Visszavette a vezetést az Ajax

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.09.28. 21:30
Címkék
Szokatlanul gyorsan, már hat forduló után elfogytak a veretlen csapatok a holland bajnokságban, miután utolsóként a listavezető PSV is kudarcot vallott. A bajnokcsapat hazai pályán hajtott fejet a meglepően jól rajtoló, pontszámban az Eindhovent utolérő AZ Alkmaar előtt.
Petô Tamás combsérülést szenvedett (Fotó: Czagány Balázs)
Petô Tamás combsérülést szenvedett (Fotó: Czagány Balázs)
Petô Tamás combsérülést szenvedett (Fotó: Czagány Balázs)
Petô Tamás combsérülést szenvedett (Fotó: Czagány Balázs)
Petô Tamás combsérülést szenvedett (Fotó: Czagány Balázs)
Petô Tamás combsérülést szenvedett (Fotó: Czagány Balázs)
Az AZ már az előző szezonban is vitézkedett a Philips-stadionban, de akkor kétgólos vezetést követően kénytelen volt megelégedni az egy ponttal. Ezúttal felezte ugyan a góljait, viszont a magával vitt pontjai számát megtriplázta, így alighanem könnyű szívvel ráállt erre az üzletre. A gólt a csereként beálló Robin Nelisse szerezte, aki a 73. percben a Waterreus kapus által kiejtett labdát terelte a hálóba. Előtte és utána szinte kizárólag a PSV-nek voltak helyzetei, Kezsman minimum mesterhármast szerezhetett volna, Bouma kapufát lőtt, az eredmény azonban nem változott, a vendégek pedig zsinórban az ötödik bajnokijukon maradtak veretlenek.
A PSV botlását egy nappal később kihasználta az Ajax, és visszavette az első helyet a tabellán. A szerdai BL-mérkőzésre (FC Bruges, otthon) készülő gárda a Willem II ellen gálaelőadást tartott az Amsterdam ArenÁban, a 6–0 talán nem is fejezi ki hűen a két csapat közötti különbséget. "Természetesen hatalmas önbizalmat ad egy ilyen fölényes győzelem, még úgy is, ha tudjuk, hogy a Bajnokok Ligája teljesen más sorozat. De azt ma mindenki láthatta, hogy ha megy, akkor ez a csapat nagyon jól tud futballozni” – nyilatkozta a találkozó után Ronald Koeman, az Ajax vezetőedzője.
Simán nyert a harmadik nagy, a Feyenoord is, igaz, a Voetbal International című lap szakírója szerint ezen a mérkőzésen a Zwolle futballozott, a Feyenoord pedig rúgta a gólokat. Ezek fényében picit túlzó a 3–0-s vendégsiker, amely Ono duplájával, valamint Lurling találatával alakult ki.
A NAC Bredának közel sem ment ilyen jól, a szerdán Newcastle-ban kiütéses vereséget szenvedő társulat ezúttal a sérült Torma Gábort nélkülöző RKC Waalwijktől kapott ki 2–0-ra. "Sajnos túl könnyen adtuk oda a három pontot – nyilatkozta a lefújást követően Babos Gábor, a Breda kapusa. – Mezőnyfölényben játszottunk, de csak egy vagy két helyzetünk volt, ami nagyon kevés. Az elején mindjárt gólt kaptunk, egy visszafejelt labdát a középhátvédünk, Penders reflexmozdulattal a hálónkba helyezett, a végén pedig kontrából megadták a kegyelemdöfést is. Nem tudtunk felpörögni a nulla ötös kudarc után, mentális vereségként fogom fel ezt a meccset.”
Babos mellett Pető Tamás is helyet kapott a NAC kezdőcsapatában (Fehér Csaba bokasérülés miatt nem léphetett pályára), ő azonban nem tudta végigjátszani a találkozót. "Kiújult a Newcastle ellen összeszedett combsérülésem. Sajnos várható volt, hogy ez történik, mert nem pihentem ki rendesen az angliai túrát. A keresztszalag-szakadás miatt kihagyott egy év fényében sok volt nekem a nyolc nap alatt lejátszott hat mérkőzés, talán ezért is sérültem meg ismét. Azt hiszem, húzódásról van szó, ezért bízom benne, hogy nem kell sokat pihennem” – mondta Pető.

Holland Casino Eredivisie
6. forduló:
PSV–AZ 0–1 (Nelisse 73.), RBC Roosendaal–Volendam 1–1 (Youssouf 64., ill. Tuyp 40.), Heerenveen–Twente 3–0 (Knopper 9., Sibon 15., 68.), Utrecht–Vitesse 1–3 (Tanghe 39., ill. Hofs 13., Zongo 78., Claessens 83.), Zwolle–Feyenoord 0–3 (Ono 54., 68., Lurling 66.), NEC–ADO Den Haag 1–2 (D. de Nooijer 42., ill. Van der Gun 56., Stroeve 78.), RKC Waalwijk–NAC Breda 2–0 (Penders 5. – öngól, Redan 85.), Roda JC–Groningen 0–0, Ajax–Willem II 6–0 (Sonck 13., Ibrahimovic 29., Sneijder 49., Sikora 57., Soetaers 68., Pienaar 81.)
Az élcsoport: 1. Ajax 15 pont, 2. PSV 13 (15–6), 3. AZ 13 (11–5), 4. Heerenveen 12, 5. Feyenoord 10 (10–8), 6. Willem II 10 (7–14)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik