A célegyenesben az Ajax

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.02.22. 21:44
Címkék
Minden bizonnyal sorsdöntő két héten jutott túl a holland bajnokság. Február 8-án még azonos pontszámmal állt az aranyéremért tusakodó két óriás, az Ajax és a PSV, vasárnap délutánra viszont már hat pontra nőtt az amszterdamiak előnye, ráadásul ők eggyel kevesebb mérkőzést vívtak a címvédőnél.
A differencia azt követően lett kétgyőzelemnyi, hogy a PSV szombat este kikapott Heerenveenben, az Ajax pedig másnap 1–0-ra megverte a Twentét. Pedig az eindhovenieknek nem feltétlenül kellett volna alulmaradniuk, kétszer is vezettek az Abe Lenstra-stadionban, másodszor a 82. percig, a hátralévő időszak azonban rémálomszerű volt a számukra. Először az Ajax kölcsönjátékosa, Knopper egyenlített, majd Hansson bombafejessel még a győzelmet is kicsikarta a frízeknek.Az Ajax már vetélytársa kudarca tudatában fogadta a Twentét, és éppen annyit adott ki magából, amennyi a győzelemhez szükséges volt. A kímélő "üzemmódban" futballozó hazaiak az első ajaxos gólját jegyző Escudé bólintásával – a francia védő Sneijder szögletét követően volt eredményes – fektették két vállra riválisukat. A kapufák tekintetében is az Ajax volt jobb: a listavezető játékosai (Ridder, majd Anasztasziu) kétszer döngették meg az alumíniumot, míg a vendégeknek ugyanez csak egyszer, az utolsó percben Polak kísérleténél jött össze.A tavasszal az Ajax mellett a NAC Breda is őrzi még a veretlenségét, az ezúttal Babos Gáborral és Fehér Csabával (viszont a sérült Pető Tamás nélkül) felálló bredaiak Utrechtben nyertek 2–1-re, úgy, hogy a félidőben még hátrányban voltak. A fordulás után azonban már tőkét kovácsoltak az emberelőnyükből, és az újabb három pontnak köszönhetően a tizedik helyre jöttek fel a tabellán."Amióta Bredában vagyok, még nem nyertünk Utrechtben – mondta a lefújás után Babos. – Most szerencsénk volt, hajtós, kemény, időnként durva meccsen a hazaiak gyönyörű góllal vezetést szereztek, aztán a gólszerző Van de Haart kiállították, mi pedig elkezdtünk focizni. Nem játszottunk jól, nem volt sok helyzetünk, aztán az edző beküldte Vost, ő pedig tíz másodperccel ezután egyenlített. A végén jött még egy védelmi hiba, amelyet Bukari használt ki, és ezzel győztünk. A tavasszal olyan szériát kaptunk el, hogy csak jönnek a pontok, igaz, elsősorban idegenben vagyunk jók. Otthon valamiért mindig leblokkol a csapat, talán azért, mert a közönség azt várja, hogy már az elején bedarálja a riválisokat. Ha ezt le tudjuk vetkőzni, még messzire juthatunk.""Nyögvenyelős meccs volt, akárcsak a szerdai válogatott találkozó – vette át a szót Fehér. – Sorsdöntő volt a kiállítás, utána mezőnyfölénybe kerültünk, rákényszerítettük akaratunkat a vetélytársunkra, rúgtunk két gólt, és fontos három pontot szereztünk. Bízom benne, hogy ismét olyan tavaszt produkálunk, mint tavaly, és akkor újra odaérhetünk az UEFA-kupás helyek egyikére." Holland Casino Eredivisie
22. forduló: Roda JC–Volendam 1–0 (Cristiano 60.), Zwolle–NEC 2–1 (Takak 70., 75., ill. Doelen 28.), Heerenveen–PSV 3–2 (Väyrynen 45., Knopper 82., Hansson 87., ill. Lucius 44., Bouma 80.), AZ–RBC Roosendaal 2–1 (Van Galen 1., Buskermolen 51., ill. De Graaf 53.), Vitesse–Groningen 1–2 (Rink 50., ill. Krsztev 48., Van Gessel 90.), Ajax–Twente 1–0 (Escudé 12.), Utrecht–NAC Breda 1–2 (Van de Haar 11., ill. Vos 64., Bukari 83.)
Az élcsoport: 1. Ajax 55 pont (21 mérk.), 2. PSV 49, 3. AZ 42, 4. Feyenoord 39, 5. Roda JC 34 (37–24, 21), 6. Willem II 34 (33–31), 7. Heerenveen 34 (28–26, 21)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik