Átalakultak a csapatok

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.07.31. 22:32
Címkék
A labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó társaság, az IFFHS július tizedikei jelentéséből kiderül, hogy a spanyol és az olasz bajnokság után az argentin a legerősebb a világon. A nívó pedig tovább növekedhet a pénteken elinduló Aperturában, hiszen az előjelek azt sejtetik, hogy a június 22-én befejeződött Clausurához képest nagyobb lesz a küzdelem a bajnoki címért.
D’Alessandro (középen) a Clausurában bajnok lett a Riverrel, majd Wolfsburgba ment
D’Alessandro (középen) a Clausurában bajnok lett a Riverrel, majd Wolfsburgba ment
D’Alessandro (középen) a Clausurában bajnok lett a Riverrel, majd Wolfsburgba ment
D’Alessandro (középen) a Clausurában bajnok lett a Riverrel, majd Wolfsburgba ment
D’Alessandro (középen) a Clausurában bajnok lett a Riverrel, majd Wolfsburgba ment
D’Alessandro (középen) a Clausurában bajnok lett a Riverrel, majd Wolfsburgba ment

A csapatok zöme teljesen átalakult, számos sztár ismét Argentínában játszik, és ami a legfontosabb, nem csupán a két óriás, a River Plate és a Boca Juniors erősödött. A kiegyensúlyozottságot jelzi, hogy a "milliomosok” és a "genovaiak” mellett legalább hét klub futhat be.
A holt idény során 35 játékos távozott külföldre, ám – ami eddig nem volt jellemző – nagyon sokan érkeztek a külhoni bajnokságokból. Tavaly 29 játékost "importáltak” a klubok, az idén ez a szám negyvenkettőre nőtt. Elsősorban Chiléből, Kolumbiából, Brazíliából, Uruguayból, Paraguayból, Mexikóból és Peruból érkeztek futballisták, ám vannak, akik az európai sztárcsapatoktól igazoltak Argentínába. Természetesen a helyi együttesek közötti átjárás is hatalmas volt, és nyolc edzőváltás is történt.
A Clausurában immár a 31. bajnoki címét megszerző River Plate meghatározó játékosai közül Andrés D’Alessandro és Martín Demichelis Németországba, Ariel Garcé Mexikóba, Matías Lequi pedig Spanyolországba szerződött. Manuel Pellegrini edző azonban gyorsan reagált, visszahozta a chilei Marcelo Salast, aki 1996 és 1998 között három bajnokságot és egy dél-amerikai szuperkupát nyert a Riverrel. Szintén az olasz bajnokságból jött Nelson Vivas, az Inter védője, és a River megszerezte a Newell’s Old Boys meghatározó védőjét, Fernando Crosát, valamint az Independiente két válogatott középpályását, Federico Insúát és Daniel Montenegrót.
A Boca Juniors hét játékost adott el mexikói, orosz és francia kluboknak, közülük Marcelo Delgado és Hugo Ibarra biztosan hiányozni fog a Libertadores-kupa-győztes csapatból. Carlos Bianchi edző Kolumbiából két válogatott védőt, Luis Pereát és Fabian Vargast szerződtette, míg Pedro Iarley a brazil Paysandutól érkezett.
A Clausurában leszerepelt Independiente – az 2002-es Apertura bajnoka a tavasszal csak a 17. lett – Gabriel Militótól, Andrés Silverától és a már említett Insúa, Montenegro duótól vált meg. A "vörös ördögök” ennek ellenére bizakodva várhatják az Aperturát, Oscar Ruggeri edző átalakított csapatában ugyanis kilenc új játékos van.
A Racing Club is, amelynek a kispadján Angel Cappa az új edző, javítani szeretne a 11. helye után. Erre minden esélye megvan, Adrián Bastia, Carlos Estévez, Luis Rueda és Gustavo Campagnuolo távozását a Mexikóból érkező Pablo Galdamesszel és John Galliquióval, továbbá a Véleztől elcsábított Eduardo Domínguezzel sikerült ellensúlyoznia.
A Clausurában csalódást keltő San Lorenzónak is új edzője van Néstor Gorosito személyében, de itt a klubvezetőség nem járult hozzá a vásárlásokhoz. A "szentek” szurkolói mégis reménykednek, mivel a bíbor-kékek csatárlegendája, Alberto Acosta korábbi elhatározásával ellentétben nem vonult vissza. A Vélez Sársfieldnél sem voltak igazolások, ám Carlos Ischia mester fiataljai ütőképesebb, rutinosabb csapatot alkotnak, mint a Clausurában, amelyben ugyebár majdnem sikerült meglepniük a Rivert és a Bocát.
A Newell’s Old Boys ellenben alaposan bevásárolt: a Libertadores-kupa- és Világkupa-győztes Jorge Bermúdezt az Olympiakosztól, Dario Salát a Deportivo Calitól, Julián Vázquezt az America de Calitól, Christian Bassedast a Newcastle-tól, Ariel Rosadát a Chacarita Juniorstól, Gastón Aguirrét pedig az Olimpótól csábította el.
A Colón is izmosodott: a riveres Esteban Fuertes és a kolumbiai Giovanni Hernández akár bajnoki címhez is hozzásegítheti a klubot. Az Estudiantes La Plata is meglepetést okozhat, hiszen Carlos Bilardo edző már bizonyított a Clausurában is. Az 1986-os világbajnok mester a 11. fordulóban vette át a "tanulók” irányítását, akik azóta egyszer sem kaptak ki. Ha folytatódik a tendencia, roppant nehéz dolga lesz a Rivernek és a Bocának.

A 2003-as argentin Apertura (Nyitány) résztvevői

River Plate (1.), Boca Juniors (2.), Vélez Sarsfield (3.), Rosario Central (4.), Olimpo (5.), Colón (6.), San Lorenzo (7.), Estudiantes La Plata (8.), Nueva Chicago (9.), Gimnasia La Plata (10.), Racing Club (11.), Lanús (12.), Banfield (13.), Arsenal (14.), Newell’s Old Boys (15.), Talleres (16.), Independiente (17.), Chacarita Juniors (19.), Quilmes (újonc), Atlético de Rafaela (ú)
(Zárójelben a legutóbbi Clausurában elért helyezést tüntettük fel.)

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik