Bent maradt a Leverkusen

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.05.24. 22:56
Címkék
Csak részben érvényesült a papírforma a Bundesliga 1. utolsó fordulójában. A bentmaradásért zajló harcban a legkevesebb eséllyel pályára lépő Arminia Bielefeld húzta a rövidebbet, miután kikapott a Hannovertől, igaz, győzelme esetén sem lett volna sansza a megkapaszkodásra, miután az előtte álló Bayer Leverkusen (10 Nürnbergben) és Mönchengladbach (41 otthon a Werder Bremen ellen) is simán begyűjtötte a három pontot.
Krasszimir Balakov (balra) pályafutása utolsó Bundesliga-mérkôzésén góllal járult hozzá a Stuttgart Bajnokok Ligájába-jutásához
Krasszimir Balakov (balra) pályafutása utolsó Bundesliga-mérkôzésén góllal járult hozzá a Stuttgart Bajnokok Ligájába-jutásához
Krasszimir Balakov (balra) pályafutása utolsó Bundesliga-mérkôzésén góllal járult hozzá a Stuttgart Bajnokok Ligájába-jutásához
Krasszimir Balakov (balra) pályafutása utolsó Bundesliga-mérkôzésén góllal járult hozzá a Stuttgart Bajnokok Ligájába-jutásához
Krasszimir Balakov (balra) pályafutása utolsó Bundesliga-mérkôzésén góllal járult hozzá a Stuttgart Bajnokok Ligájába-jutásához
Krasszimir Balakov (balra) pályafutása utolsó Bundesliga-mérkôzésén góllal járult hozzá a Stuttgart Bajnokok Ligájába-jutásához
Elöl viszont borult minden: a Borussia Dortmund nem bírt a már kiesett Energie Cottbusszal, így kénytelen volt átengedni a második – és az ezzel járó automatikus BL-főtáblás – helyet a VfB Stuttgartnak, míg a Werder Bremen a már említett mönchengladbachi vereségével elszalasztotta az UEFA-kupa-indulás lehetőségét. A második számú európai kupában a Hansa Rostockot megverő Hamburg és a Kaiserslauternt térdre kényszerítő Hertha BSC vehet részt.
Meglehetősen furcsa érzésekkel várhatta a nürnbergi kirándulást a Bayer Leverkusen: a "gyógyszergyári” társulat tavaly éppen a Frankenstadionban veszítette el a bajnoki címet, most pedig ugye itt kellett kiharcolnia a bentmaradást. Még pikánsabbá tette a meccset, hogy a Bayer kispadján Klaus Augenthaler ült, aki néhány hete még a hazai csapatot gardírozta, azonban a gyenge szereplés miatt "megköszönték” a munkáját. A gyepen azonban szinte semmi sem érződött a nagy feszültségből, inkább volt békés játszadozás, mint véres ütközet a mérkőzés. A Nürnberget túlságosan nem érdekelte a találkozó – a gárda már biztos kiesőként lépett pályára –, a Leverkusent is csak addig, amíg nem szerezte meg a vezetést. Erre a 36. percig kellett várni, akkor Babic alapvonalról visszapasszolt labdáját Bastürk egy csel után a hálóba emelte, és az élvonalban tartotta a tavalyi ezüstérmest. A későbbiekben a Nürnberg Cacau révén megrezegette a leverkuseni hálót, csakhogy Merk bíró les miatt – vitatható módon – érvénytelenítette a találatot, és ezzel megfosztotta a bielefeldieket a bentmaradási reményeiktől. "Magához a meccshez nincs különösebb hozzáfűznivalóm. A győzelmünk megérdemelt” – mondta a lefújás után a Bayerrel kettőből kettőt nyerő Augenthaler.
Merthogy a Bielefeld sokkal inkább bízhatott a Leverkusen, mint a Mönchengladbach botlásában. Ez tökéletesen be is igazolódott, hiszen a 'Gladbach
Bundesliga 1.
34. (utolsó) forduló: Borussia Dortmund–Energie Cottbus 1–1 (Rosicky 25., ill. T. Rost 74.), VfB Stuttgart–Wolfsburg 2–0 (Kuranyi 12., Balakov 23. – 11-esbôl), Schalke–Bayern München 1–0 (Oude Kamphuis 38.), Mönchengladbach–Werder Bremen 4–1 (Kluge 61., Skoubo 74., 76., Forssell 90., ill. Korzynietz 84. – öngól), Arminia Bielefeld–Hannover 0–1 (Casey 85.), Hamburg–Hansa Rostock 2–0 (Cardoso 45., Romeo 53.), 1860 München–VfL Bochum 2–4 (Stranzl 37., Max 77., ill. Freier 1., Hasemian 64., Christiansen 73., Reis 89.), Nürnberg–Ba-yer Leverkusen 0–1 (Bastürk 36.), Hertha BSC–Kaiserslautern 2–0 (Rafael 45., 83.)

Az ôsszel a Bayern München és a VfB Stuttgart a Bajnokok Ligája fôtábláján, a Borussia Dortmund a BL selejtezôjében, a Hamburg, a Hertha BSC, valamint a kupadöntôs Kaiserslautern az UEFA-kupában indulhat, míg az Arminia Bielefeld, a Nürnberg és az Energie Cottbus kiesett.
a második félidőben "egyirányúsította” a Bökelberg-stadiont, és négy góllal terhelte meg az UEFA-kupás reményeit eltemető Werder Bremen hálóját. A hazaiak fesztiváljához hozzájárult, hogy a Werder Verlaat kiállítása miatt a második játékrészben emberhátrányban futballozott, ugyanakkor élvonalbeli együttes védelmének nem lenne szabad olyan "óvodás” hibákat elkövetnie, amilyeneket a brémai elkövetett.
"Azt nem mondhatnám, hogy nekünk fújt a bíró. Az első félidőben két kényszerű cserénk volt, Daunba páros lábbal szálltak bele, és tették harcképtelenné, azért biztosan piros lap járt volna. Sajnos még sárgát sem kapott a tettes, nem úgy Verlaat, akit a félidő végén kiállított a játékvezető. Az öltözőben megtudtuk, hogy vezet a Hertha, emiatt nekünk tíz emberrel is nyernünk kellett volna, és kockáztattunk. Benne volt, hogy sikerül, de az is, hogy túlságosan is kinyílunk, a Mönchengladbach pedig lekontráz bennünket. Az utóbbi jött be… A második gól után összeroppantunk, talán lélekben is feladtuk, így marad az Intertotó-kupa. Egyébként biztos vagyok benne, hogy feljutunk az UEFA-kupa főtáblájára. Sokkal több volt ebben a szezonban, voltunk másodikok, harmadikként fordultunk, a tavasz viszont nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna. Ha most nyerünk, elégedettek lehettünk volna, így azonban van némi hiányérzet bennünk” – összegzett lapunknak az egy óra után lecserélt Lisztes Krisztián, a Werder középpályása.
A Leverkusen és a Mönchengladbach sikerének fényében mindegy volt, mit játszik az Arminia Bielefeld a Hannoverrel, mindenképpen csak retúrjegyet váltott az első osztályba. Az újonc ráadásul ki is kapott, és csatlakozott a már korábban elbúcsúzó Nürnberg, Energie Cottbus kettőshöz.
A kiesők közül az Energie Cottbus is főszerepet játszott az utolsó fordulóban. Lőw Zsolt együttese tehet ugyanis arról, hogy az immár hivatalosan is trónfosztott Borussia Dortmund az ősszel csak a BL selejtezőjében indulhat. A papírforma alapján a fekete-sárgáknak simán meg kellett volna verniük a Cottbust, ennek megfelelően Rosicky már az első félidő derekán megszerezte a vezetést. Utána azonban valóságos helyzetkihagyó-fesztivált láthatott a Westfalen-stadion népe, a legnagyobb ziccer elpuskázása éppen a gólszerző nevéhez fűződött, midőn egy méterről az üres kapu helyett a lécre bólintott. A futball örök tétele pedig ezúttal is beigazolódott, a 74. percben Reichenberger beadása után Timo Rost fejjel egyenlített, és megfosztotta az automatikus BL-szerepléstől a BVB-t.
"Nagyon elfáradtam, de nem csupán a mai mérkőzés miatt – mondta a lefújást követően Lőw Zsolt. – Hosszú volt a szezon, játszottam harmincegy bajnokin, két kupameccsen, no meg kilencszer a válogatottban is pályára léptem. De nehogy azt higgye, panaszkodom! Nekem jól sikerült az év. Azt viszont sajnálom, hogy a csapat kiesett, de legalább a befejezéssel sikerült valamit kozmetikáznunk az eredménysoron. Nem estünk szét, emelt fővel búcsúztunk. Azt még nem tudom, hol folytatom, a következő hónapban eldől minden, de természetesen nekem is szimpatikusabb az első osztály a másodiknál.”
A Cottbus bravúrjának haszonélvezője a VfB Stuttgart volt, amely nem egészen fél óra alatt elintézte a Wolfsburgot, és megkaparintotta az ezüstérmet. A "sváboknál” Kraszimir Balakov az utolsó mérkőzését játszotta, és tizenegyesből szerzett góllal köszönt el – legalábbis játékosként – a stuttgarti közönségtől.
Búcsúzókban egyébként nem volt hiány az utolsó fordulóban. A teljesség igénye nélkül a következők köszöntek el a Bundesligától vagy az aktív futballtól: Mario Basler (Kaiserslautern), Andreas Möller (Schalke), Thomas Hässler (1860 München). Közülük Möller lehetett a leginkább elégedett, hiszen a Schalke Oude Kamphuis lövésével – no meg a labdának mellényúló Kahn segítségével – legyőzte a már régen bajnok Bayern Münchent. A Katarba szerződő Basler a Hertha elleni vereséggel (erről a mérkőzésről keretes írásunkban olvashatnak), Hässler pedig a VfL Bochum elleni otthoni kudarccal búcsúzott el jelenlegi együttesétől. Utóbbi mérkőzésen Thomas Christiansen egyszer betalált a müncheniek kapujába, ezzel utolérte a mesterlövészek versenyében Giovane Elbert, így az előző idényhez hasonlóan (akkor Marcio Amoroso és Martin Max osztozott a koronán) két gólkirályt ünnepelhettek Németországban.
A végeredmény
1. Bayern München3423 6 570–2575
2. VfB Stuttgart3417 8 953–3959
3. Borussia Dortmund341513 651–2758
4. Hamburg341511 846–3656
5. Hertha BSC3416 61252–4354
6. Werder Bremen3416 41451–5052
7. Schalke341213 946–4049
8. Wolfsburg3413 71439–4246
9. VfL Bochum3412 91355–5645
10. 1860 München3412 91344–5245
11. Hannover3412 71547–5743
12. Mönchengladbach3411 91443–4542
13. Hansa Rostock3411 81535–4141
14. Kaiserslautern3410101440–4240
15. Bayer Leverkusen3411 71647–5640
16. Arminia Bielefeld34 8121435–4636
17. Nürnberg34 8 62033–6030
18. Energie Cottbus34 7 91834–6430
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik