Máris járják a szambát

Vágólapra másolva!
2003.08.02. 22:29
Címkék
A Bayern München pénteki (inkább egy félidős) iskolajátékát követően az 1. forduló szombati játéknapja is hozott néhány gálaelőadást. A Werder Bremen produkciója kívánkozik az élre, már csak azért is, mert a gárda a hét közepén az osztrák Pasching otthonában 40-ra kikapott az UEFA-Intertotó-kupában.
Lisztes Krisztián (jobbra) és csapata feledtette a hét közbeni, Pasching elleni fiaskót (Fotó: Czagány Balázs)
Lisztes Krisztián (jobbra) és csapata feledtette a hét közbeni, Pasching elleni fiaskót (Fotó: Czagány Balázs)
Lisztes Krisztián (jobbra) és csapata feledtette a hét közbeni, Pasching elleni fiaskót (Fotó: Czagány Balázs)
Lisztes Krisztián (jobbra) és csapata feledtette a hét közbeni, Pasching elleni fiaskót (Fotó: Czagány Balázs)
Lisztes Krisztián (jobbra) és csapata feledtette a hét közbeni, Pasching elleni fiaskót (Fotó: Czagány Balázs)
Lisztes Krisztián (jobbra) és csapata feledtette a hét közbeni, Pasching elleni fiaskót (Fotó: Czagány Balázs)
Nem tudni, mi történt szerda és szombat között, de tény: a zöld-fehérek teljesen más felfogásban futballozva idegenben mértek 3–0-s csapást a Hertha BSC-re. A Werder mellett a Hannover is hármat rúgott idegenben, méghozzá a Ligakupa-győztes Hamburgnak, a tavasszal majdnem kieső Bayer Leverkusen pedig 4–1-re verte meg a Freiburgot, és ezzel a tabella élére ugrott. A nyitó nap presztízsrangadóján a Schalke – előző szezonbeli rossz szokását folytatva – kétgólos előnyt tékozolt el a Borussia Dortmund ellen, és kénytelen volt beérni az egy ponttal.
Az átépítés miatt továbbra is helyenként háborús övezetre emlékeztető berlini Olimpiai stadionban feszült egymásnak a Hertha BSC és a Werder Bremen, illetve három magyar játékos, Király Gábor, Dárdai Pál (mindkettő Hertha), valamint Lisztes Krisztián. A paschingi pofon hatása, legalábbis a jelek szerint, gyorsan tovatűnt a Werdernél, mert a kezdeti berlini támadások után a látogatók csináltak azt a Herthával, mint tette velük szerdán az osztrák kiscsapat. Leiskolázták…
Az első gólhoz kellett ugyan a szerencse segítsége is, ettől függetlenül teljesen megérdemelt volt a 3–0-s vendégsiker. A 18. percben Micoud bal oldali szögletét követően Krsztajics csúsztatta meg a labdát a rövid oldalon, Király Gábor ki is jött, meg nem is, de elsőre úgy tűnt, megússza az esetet, hiszen a labda a lécen csattant. Csakhogy a visszafelé jövő labda Aíltonra, róla pedig a hálóba pattant. Három perccel később pedig jött a meccs gólja. Aílton indult meg előre, Micoud azonban elvette tőle a labdát (ők ugyebár csapattársak), majd két védőt kicselezett, és a kimozduló Király felett a hálóba emelte a labdát. A második félidő derekán Aílton azért is összehozta az első dupláját a 2003-as idényben! A brazil Ernst és Hariszteasz összjátékát követően kilépett, kissé kisodródott ugyan, de remek ütemérzékkel így is a hálóba tudta gurítani a labdát, méghozzá Király lába között. A Werder a 2002–2003-as idényben elért két sikerét követően zsinórban harmadszor verte meg a Herthát.

Bundesliga 1.
1. forduló. Pénteki mérkôzés: Bayern München–Eintracht Frankfurt 3–1 (Zé Roberto 16., Szalihamidzsics 20., Pizarro 42., ill. Skela 68.). Szombati mérkôzések: Hertha BSC–Werder Bremen 0–3 (Aílton 18., 65., Micoud 21.), Wolfsburg–VfL Bochum 3–2 (Thiam 9., Klimowicz 14., M. Petrov 75., ill. Madsen 37., Fahrenhorst 44.), Schalke–Borussia Dortmund 2–2 (Hamit Altintop 39., 58., ill. Flávio Conceicao 66., Amoroso 90.), Hamburg–Hannover 0–3 (Stajner 11., Brdaric 76., Idrissou 79.), Bayer Leverkusen– Freiburg 4–1 (Robson Ponte 17., Lúcio 28., Juan 41., Neuville 61., ill. Riether 20.), Kaiserslautern–1860 München 0–1 (Schroth 44.). A Mönchengladbach–1. FC Köln és a Hansa Rostock–VfB Stuttgart találkozót vasárnap játsszák.

Makaay négy évre jöhet

MÜNCHEN. Ha a Bayern Münchennek sikerül megegyeznie a Deportivo La Corunával, akkor Roy Makaay négy évig lesz a bajor gárda labdarúgója. Uli Hoeness menedzser elmondta, már megegyeztek a holland csatárral a 2007 nyaráig szóló megállapodásról, amelynek szentesítéséhez már csak a Depor igenjére van szükség. „A Depor asztalán ott van az ajánlatunk, Lendoiro elnöknek csak igent kell mondania rá” – nyilatkozta Hoeness. A Bayern hivatalosan 15, nem hivatalosan 18 millió eurót kínál a Primera División gólkirályáért, miközben a La Coruna 21 millióra tart igényt.

Nem minden esetben segít az edzôváltás

BUNDESLIGA. A csapat gyenge szereplésére sok klubnál a vezetôedzô menesztésével reagálnak, de ez – legalábbis egy német tanulmány szerint – nem mindig segít. A münsteri egyetem kutatói a Bundesliga 1963 és 1998 közötti idôszakának összesen 206 trénerváltását elemezték, s meglehetôsen egyértelmű megállapításra jutottak. „Az új szakvezetôvel három-négy mérkôzésen át jobban szerepel a csapat, mint korábban, de az eredményesség nem tart sokáig” – írja a mű egyik társszerzôje, Alexandra Tippenhauer, akinek édesapja, Hans-Dieter Tippenhauer az Arminia Bielefeld edzôje volt, s 1980-ban felállították a kispadról. A tanulmány a menesztés elôtti és utáni 12-12 találkozót analizálta, s tanulságként levonta, hogy az együttesek teljesítménye nem változott jelentôsen a vizsgált idôszak alatt. Azok a gárdák, amelyeknek irányítói menesztették a vezetôedzôt, 70 százalékban a tabella utolsó harmadában végeztek az adott bajnokságban.
Talán még a Werdernél is meghökkentőbb idegenbeli győzelmet aratott a Hannover, amely az előző szezon negyedik helyezettjét, a Hamburgot ütötte ki. A két gárda a tavalyi rajton is egymásba szaladt, akkor a HSV nyert 2–1-re, most is minden az ő sikerét ígérte, csakhogy a Hannover fittyet hányt a papírformára. Pieckenhagen kapus hibáját kihasználva Stajner már a találkozó elején vezetéshez juttatta a vendégeket, ezután a Hamburg sorra kihagyta a helyzeteit – Romeo például négy ziccert herdált el –, a Hannover okosan kivárt, és a hajrában "tönkreverte” vetélytársát. A 76. percben Brdaric növelte kettőre az előnyt (a csatár három év után volt újra csereként eredményes a ligában), a végeredményt pedig üres kapuig kijátszott akció végén Idrissou állította be.
A két idegenbeli bravúr sem volt azonban elég az első helyhez, a tabella tetejéről pillanatnyilag a Freiburg ellen időnként szambafutballt bemutató Bayer Leverkusen áll. A statisztika ugyan nem a "gyógyszergyáriak” sikerét ígérte, hiszen leverkuseni edző korábban az első három meccsét nem tudta megnyerni, márpedig most Klaus Augenthaler készült valami hasonlóra. A volt Bayern-középhátvéd előtt Ribbeck, Daum, Vogts, Hörster és Toppmöller próbált meg triplázni, a döntetlenező Toppmöller kivételével mindannyian vereséggel zártak. Meglehet, az ő csapatukból négy remek formában lévő brazil hiányzott… Az újonc kiütéséből Robson Ponte, Lúcio és Juan góllal, Franca pedig két gólpasszal vette ki a részét. Minden bizonnyal Neuville-t is megihlette a dél-amerikaiak gálája, mert a negyedik gólt tipikus "brazilos” megoldással szerezte meg. Robson Ponte passzát követően előbb néhány csellel "szétkergette” a freiburgi védemet, majd pimasz húzással még Golz kapust is leültette, és csak ezt követően emelte a hálóba a labdát, beállítva a 4–1-es végeredményt.
A nap legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzését a Schalke, valamint a Borussia Dortmund vívta, és a Ruhr-derbi méltó volt a legszebb hagyományokhoz. A hétközi Intertotó-kupa-mérkőzésen büntetőből az égbe bombázó Hamit Altintop ezúttal igazolta, nem véletlenül emelték ki őt a harmadosztályú Wattenscheidtől a Schalke játékosmegfigyelői: a még mindig csak a 21. születésnapja felé közelítő török az első félidőben 30 méterről a jobb felső, a másodikban 25-ről a jobb alsó sarkot lőtte ki, és úgy tűnt, győzelemhez segíti a "királykéket”. Azonban Matthias Sammer, a BVB mestere zseniális érzékkel cserélt, az újonnan igazolt brazil Flávio Conceicao szabadrúgásból szépített, és ettől erőre kapott a sárga-fekete társulat. Arra ugyan nem volt esélye, hogy megszakítsa edzője Schalke elleni nyeretlenségét (Sammer még sohasem tudta legyőzni a gelsenkircheni együttest), de a 2002-es gólkirály – mellesleg szintén brazil – Marcio Amoroso lesipuskás góljával az egy pontot azért megszerezte.

Tv: a Sport1 17.30-tól élőben közvetíti a Mönchengladbach–1. FC Köln mérkőzést
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik