Makaay győzelemmel kezdett

Vágólapra másolva!
2003.08.16. 22:18
Címkék
Továbbra is úgy tűnik, üzemi baleset volt a Bayer Leverkusen 20022003-as szezonja, amelyben a "gyógyszergyári gárda majdnem a másodosztályba zuhant.
Roy Makaay (jobbra) az elsô edzômérkôzéséhez hasonlóan az elsô tétmeccsén is eredménytelen maradt a Bayern Münchenben
Roy Makaay (jobbra) az elsô edzômérkôzéséhez hasonlóan az elsô tétmeccsén is eredménytelen maradt a Bayern Münchenben
Roy Makaay (jobbra) az elsô edzômérkôzéséhez hasonlóan az elsô tétmeccsén is eredménytelen maradt a Bayern Münchenben
Roy Makaay (jobbra) az elsô edzômérkôzéséhez hasonlóan az elsô tétmeccsén is eredménytelen maradt a Bayern Münchenben
Roy Makaay (jobbra) az elsô edzômérkôzéséhez hasonlóan az elsô tétmeccsén is eredménytelen maradt a Bayern Münchenben
Roy Makaay (jobbra) az elsô edzômérkôzéséhez hasonlóan az elsô tétmeccsén is eredménytelen maradt a Bayern Münchenben
A Bayer az új évadban a legszebb napjaira emlékeztetve futballozik, a 3. fordulóban a remekül rajtoló, a Hamburg és a Bayern München ellen négy pontot szerző Hannovernek adott leckét, és egyetlen százszázalékos csapatként vezeti a tabellát. Persze, az Augenthaler-társulat nem lehet nyugodt, hiszen a nyomában ott csörtet a legutóbbi két német bajnok. A 2002-es első Borussia Dortmund a második hazai meccsén is gólfesztivált rendezett (3–1 az 1860 München ellen), a címvédő, immár Roy Makaayjal felálló Bayern München pedig a VfL Bochumot verte meg könnyedén. A BVB és a Bayern mellett Lisztes Krisztián együttese, a Werder Bremen (1–0 Kaiserslauternben), valamint Szabics Imre csapata, a VfB Stuttgart (1–0 Mönchengladbachban) is hét ponttal áll, ugyanakkor a harmadik magyar érdekeltségű gárda, a Király Gábort és Dárdai Pált a soraiban tudó Hertha továbbra sem találja önmagát, ezúttal a Freiburg ellen hullajtott el két pontot, és még mindig vár az évadbeli első sikerére.
A sorsolás elkészítői valószínűleg nem sejtették, milyen fontos eseményre kerül sor a 3. fordulóban, de akaratlanul is hozzájárultak ahhoz, hogy a játéknap Roy Makaay jegyében teljen el. Kiemelkedő párosítás hiányában a többség Münchenre pillantott, a Ba-yernben ugyanis ezen a napon mutatkozott be a hosszú huzavona után megszerzett holland támadó. "Gólt akarok szerezni” – nyilatkozta a meccs előtt a Deportivo La Corunától elcsábított csatár, aki 77 percen keresztül bármikor betarthatta volna az ígéretét, csakhogy nem járt sikerrel. Túl nagy szomorúságra azért nincs oka, hiszen a Bayern nyert 2–0-ra, ráadásul az első gólt megelőző támadásban ő is benne volt!

Továbbra is gólképtelen a Hertha BSC

Aligha kétséges, valami nem stimmel Berlinben: a Hertha BSC immár harmadik bajnokiján volt képtelen gólt szerezni. A kék-fehérek a nyitányon otthon kaptak ki 3–0-ra a Werder Brementôl, aztán Stuttgartban, majd most a Freiburg ellen játszottak gól nélküli döntetlent. A VfB elleni, idegenben elért iksz még jó eredmény, de több mint kellemetlen, hogy két meccs, 180 perc sem volt elegendô ahhoz, hogy Huub Stevens tanítványai otthon megzörgessék a hálót. Igaz, idônként egészen elképesztô ziccereket hagytak ki a fôvárosiak, a megannyi esély közül kettô: Dárdai Pál tökéletes indítása után a lengyel Bartosz Karwan a kapusba lôtt, majd Fredi Bobic két lépésrôl, teljesen egyedül olyan rosszul találta el a labdát, hogy a már vert helyzetben lévô kapus elérte azt a gólvonal elôtt – az évtized gólhelyzete volt… Nem csoda, hogy a meccs végén fütyült a hazai szurkolósereg, a mezôny egyetlen nullatalálatos együttese a Hertha BSC.
Ami a magyarok szempontjából pozitívum: Király Gábor kapuja egymás után második alkalommal maradt érintetlen.
„Ez valóban örömteli, de sajnos elöl hiába dolgozunk ki rengeteg helyzetet, egyszerűen képtelenek vagyunk a kapuba találni – mondta a magyar válogatott kapusa. – Az edzônk is azt mondta a meccs után, mindent megtettünk a gyôzelemért, nem tud hibáztatni bennünket, legfeljebb azért, mert bár egyéni akcióból, szélen vezetett támadás után, oldalszabadrúgást vagy szögletet követôen is voltak lehetôségeink, egyetlen árva gólt sem rúgtunk. Ahogyan azt várni lehetett, az ellenfél a védekezésre koncentrált, nekem védenivalóm alig akadt, csak a kilencvenegyedik percben, amikor, ha jól emlékszem, elcsúszott az egyik védônk, így alakult ki helyzet: a hosszú sarok felé lôtték a labdát, de sikerült reflexbôl beleérnem.”
A 21. percben Makaay, Jeremies volt a labda útja, a német középpályás passzát követően pedig a harmadik bajnokiján a harmadik gólját szerző Pizarro avatta fel Van Duijnhoven hálóját. Röviddel később pedig már 2–0 állt az eredményjelzőn, köszönhetően Sebastian Deislernek! A szombaton Ballack kényszerpihenője miatt játékmesterként fungáló "Basti fantasti” 30 méterről, szabadrúgásból csavart a hálóba, és mint később kiderült, beállította a végeredményt. A Bayern sorozatban hatodszor verte meg a Bochumot, igaz, ezúttal nem tudott legalább három gólt szerezni, mint az utóbbi öt alkalommal. "Az első félidőben jól, a másodikban rosszul játszottunk” – adott magyarázatot a remélt gólzápor elmaradására Ottmar Hitzfeld vezetőedző.
A gólzáporról két másik B betűs csapat, a Bayer Leverkusen és a Borussia Dortmund gondoskodott. A három forduló után már tíz találatnál tartó Bayer például a Hannovernek hintett sima négyest – látványos játékkal. Az első gól előtt Lúcio tette ki a labdát Babicnak, az ő passzát Franca egyből vágta a hálóba; a második találatnál Neuville és Franca a tizenhatoson belül hajtott végre kényszerítőt; a harmadik gólt megelőző akció maga volt az oktatófilm: Babic megkerülős csellel indult, visszagurítását Franca átlépte, így a labda Neuville-hez került, aki egy igazítás után a kapu bal oldalába csavart; a kegyelemdöfést megadó találatnál pedig Franca pazar labdát tett Bierofka elé, aki rövid vágta után volt eredményes. "Az a legfontosabb, hogy ne vessük el a sulykot” – igyekezett fékezni az eufóriát Klaus Augenthaler, a Bayer vezetőedzője, aki továbbra is százszázalékos (öt meccs, öt győzelem) új csapata élén.
A Borussia viszont átaludta az első félidőt az 1860 München ellen, de hogy Matthias Sammer vezetőedző hatalmas dörgedelmet tartott a szünetben, az bizonyos, hiszen alig negyedórával az újrakezdés után már 3–0-ra vezetett a gárda. Marcio Amoroso a 46. percben a bal alsóba bombázott, majd ugyanő értékesítette a Koller műeséséért megítélt tizenegyest, hogy aztán a langaléta cseh is megvillanjon, és a léc alá vágjon egy lecsorgó labdát. Ezután újra jött a szunyókálás, az, hogy ezért most bűnhődni is kellett – Weidenfeller kapus hibájából Kioyo volt eredményes –, igazából már senkit sem foglalkoztatott. "Szerencsénk volt, hogy a szünetre nem kerültünk hátrányba. Hála istennek, az első gól megadta a kellő lendületet a csapatnak” – vonta meg az összecsapás mérlegét Matthias Sammer, a Borussia trénere.
A VfB Stuttgart és a Werder Bremen viszont "erőkímélő” módon tartja a lépést a nagyokkal, hiszen mindkét gárda 1–0-s sikerrel jutott túl az előtte tornyosuló akadályon. A "svábok” – akiknél ezúttal nem lépett pályára Szabics Imre – a Mönchengladbach vendégeként gyűjtötték be a három pontot, méghozzá Kuranyi, Cacau összjáték után született brazil góllal. "Szervezetten, de nem túl szépen játszottunk, mindazonáltal megérdemeltük a három pontot” – állította Felix Magath, a VfB trénere.
A Werdernek Johan Micoud szállította a pontokat, Kaiserslauternben a francia lapos lövéssel vette be az eltiltott Wiesét helyettesítő Thomas Ernst kapuját. A brémaiak a második idegenbeli meccsüket is megnyerték, miközben odahaza nem bírtak a harmatos Mönchengladbachhal.
"Azért remélem, legközelebb, a Schalke ellen igazoljuk, hogy otthon is erősek vagyunk – nyilatkozta a 79. percben lecserélt Lisztes Krisztián. – Megérdemeltük a győzelmet, tényleg csúsztunk-másztunk kilencven percen keresztül. Több helyzetünk is volt, egyet sikerült is kihasználnunk, ráadásul Reinke remekül védett. Az egész csapatnak, de különösen a védelemnek nagyon megnyugtató, hogy olyan mérkőzésen, amelyen egy gól dönt, ilyen kapus van hátul. Azért nem mindegy, hogy azt az egy gólt mi rúgjuk vagy mi kapjuk. Hogy miért cseréltek le? Gondolom, taktikai okokból. A végén már húztuk az időt, frissíteni is kellett, Schaaf edző pedig úgy látta jónak, hogy engem hív le. Olyan nagyon nem bántam, mert picit elfáradtam a nagy melegben. A cserétől függetlenül a mester elégedett volt velem, a végén odajött, gratulált, úgyhogy nem hinném, hogy a játékommal baja lett volna.”
A Hansa Rostockban viszont egy csatár, Martin Max villogott. A hajdani gólkirály az idény első mesterhármasával – rögvest klasszikussal! – segítette győzelemhez a Hansát a háromból hármat bukó Eintracht Frankfurt ellen.

Tv: a Sport1 vasárnap 19.30-tól csúsztatva közvetíti a Wolfsburg–Hamburg mérkőzést

Bundesliga 1.
3. forduló. Szombati mérkőzések: Bayern München–VfL Bochum 2–0 (Pizarro 21., Deisler 26.), Bayer Leverkusen– Hannover 4–0 (Franca 2., Neuville 9., 52., Bierofka 73.), Kaiserslautern–Werder Bremen 0–1 (Micoud 66.), Mönchengladbach–VfB Stuttgart 0–1 (Cacau 33.), Hertha BSC–Freiburg 0–0, Borussia Dortmund–1860 München 3–1 (Amoroso 46., 56. – a másodikat 11-esből, Koller 61., ill. Kioyo 87.), Hansa Rostock–Eintracht Frankfurt 3–0 (Max 19., 54., 66. – a harmadikat 11-esből). A Schalke–1. FC Köln és a Wolfsburg–Hamburg mérkőzést vasárnap játsszák.
Az állás
1. Bayer Leverkusen3310–29
2. Borussia Dortmund321 9–37
3. Bayern München321 8–47
4. Werder Bremen321 5–17
5. VfB Stuttgart321 3–07
6. Hansa Rostock3111 5–44
7. Mönchengladbach3111 2–24
8. Hannover3111 6–74
9. 1860 München3111 3–44
10. Wolfsburg211 3–63
11. Schalke22 3–32
12. Freiburg321 3–62
13. Hertha BSC321 0–32
14. VfL Bochum312 3–61
15. Hamburg211 1–41
16. Kaiserslautern312 2–30
17. 1. FC Köln22 1–30
18. Eintracht Frankfurt33 2–80
A Kaiserslauterntől három büntetőpontot levontak.
Következik (augusztus 23–24-én) a 4. forduló: Eintracht Frankfurt–Hertha BSC, Freiburg–Mönchengladbach, VfB Stuttgart– Kaiserslautern, 1860 München–Wolfsburg, Werder Bremen–Schalke, VfL Bochum–Bayer Leverkusen, 1. FC Köln–Borussia Dortmund, Hamburg–Bayern München, Hannover–Hansa Rostock

Bundesliga 2.
3. forduló: Aue–Union Berlin 2–1 (Heidrich 32., Subitidze 40., ill. Vidolov 21.), Karlsruhe–Oberhausen 1–2 (Trares 47., ill. Velicskov 10., Aliaj 29.), Lübeck–Unterhaching 0–2 (Copado 58., 90.). Az Arminia Bielefeld–Ahlen, a Greuther Fürth–Trier, az Energie Cottbus–Alemannia Aachen, a Burghausen–Osnabrück és a Duisburg–Regensburg mérkőzést vasárnap, a Mainz–Nürnberg találkozót hétfőn (Tv: DSF, 20.15, élő) játsszák.
Az élcsoport: 1. Unterhaching 9 pont, 2. Nürnberg 6 (5–2, 2 mérk.), 3. Trier 6 (5–3, 2), 4. Oberhausen 6 (6–5)

Fejlesztik az utakat

BERLIN. A német kormány a 2006-os világbajnokság sikeres lebonyolítása érdekében a tervezettnél előbb elkezdi azt a közúthálózat-fejlesztési programot, amelynek keretében összesen 350 kilométernyi új út épül majd az országban. Az illetékes miniszté-rium közlése szerint a 12 vb-helyszínt és környékét érintő projekt 3.4 milliárd euróba kerül, a munkálatok jövőre kezdődnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik