A rajton törleszthet az Ajax

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.08.28. 21:49
Címkék
Sohasem látott széles körben, tizenöt országban figyelték a semlegeseknél sokkal izgatottabban a Bajnokok Ligája csoportkörének (milyen furcsa, már nem kell hangsúlyozni, hogy első, hiszen a 20032004-es idénytől újfent csak egy csoportkört rendeznek a legrangosabb európai kupasorozatban) monacói sorsolását.
Paolo Maldini (3) és Zlatan Ibrahimovic a tavasszal a negyeddöntôben találkozott, ezúttal már a csoportkörben összecsaphatnak
Paolo Maldini (3) és Zlatan Ibrahimovic a tavasszal a negyeddöntôben találkozott, ezúttal már a csoportkörben összecsaphatnak
Paolo Maldini (3) és Zlatan Ibrahimovic a tavasszal a negyeddöntôben találkozott, ezúttal már a csoportkörben összecsaphatnak
Paolo Maldini (3) és Zlatan Ibrahimovic a tavasszal a negyeddöntôben találkozott, ezúttal már a csoportkörben összecsaphatnak
Paolo Maldini (3) és Zlatan Ibrahimovic a tavasszal a negyeddöntôben találkozott, ezúttal már a csoportkörben összecsaphatnak
Paolo Maldini (3) és Zlatan Ibrahimovic a tavasszal a negyeddöntôben találkozott, ezúttal már a csoportkörben összecsaphatnak
A négy kalapban helyet kapó 32 együttes közül tizenegy (Celtic, Bayern München, Internazionale, PSV, Juventus, Manchester United, FC Porto, Real Madrid, Marseille, Milan, Ajax) már átvehette a serleget, míg három gárda (Real Sociedad, Partizan, VfB Stuttgart) először méretheti meg magát BL-csoportkörben.
Ha csak az eredménylistákat nézzük, az F-csoport a legerősebb, hiszen ebben a csoportban a BL-újonc Partizannak (amelyet az a Lothar Matthäus irányít, aki játékosként a jelentős trófeák közül csak a legjobb európai klubcsapatnak járót nem tudta elhódítani) három hajdani nyertessel, a Portóval, a Real Madriddal és a Marseille-jel kell felvennie a harcot.
"Tudatában vagyunk a képességeinknek, azaz el kell érnünk a következő kört, de nem árt óvatosnak lennünk – nyilatkozta a sorsolást követően Emilio Butragueno, a Real sportigazgatója. – Azt hiszem, az új lebonyolítási forma kockázatosabb, mert egyetlen rossz éjszaka elég ahhoz, hogy az embert kisöpörjék a sorozatból. A belgrádi atmoszférára különösen figyelnünk kell, én a Crvena zvezda ellen már játszottam is, és elmondhatom, hihetetlen, miként buzdítják a szurkolók a csapatukat.”
Pikantéria tekintetében hatalmas a "harc” az A- és a H-csoport között. Előbbiben ugyanis a Bayern München és a Lyon párbajozik egymással, ami önmagában nem lenne különleges, csakhogy a napokban kötött üzletet a két csapat Giovane Elber eladásáról. A brazil gólzsák hat év után vett búcsút a német bajnokcsapattól, hogy a francia aranyérmesnél folytassa a pályafutását. "Természetesen” a két gárda rögvest egymásba szaladt a BL-ben, és az Anderlecht, valamint a Celtic társaságában az A-csoportban próbálja kiharcolni a továbbjutást. "Kőkemény sorsolást kaptunk. A Lyon és Giovane Elber biztosan bizonyítani akar, így az Olympique számunkra még veszélyesebb lesz. Nehéz mérkőzések várnak ránk, de be kell jutnunk a legjobb tizenhat közé” – véli Ottmar Hitzfeld, a Bayern vezetőedzője, míg az érintett még a sorsolás előtt (!) a következőket mondta: "Nagyon szeretném, ha találkozhatnánk a Bayernnel. Akkor rúghatnék egy gólt neki.”
Erre először október 21-én a Stade Gerland-ban lesz lehetősége, majd november 5-én jön az ütközet a kedvenc pályáján, a müncheni Olimpiai stadionban.

Szabics Imre régi ismerôsökkel találkozik

Szabics Imre már rutinos Bajnokok Ligája-szereplônek vallhatja magát, hiszen a Sturmmal többször is megjárta az elsô számú európai kupasorozat fôtábláját. Most új csapatával, a VfB Stuttgarttal vág neki a kalandnak – régi ismerôsök ellen. A magyar csatár ugyanis egykori klubjával a „svábok” útjába kerülô összes riválissal (Manchester United, Rangers, Panathinaikosz) találkozott már, így arra kértük, néhány mondatban vázolja, mit kell tudni a trióról, milyen emlékei vannak a csapatokról.

Manchester United. „Európa egyik leggazdagabb, legkomolyabb klubja. Azt hiszem, Beckham távozásával nem gyengült, sôt talán erôsödött. Manchesterben nagy élmény futballozni, de nem úgy kell felfogni a mecscset, hogy elmegyünk az Old Trafforda, és játszunk egy jót, hanem a jó eredményre kell törekednünk. A Stuttgartnak minden csapat ellen van esélye!”
Rangers. „A skótok stadionjáról nincsenek szép emlékeim, a Sturmmal öt nullás vereséget szenvedtünk az Ibrox Parkban. A végén mégis mi nevettünk, hiszen ôk kiestek, mi pedig továbbjutottunk. Azt hiszem, most sem bánnám, ha kikapnánk Glasgow-ban, majd a végén továbbjutnánk.”
Panathinaikosz. „A 2000–2001-es idényben a második csoportkörben játszottam a görögök ellen, és csak sikerélményben volt részem, hiszen Grazban és Athénban is megvertük ôket. A Stuttgarttal sem lehet más célom, mint a két gyôzelem, igaz, ez nem lesz könnyű, hiszen manapság senkit sem lehet kézlegyintéssel elintézni.”
A Lyon és a Bayern két kiírással ezelőtt is találkozott, akkor rendre a pályaválasztó érvényesítette az akaratát. 2001. március 6-án a Lyon 3–0-ra kiütötte a Bayernt, Franz Beckenbauer klubelnök azon meccs után tartotta meg a legendás beszédét (például öregfiúkcsapatnak bélyegezte az FCB-t), amely hatott, és a gárda májusban megnyerte a BL-t.
A H-csoportban az 1995-ös BL-döntő két résztvevője, a Milan és az Ajax az előző kiírás negyeddöntője után újfent megmérkőzhet egymással – rögvest a nyitányon. "Aligha meglepő, ha azt mondom, a Milant ismerem a legjobban, a Celtáról és az FC Bruges együtteséről keveset tudok – ismerte el Rafael van der Vaart, az Ajax karmestere. – Az biztos, hogy nem lesz sétagalopp. A Milannal van némi elszámolnivalónk, az FC Bruges a Borussia Dortmund kiejtésével teremtett tekintélyt magának. Klassz, hogy ilyen jó csapatok ellen futballozhatunk.”
Mit mondhatnánk erre: klassz, hogy ilyen jó csapatokat láthatunk szeptember 16-tól!

A Real a favorit

Az utóbbi évek hagyományaihoz híven a londoni fogadóirodák a Real Madridot tartják favoritnak a Bajnokok Ligája megnyerésére. A legkisebb esélye a bukmékerek szerint a Lokomotiv Moszkvának van a végső sikerre: az oroszok diadala esetén 200-szoros nyeremény vehető fel.
Az oddsok. 7:2 Real Madrid; 5:1 Manchester United; 8:1 Juventus, Bayern München; 9:1 Milan; 11:1 Arsenal; 14:1 Internazionale; 16:1 Chelsea, Deportivo La Coruna; 25:1 Celta Vigo; 28:1 Lazio; 40:1 FC Porto, PSV; 50:1 Ajax, Celtic, Galatasaray, Lyon, Real Sociedad; 66:1 Panathinaikosz, Rangers; 80:1 Marseille, Monaco; 100:1 Sparta, VfB Stuttgart; 125:1 Anderlecht, Besiktas, Dinamo Kijev, Olympiakosz; 150:1 AEK, FC Bruges, Partizan; 200:1 Lokomotiv Moszkva

A-csoport:
Bayern München
O. Lyon
Celtic FC
Anderlecht

B-csoport:
Arsenal
Internazionale
Lokomotiv Moszkva
Dinamo Kijev

C-csoport:
Deportivo La Coruna
PSV
AEK Athén
AS Monaco

D-csoport:
Juventus
Galatasaray
Olympiakosz
Real Sociedad

E-csoport:
Manchester U.
Panathinaikosz
Rangers
VfB Stuttgart

F-csoport:
Real Madrid
FC Porto
O. Marseille
Partizan Beograd

G-csoport:
Lazio
Chelsea
Sparta Praha
Besiktas

H-csoport:
Milan
Celta Vigo
Ajax
FC Bruges
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik