Páros verseny az aranyért

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.08.07. 20:29
Címkék
Meglehetősen szerény óhajt fogalmazott meg több internetes lap is a pénteken kezdődő belga bajnoksággal kapcsolatban: legyen izgalmasabb, mint az előző volt!
Szeol Ki Hjeon, a dél-koreai válogatott csatár kulcsembere lehet az Anderlechtnek
Szeol Ki Hjeon, a dél-koreai válogatott csatár kulcsembere lehet az Anderlechtnek
Szeol Ki Hjeon, a dél-koreai válogatott csatár kulcsembere lehet az Anderlechtnek
Szeol Ki Hjeon, a dél-koreai válogatott csatár kulcsembere lehet az Anderlechtnek
Szeol Ki Hjeon, a dél-koreai válogatott csatár kulcsembere lehet az Anderlechtnek
Szeol Ki Hjeon, a dél-koreai válogatott csatár kulcsembere lehet az Anderlechtnek
Talán megkockáztathatjuk, még egyszer aligha lesz annyira egyoldalú a Jupiler League, mint a 2002–2003-as évadban volt. Akkor az FC Bruges gyakorlatilag az első fordulótól kezdve uralta a mezőnyt, a téli szünettől már csak az volt a kérdés, mikor és végül mekkora előnnyel ér célba Trond Sollied együttese. A kék-feketék a mezőny egyetlen csapataként végig kiegyensúlyozottan teljesítettek, a hullámvölgyek elkerülték őket, és teljesen megérdemelten lettek bajnokok.
A nyár legfontosabb feladata a gárda gerincének megtartása volt, és mivel ez sikerült, az új idényt is a címvédő várhatja a legjobb esélyekkel. A legnevesebb távozó De Brul volt, miközben az érkezési oldalon négy, akár a kezdőcsapatban is azonnal bevethető játékos, Gvozdenovics, Rozehnal, Butina és Josip Simic szerepel. Bruges-ben lassan egy éve azt hangoztatják, a 2003–2004-es szezonban nem csupán Belgiumban, hanem a nemzetközi porondon is "villantania” kell a csapatnak. Az erősítések is ezt a célt szolgálták, csakhogy Fortuna nem akart tudomást venni a helyiek akaratáról, és a Bajnokok Ligájába jutásért a Borussia Dortmundot sodorta az útjukba. Igaz, az 1997-es BL-győztes ellen azonnal igazolhatják, mennyire gondolták komolyan a nemzetközi hódítást.
Az Anderlecht könnyebben érvényesülhet a nemzetközi porondon (a Wisla Krakówon kell átverekednie magát a BL-főtáblára jutáshoz), viszont a nagy álmot, a hazai trón visszafoglalását nem lesz könnyű megvalósítania. A lila-fehérek kerete nem elég széles a többfrontos harc megvívásához, a két jelentős erősítés, a visszatérő Zetterberg, valamint a Stabaektől megvett Wilhelmsson aligha tudja kompenzálni, hogy például De Bilde, Crasson, Szaid, De Wilde és Milojevics is odébbállt.

A Jupiler League 2003–2004-es idényének résztvevôi

FC Bruges (1.), Anderlecht (2.), Lokeren (3.), St. Truiden (4.), Lierse (5.), Genk (6.), Standard Liege (7.), Gent (8.), Mons (9.), Westerlo (10.), Beveren (11.), FC Antwerp (12.), Mouscron (13.), Germinal Beerschot (14.), La Louviere (15.), Charleroi (16.), Cercle Bruges (újonc), Heusden-Zolder (ú)
Zárójelben az elôzô idényben elért helyezést tüntettük fel.
Belga lapvélemények szerint ezzel a két csapattal be is lehet fejezni a bajnoki címért eséllyel harcba szálló együttesek felsorolását. Meglehet, a Gent, a Genk, a Standard Liege vagy a tavalyi meglepetéscsapatok, a Lokeren, a St. Truiden, valamint a Lierse hívei természetesen tiltakoznak az éles határ meghúzása ellen, de a szívük mélyén ők is belátják: számukra már az oroszlánok bajszának megráncigálása, illetve a bronzérem megkaparintása is jelentős eredmény lenne.
A "belga Chelsea”, a Lokeren az idén újra az idegenlégiósokra épít (akár 11 külföldi is szerepelhet a kezdőcsapatában, kis túlzással 11 országból), 2003-ban bronzot ért a stratégia, miért ne ismétlődhetne meg a történelem, tartják arrafelé. A St. Truiden újfent a hazai pálya varázsában (erről az Anderlecht és az FC Bruges is tudna mesélni…), a Lierse a betonvédelmében, míg a Standard, Gent, Genk hármas keretének totális átalakításában véli felfedezni a remélt siker, a nemzetközi kupaszereplés elérésének alapját.
Az újabb hatos után pedig ismét húzhatunk egy vonalat. A fennmaradó tíz együttesnek ugyanis egy a célja: a következő, a 2004–2005-ös évadot is a legjobbak között kezdeni. Legalább a mezőny eme részében az utolsó pillanatig garantálhatók az izgalmak!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik