Talmácsi szereti Motegit

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.10.02. 21:51
Címkék
A világbajnokság legizgalmasabb szakasza kezdődik pénteken a Motegiben található 4801 méteres pályán.
Talmácsi Gábor Motegiben érte el elsô kiemelkedô eredményét: 2001-ben hatodik lett
Talmácsi Gábor Motegiben érte el elsô kiemelkedô eredményét: 2001-ben hatodik lett
Talmácsi Gábor Motegiben érte el elsô kiemelkedô eredményét: 2001-ben hatodik lett
Talmácsi Gábor Motegiben érte el elsô kiemelkedô eredményét: 2001-ben hatodik lett
Talmácsi Gábor Motegiben érte el elsô kiemelkedô eredményét: 2001-ben hatodik lett
Talmácsi Gábor Motegiben érte el elsô kiemelkedô eredményét: 2001-ben hatodik lett
A versenyzőknek két hét alatt három nagydíjon kell teljesíteniük, miközben eltérő időzónákhoz, különböző éghajlati viszonyokhoz és három teljesen más tulajdonságú pályához kell alkalmazkodniuk, sorrendben Japánban, Malajziában és Ausztráliában. Valentino Rossinak, Manuel Poggialinak és Daniel Pedrosának ugyan elég tetemes az előnye, ám még egyikük sem lélegezhet fel. Mindhármójuk géposztályában bekövetkezhet fordulat, azaz a vb-aranyra pályázóknak a sűrű programban sem szabad hibázniuk, hiszen két hét alatt üldözőik feltámadhatnak, és beérhetik őket. Talmácsi Gábor is az üldözők közé tartozik, bár neki nem a világbajnoki cím jár a fejében: meg akarja kaparintani első dobogós helyét. Nem esélytelen Motegiben, elvégre vb-karrierje alatt itt hallatott magáról először: 2001. október 7-én hatodikként ért célba.
A 125-ben Pedrosa előnye behozhatatlannak tűnik, 42 ponttal vezet Stefano Perugini előtt. Ennek ellenére vigyáznia kell a spanyolnak, mivel Peruginit már mindenben segíti az Aprilia, így a gyors motorral induló olasz képes lehet bravúrra. Természetesen jól tudja ezt Pedrosa is, aki ezért valószínűleg inkább biztonsági motorozásra fog törekedni – mint Portugáliában és Brazíliában is tette –, és nem kockáztat. (Azt is feltétlenül meg kell említenünk, hogy a vb-mezőny másik magyarja, Tóth Imre is ebben a kategóriában indul.)
Nagy a bizonytalanság egy géposztállyal följebb. Bár Poggiali brazíliai diadalával megugrott a többiektől, mégsem lehet nyugodt. Roberto Rolfo és Randy De Puniet azonnal lecsaphat a legkisebb hibájára is, míg a két spanyol, Toni Elias és Fonsi Nieto csalódásai ellenére sem adta meg magát, és bizonyosan támadásba lendül. A vb éllovasára Motegiben elsősorban Rolfo és Elias lehet veszélyes: Elias tavaly győzött itt, a Honda pedig a hazai pályáján alaposan megizmosította Rolfo gépét. A menőknek azonban nemcsak egymásra kell figyelniük, hanem a japán szabadkártyásokra is. Akik közül hárman emelkednek ki: az egyaránt hondás Takahasi Juki és Aojama Hirosi, valamint a yamahás Tokudome Maszaki.
A MotoGP-ben Valentino Rossi és a szuzukai balesete után elhunyt Kato Dajdzsiro a beszédtéma. A Honda ünnepség keretében emlékezik meg a 2001-ben 250-es világbajnoki címet szerző Katóról, akit beválasztanak a Hírességek Csarnokába, és akinek visszavonultatják a 74-es rajtszámát. Az olasz fenomén Motegiben megszerezheti ötödik világbajnoki címét – ez akkor következik be, ha nyer, és Sete Gibernau legfeljebb csak a 15. lesz. Ami talán ennél is érdekesebb, hogy Rossi és a Honda szakíthat egymással Japánban. Erre számos jel utal, Rossi ugyanis elismerte, hogy már régóta tárgyal a Yamahával, mi több, az egyik legtekintélyesebb motoros szaklap, a francia Moto Revue azt is tudni véli, hogy az itáliai már aláírta az előszerződést. S még valami: Rossi nem titkoltan újra felvette a kapcsolatot a Ducatival, amelynek főszponzora mesés ajánlattal állt elő. Ha a sztár két évre aláír a Ducatihoz, garantálják neki, hogy 2006-ban a Ferrari-csapat tagja lesz a Formula–1-ben!

A vb állása
125 kcm: 1. Pedrosa (spanyol, Honda) 188 pont, 2. Perugini (olasz, Aprilia) 146, 3. A. De Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 140, …13. Talmácsi Gábor (magyar, Aprilia) 55
250 kcm: 1. Poggiali (San Marinó-i, Aprilia) 190 pont, 2. Rolfo (olasz, Honda) 168, 3. De Puniet (francia, Aprilia) 162
MotoGP: 1. Rossi (olasz, Honda) 262 pont, 2. Gibernau (spanyol, Honda) 211, 3. Biaggi (olasz, Honda) 174
Tv: Eurosport, 6.15–9.00 (élő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik