha így folytatják, meg is nyerhetik a mérkőzést. Ám nem így lett, mert igencsak felgyorsultak az események. A zalaegerszegi gólszerzőt szándékos ütésért kiállították, sőt, mielőtt feldolgozhatták volna, hogy hátrányba kerültek, Szamosi Tamás is mehetett az öltözőbe. S mielőtt a védő utolérte volna játékostársát, még egy pofont kapott a ZTE: Pomper Tibor megszerezte a hazaiak második gólját (a ZTE legközelebb a Ferencváros ellen játszik, így nem a legjobb előjel, hogy legeredményesebb támadóját és az egyik meghatározó védőjét elveszti a rangadó előtt.) Az egerszeg azonban még így sem játszott alárendelt szerepet, s bár nem sok helyzete volt, csaknem ugyanannyit birtokolta a labdát, mint vetélytársa. Sőt, amikor Faragó Istvánt néhány percig az oldalvonalon kívül ápolták, az egyik oldalon tíz, a másikon hét mezőnyjátékos futballozott. A hajrában az erejükkel elkészülő zalaiakkal szemben újabb gólt szerezhettek volna a hazaiak, ám Predrag Gajics kétszer is a kapufát találta el, de a Videoton így is megszerezte első hazai győzelmét, ráadásul éppen a bajnokcsapat ellen.

percről percre

4. perc: Budisa pontatlan átadását követően csípte el a a labdát Terjék, majd egy csellel becsapta a rátámadó védőket, és a balösszekötő helyéről középre passzolt. Ott jókor érkezett Dvéri, aki jobb lábbal három méterről a kapu bal oldalába lőtte a labdát.
1–0
23. perc: Dvéri szöglete után Pomper 22 méterről kapásból kapura lőtte a labdát, az lepattant Vincze Ottóról, ám ezután Vasas a jobb oldalról ballal középre csavart, a kaputól öt méterre álló Varga beleszúrt a labdába, amely irányt változtatott Balogh Csabán, ezzel becsapta Turit, de az egerszegiek szerencséjére a labda a bal kapufáról pattant ki.
51. perc: Szamosi bal oldali beadását Végh Zoltán röviden ütötte ki, Kenesei lekezelte a labdát, és 11 méterről, jobbal a kapu bal oldalába lőtte.
1–1
60. perc: Tímár rángatta a labdát vezető Keneseit a középpályán, amikor az egerszegi csatár könyökkel arcul ütötte a fehérvári játékost, éppen Hanacsek előtt. A játékvezető Keneseinek piros lapot, Tímárnak pedig sárgát mutatott fel.
64. perc: Monye vezette kapura a labdát, amikor Szamosi buktatta. Hanacsek sárga lapot adott az egerszegi védőnek, és ez már második volt, így a piros is előkerült a játékvezető zsebéből.
65. perc: A Monyével szembeni szabálytalanság miatt a hazaiak 21 méterről végezhettek el szabadrúgást: Pomper jobbal, nagy erővel védhetetlenül küldte a labdát a jobb felső sarokba.
2–1
84. perc: Urbán röviden fejelte ki a labdát, Gajics rácsapott, kapura emelt, és a labda a jobb oldali kapufáról perdült az alapvonalon túlra.
86. perc: Róth átadását Gajics 15 méterről, nagy erővel, jobb lábbal a jobb oldali kapufára lőtte.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik