Bajnoki cím – közös erővel

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.04.26. 22:17
Címkék
Sutba a matematikával, a csodavárással: a Bayern Münchentől most már nem lehet elvenni fennállása tizennyolcadik német bajnoki címét. A bajor gárda természetesen a szinte az egész idényre jellemző módon ért révbe: az ellenfelek hathatós támogatásával. A wolfsburgi siker volt a koronázás egyik előfeltétele, a másik pedig, hogy a két üldöző, a VfB Stuttgart és a Borussia Dortmund legfeljebb döntetlent érjen el. Nos, minden teljesült&
Ballack végre boldogan önthette a sört Elber fejére, hiszen megannyi ezüstérem után végre bajnok lett a Bundesligában (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Ballack végre boldogan önthette a sört Elber fejére, hiszen megannyi ezüstérem után végre bajnok lett a Bundesligában (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Ballack végre boldogan önthette a sört Elber fejére, hiszen megannyi ezüstérem után végre bajnok lett a Bundesligában (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Ballack végre boldogan önthette a sört Elber fejére, hiszen megannyi ezüstérem után végre bajnok lett a Bundesligában (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Ballack végre boldogan önthette a sört Elber fejére, hiszen megannyi ezüstérem után végre bajnok lett a Bundesligában (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
Ballack végre boldogan önthette a sört Elber fejére, hiszen megannyi ezüstérem után végre bajnok lett a Bundesligában (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)
A rekordbajnok 2–0-ra megverte a "farkasokat”, a VfB pedig a Hansa Rostockkal (1–1), míg a Borussia Dortmund az 1860 Münchennel (0–0) remizett, azaz összejött a tizenhárom pontos előny, amelyet négy forduló alatt lehetetlen ledolgozni. Az 1972–73-as szezon óta nem dőlt el ilyen korán a német bajnoki cím sorsa!
Negyed öt tájékán, az első félidők lefújásakor még semmi sem ígérte, hogy már szombaton bajnokot avat Németország. A listavezető Bayern csak 0–0-ra állt Wolfsburgban, a Stuttgart vezetett odahaza, és a Borussia is jobban játszott vetélytársánál, dacára a gól nélküli állásnak. Egy óra elteltével aztán a feje tetejére állt minden! A Stuttgart eladta a Meissner fejesével megszerzett előnyét, a BVB "hozzászürkült” az "oroszlánokhoz”, a Bayern pedig felülkerekedett riválisán.
A Bundesliga legfiatalabb stadionjában, az alig négy hónapja átadott VW-arénában nem egészen egy óra elteltével gyújtotta be a rakétákat a Bayern, méghozzá a csapatba visszatérő Michael Ballack vezérletével. A középpályás nagyszerű labdát tett Giovane Elber elé, aki tíz méterről a hálóba lőtt. A brazil tizenegyedszer játszott a Wolfsburg ellen, és tizenegyedszer volt eredményes.
Biztosító a megmentô

LEVERKUSEN. Egy hannoveri biztosító mindenképpen megmenti anyagilag a kiesôjelölt Bayer Leverkusent. A társaság hétmillió eurós támogatást ajánlott fel, ha a 16. helyen álló Bayer búcsúzni kényszerül az elsô osztálytól. Az összeg éppen fedezi azt a hiányt, amely a televíziós közvetítések és egyéb más szerzôdések megszűnése miatt várhatóan keletkezik a klub költségvetésében.

Bundesliga 1.
30. forduló: Hamburg–Nürnberg 4–0 (Fukal 36., Romeo 43., Mahdavikia 55., Takahara 76.), Wolfsburg–Bayern München 0–2 (Elber 59., Pizarro 83.), Hertha BSC–Hannover 2–0 (Luizao 11., Marcelinho 44. – 11-esbôl), VfB Stuttgart– Hansa Rostock 1–1 (Meissner 27., ill. Hill 60.), Schalke–VfL Bochum 1–2 (Varela 28., ill. Christiansen 23., Buckley 89.), Mönchengladbach–Bayer Leverkusen 2–2 (Demo 6., Skoubo 89., ill. Bierofka 17., Berbatov 48.), 1860 München–Borussia Dortmund 0–0. Az Arminia Bielefeld–Energie Cottbus és a Kaiserslautern–Werder Bremen mérkôzést vasárnap játsszák.


Következik (május 3–4-én) a 31. forduló: Werder Bremen–Hertha BSC, Borussia Dortmund–Wolfsburg, Nürnberg–1860 München, Energie Cottbus– Hamburg, VfL Bochum–Mönchengladbach, Hannover–VfB Stuttgart, Bayern München–Kaiserslautern, Bayer Leverkusen–Arminia Bielefeld, Hansa Rostock– Schalke

Bundesliga 2.
30. forduló: Eintracht Frankfurt– Union Berlin 0–0, Greuther Fürth– Freiburg 4–0 (Surmann 9., Eigler 45., Reichel 62., Policella 85.), Duisburg– Waldhof Mannheim 0–0. Az Ahlen– Braunschweig, a Burghausen–Reutlingen, a Karlsruhe–Oberhausen, az Alemannia Aachen–Mainz és a Lübeck–Trier mérkôzést vasárnap, az 1. FC Köln–St. Pauli találkozót pedig hétfôn (Tv: DSF, 20.15) játsszák.
Az élcsoport: 1. 1. FC Köln 62 pont (29 mérk.), 2. Freiburg 58, 3. Mainz 53 (49–28, 29 mérk.), 4. Eintracht Frankfurt 53 (45–26)
Csapattársa, Claudio Pizarro mutatója szombat délutánig 7 meccs/7 gól volt a Wolfsburg ellen, és mivel nem akarta alább adni Elbernél, a hajrában ő is beköszönt. A perui Lizarazu, Zé Roberto, Feulner összjáték után talált be, de ekkor (83. perc) azonban már mindenki a rádiót is hallgatta. Tudták ugyanis, hogy a Rostock egyenlített a Gottlieb-Daimler-stadionban (Hill szöglet után kotorta a hálóba a labdát), a második számú müncheni csapat, az 1860 pedig "befalazta” a kapuját a címvédő ellen. Kezdődött a viszszaszámlálás, hét perc, hat… és vége! Szombat délutántól már csak a nemzetközi kupaindulásért, illetve a kiesés elkerüléséért zajlik a küzdelem a Bundesligában, a legfontosabb kérdés, a bajnoki cím sorsa eldőlt.
A Bayern az elmúlt öt idényből négyet nyert meg, kivétel nélkül Ottmar Hitzfeld irányításával. A klub életében már volt példa ilyen bravúrra (1985 és 1989 között), a gárda edzői közül azonban még senki sem tudott annyi trófeát felhalmozni, mint Hitzfeld. "Ottmar Hitzfeld a Bayern több mint százéves történelmének legjobb edzője, még ha ezt Udo Lattek nem is szívesen hallja” – nyilatkozta a találkozó után Karl-Heinz Rummenigge, a Bayernt működtető gazdasági társaság első embere. Tény, Hitzfeld már tizenkét trófeát gyűjtött be a Bayern Münchennel (négy bajnoki cím, négy Német Ligakupa-siker, két Német Kupa-elsőség, egy-egy Bajnokok Ligája és Világkupa-diadal), igaz, a bajnoki címek tekintetében Lattek hatot nyert a bajorokkal, szemben Hitzfeld négyével. A sikeredző így kommentálta a koronázást: "Szenzációs teljesítmény volt a csapattól, hogy ilyen korán eldöntötte a bajnoki cím sorsát. Ma nem is számoltunk a révbe éréssel. A saját győzelmünkkel természetesen kalkuláltunk, de arra nem számítottunk, hogy a Stuttgart nem bír a Rostockkal. Sorsdöntő volt, hogy Ballack visszatért, és ismét igazolta a klasszisát.”
Természetesen a konkurencia is gratulált a "bőrnadrágosoknak”. "Azt hiszem, az egész idényben mutatott játék alapján kijelenthető: megérdemelt a Bayern bajnoki címe. Minden jót a bajoroknak!” – mondta Matthias Sammer, a trónfosztott Borussia
Berlinben még nem téma a második hely

Talán a berliniek sem remélték, hogy a bajnokság hajrájában egészen közel kerülnek a Bajnokok Ligáját jelentô második helyhez. A Hertha BSC ugyanis négy mérkôzéssel a versenyfutás vége elôtt két pontra közelítette meg az ezüstérmes pozícióban álló VfB Stuttgartot, és egyetlen egységgel szorul csak a dobogó alsó fokán álló VfB Stuttgart mögé. Szóval, ebbôl még bármi lehet… A kék-fehérek ezúttal a Hannovert gyôzték le, Király Gábor immár a harmadik egymást követô bajnokiján nem kapott gólt, Dárdai Pál ezúttal sárga lapjai miatt csak nézô volt.
„Nem játszottunk jól, sokat hibáztunk, mégis sikerült kétgólos elônyt szereznünk – mondta a magyar válogatott kapusa. – A mérsékelt teljesítmény ellenére a közönség jól szórakozott, hiszen rengeteg lehetôsége volt a csapatnak, a Hannover kontrázott, és ha jól tudom, tizenhárom szögletet rúgott. Ez egyben azt is jelenti, hogy bár kimondottan nagy gólszerzési esélye nem volt az ellenfélnek, állandóan figyelnem kellett, nem lehetett egy másodpercre sem kiengedni. Érdekes, hogy a második félidôben már sokkal jobban teljesítettünk, de a legnagyobb ziccereket sem értékesítettük, így nem változott az eredmény.”
A kapus elmondta: a védô Dick van Burik megsérült, a vádlijában szakadt el egy izom. Király szerint leginkább ez a téma az öltözôben, és nem a második hely.
„Nyilvánvaló, ha ilyen lehetôség került a kezünkbe, igyekszünk élni vele – magyarázta a légiós. – De nem akarunk számolgatni, mindig csak a következô feladatra koncentrálunk. Most Brémába utazunk, ott nagyon nehéz mérkôzés vár ránk. Aztán a Bayernt fogadjuk, de nem hisszük, hogy a bajorok már ünnepelnek, és nyaralás közben jönnek hozzánk: kôkemény profik, akik nyerni akarnak majd. Utána Wolfsburgba megyünk, és a végén a Kaiserslautern jön Berlinbe, de messze még a vége. Most örülünk a gyôzelemnek, no meg annak, hogy a riválisok botlottak.”
Dortmund vezetőedzője. A másik üldöző részéről is a szakvezető, Felix Magath nyilatkozott: "Gratulálok a Bayernnek, elsősorban azért, mert ilyen korán sikerrel járt. Megérdemelte a bajnoki címet.”
A BVB-nek és a VfB-nek a szombati botlását követően már intenzíven kell hátrafelé pillantgatnia, hiszen hatalmas lendülettel robog a Bajnokok Ligája-indulást érő dobogó felé a Hertha (a berlini csapatról keretes írásunkban olvashatnak), és még a Hamburgot sem szabad leírni. A kikötővárosiak ezúttal a kieséshez egyre közelebb kerülő Nürnberget oktatták ki, és már csak négy pontra vannak a dobogótól. A Schalke ellenben, úgy tűnik, önmaga ellensége, hiszen a ismét hazai pályán hullajtott el a kupaszereplés szempontjából roppant fontos pontokat. A királykék társulat a Bochumtól kapott ki, Buckleynak a 89. percben 16 méterről emelt csodaszép gólja következtében. A gárdával kapcsolatos hír, hogy a vezérkar azt szeretné, ha az ősztől Martin O'Neill, a Celtic trénere ülne a kispadon az idény végén távozó, és minden bizonnyal politikai pályára lépő Marc Wilmots helyett.
A hajrá nem csupán a Schalkénak, hanem a Bayer Leverkusennek is tragikus volt, a "gyógyszergyári” gárda Mönchengladbachban a 89. percben mondott búcsút két, már-már zsebben érzett pontnak.
A Bayer 0–1-ről ugyan Berbatov góljával és gólpasszával fordított, ám Skoubo a 89. percben kilépett a védők közül, és újabb lépéssel közelebb tolta a másodosztályhoz a legutóbbi idény ezüstérmesét, BL-döntősét. A Bayer három ponttal van lemaradva a megkapaszkodást jelentő 15. helytől, amelyen éppen szombati riválisa áll. Ezen két gárda mellett a Nürnberg, a Hansa Rostock, az Arminia Bielefeld, esetleg a Kaiserslautern és a Hannover közül kerülhet ki az a páros, amely követi a Bundesliga 2.-be a gyakorlatilag menthetetlen Energie Cottbust.
Az állás
1. Bayern München3020 6 461–2066
2. VfB Stuttgart3015 8 748–3553
3. Borussia Dortmund301410 644–2352
4. Hertha BSC3015 6 945–3151
5. Hamburg3013 9 839–3448
6. Schalke301113 643–3346
7. Werder Bremen2913 41243–4243
8. Wolfsburg3012 51333–3641
9. 1860 München3010 91137–4439
10. VfL Bochum3010 71346–5137
11. Hannover3010 61441–5336
12. Kaiserslautern29 9 81237–3735
13. Arminia Bielefeld29 8111031–3435
14. Hansa Rostock30 9 81329–3535
15. Mönchengladbach30 9 71433–4134
16. Bayer Leverkusen30 8 71539–5131
17. Nürnberg30 8 61630–5130
18. Energie Cottbus29 6 61729–5724
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik