Akik mindent jól csinálnak

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.07.24. 21:46
Címkék
Kevesebb mint két hónappal a két válogatott vb-selejtező mérkőzése után a Copa América döntőjében találkozik Argentína és Brazília.
Az NSO ajánlja:

A Copa América eredményei, a csoportok végeredménye, a menetrend, játékoskeretek: Copa América 2004

A Copa América korábbi győztesei, a döntők eredménye
Az NSO ajánlja:

A Copa América eredményei, a csoportok végeredménye, a menetrend, játékoskeretek: Copa América 2004

A Copa América korábbi győztesei, a döntők eredménye
Ez a meccs nem sokban fog hasonlítani amarra, legalábbis brazil szempontból nem, hiszen a nagy riválist 3–1-re legyőző csapat (cserékkel együtt) 14 játékosából öten szerepelnek a jelenlegi keretben. Közülük Juannak, Alexnek, Edunak és Luis Fabianónak van esélye kezdeni, Julio Baptista alighanem csak csereként juthat szóhoz. Ettől függetlenül, efelől ne legyen kétségünk, a brazil B-nek is megnőtt az étvágya a torna során, és a kék-fehér argentin zászló amúgy is minden ottani futballista számára vörös posztóként hat.

César Delgado (balra) és Kily González (középen) mellett már Saviolára is számíthat az argentin szövetségi kapitány
César Delgado (balra) és Kily González (középen) mellett már Saviolára is számíthat az argentin szövetségi kapitány
César Delgado (balra) és Kily González (középen) mellett már Saviolára is számíthat az argentin szövetségi kapitány
Az argentinok mindent összevetve esélyesebbnek tűnnek, mert bár egyszer, Mexikó ellen ők is megbotlottak, az elődöntőben, Kolumbia lesöprésekor már nagyon jó csapat benyomását keltették. Az év első felében szenvedő társulatból most nem hányzik sem Hernán Crespo, sem Walter Samuel, még kevésbé Juan Sebastián Verón – Pablo Aimar is csak éppen hogy –, a szövetségi kapitány, Marcelo Bielsa állása tehát megmenekülni látszik. A szenvtelenségéről ismert szövetségi kapitány azonban nem szereti a sanszokat méricskélni.
"Ez a favoritkérdés csak arra jó, hogy az egyik fél lelki terhét növelje, a másikét meg csökkentse. Mi egyedül a belső késztetésünkből eredően érezzük kötelezőnek a győzelmet. Nem tartom olyan fontosnak, hogy a brazilok a második sorukkal állnak ki ellenünk" – fejtegette Bielsa. Van abban valami, amit mond, elvégre a selecao eddig produkált néhány szép eredményt, jóllehet a zömmel fiatal játékosok tapasztalatlansága gyakorta kiütközött.
A brazil szakvezető, Carlos Alberto Parreria nem ódzkodik olyan nagyon az esélylatolgatástól. "Úgy veszem észre, az argentinok mindent jól csinálnak. Szorosan fognak embert, sokat futnak, és remekül járatják a labdát. Nemcsak arra képesek, hogy jól játsszanak, de arra is, hogy megakadályozzák ebben a vetélytársaikat. Persze nekünk semmi okunk arra, hogy féljünk tőlük, az elmúlt hetekben megmutattuk a brazil labdarúgás erejét" – véli a Romário-féle válogatottal 1994-ben világbajnokságot nyerő kapitány.
Alex, az aranyzöldek karmestere hasonlóan látja a helyzetet. "Egy lépéssel kétségkívül előttünk járnak, egyenletesebb produkciót nyújtottak, mint mi. Most kezdünk összeszokni, sok a fiatal köztünk, míg náluk jó ideje együtt játszanak a legjobbak" – mutatott rá a pontrúgások mestere. "Az argentinok megérdemlik a tiszteletünket, ám a teljesítményünk alapján nem lenne meglepetés, ha mi győznénk" – így Júlio César, a meglepetésre kezdőként szerepeltetett kapus, aki az uruguayiak ellen előbb kapott egy hajmeresztő potyagólt, majd a szétlövésben kivédett egy tizenegyest.
De vissza Bielsához, aki szívesen a nagyvilág elé tárta az övéi által követendő stratégiát. "Akárcsak eddig, támadni fogunk, habár figyelnünk kell majd hátul is, elsősorban Adrianóra. De a hangsúly a támadásokon lesz, megpróbálunk a saját térfelükön nyomást gyakorolni a brazilokra. Tisztában vagyun vele, hogy csak így lehet esélyünk" – jelentette ki.
A braziloknál sem eltiltottak, sem sérültek nincsenek, és a hírek szerint Maicon az utóbbi mérkőzéseken meggyőzte Parrierát, hogy a római Mancini helyett ő az ideális megoldás – más kérdés aligha adódik az összeállítást illetően.
Nem így az argentinoknál. Sokáig kérdéses volt, hogy az Ecuador ellen mesterhármassal nyitó Javier Saviola, valamint Andrés D’Alessandro felépül-e a fináléra. Nos, a két támadó maga állította, hogy rendbe jött, illetve idejében rendbe jön, azaz Bielsa törheti a fejét: merészelje-e kihagyni a Barcelona és a Wolfsburg légiósát, avagy tegye mindkettőt vissza, mondjuk César Delgado és Luis Figueroa helyére – emígyen megbontva a minap még kiválóan működő gépezetet.
Ami Saviolát illeti, őt csak egyvalami érdekli. "Nem törődünk sem statisztikákkal, sem mással, csak a célunkkal. Ez a kupa roppant fontos nekünk, mert már hosszú ideje nem nyertünk semmit" – célzott az utolsó trófea óta eltelt tizenegy évre.

Tv: a Sport1 vasárnap 21.30-tól élőben közvetíti az Argentína– Brazília finálét

COPA AMÉRICA, Döntő
ARGENTÍNA–BRAZÍLIA
Lima, 22 óra
V: Amarilla (paraguayi)
A várható kezdőcsapatok
ARGENTÍNA: Abbondanzieri – Zanetti, Ayala, Heinze, Sorín – Mascherano, L. González, Tévez, C. Delgado – Figueroa, Kily González
BRAZÍLIA: Júlio César – Maicon, Luisao, Juan, Gustavo Nery – Renato, Kléberson, Alex, Edu – Luis Fabiano, Adriano

Szavazás

Ki nyeri a 2004-es Copa Américát?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik