Már ajándékozgat a Bayern

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.12.04. 23:18
Címkék
Már biztos, hogy csak a 17. fordulót követően dől el, melyik csapat lesz a Németországban lélektani szempontból oly fontos (a korábbi kiírások több mint kétharmadában a félidei elsőség a végén aranyat ért) őszi első.
A Bayern München ugyanis csak 2-2-es döntetlenre volt képes Nürnbergben (pedig több mint fél órát emberelőnyben játszott), így a csak vasárnap sorra kerülő Schalke, valamint a szombaton némi hullámvölgy átvészelése után a Bochumot kiütő VfB Stuttgart is hárompontos távolságból követi az éllovast. Ráadásul a következő körben Bayern- Stuttgart szuperrangadót rendeznek, és ha a "svábok" nyernek az Olimpiai stadionban, megelőzik bajor vetélytársukat.
Pedig a Bayern simán "behúzhatta" volna a regionális derbit, hiszen a 60. perctől már nem csupán egy ember, hanem egy gól is volt az előnye. Ugyan a hazaiak Mintál menetrendszerű találatával (a szlovák középpályás 13-nál jár ebben az idényben) vezettek, ám a Bayern Makaay büntetőjével (a tizenegyes előtt villant a piros lap a kezező Wolf orra előtt), illetve Zé Roberto szabadrúgásával fordított, és nagyon úgy tűnt, zsinórban a hetedik tétmérkőzését is megnyeri. Az első riadójel akkor érkezett, amikor Kahnnak kellett tisztáznia a kapujára egyedül rontó Banovic előtt, de ezt a sérülését kikúráló hálóőr még megoldotta.

Banovic tizenegyesével szemben Kahn tehetetlen volt, így a Bayern két pontot Nürnbergben hagyott
Banovic tizenegyesével szemben Kahn tehetetlen volt, így a Bayern két pontot Nürnbergben hagyott
Banovic tizenegyesével szemben Kahn tehetetlen volt, így a Bayern két pontot Nürnbergben hagyott
A második ilyen helyzetet már nem tudta. Szalihamidzsics rossz passzát egy vélt buktatással próbálta kompenzálni, Kiessling össze is zuhant a Bayern tizenhatosán belül, amint a bosnyák közelített. Meyer bíró piros lappal és tizenegyessel torolta meg a megmozdulást. Banovic be is vágta a labdát, és siránkozhattak a vendégek. "Ahelyett, hogy kiütésre törekedtünk volna, adtunk egy apró karácsonyi ajándékot az ellenfelünknek" - bosszankodott Felix Magath, a müncheniek trénere.
A Szabics Imre nélkül kiálló VfB Stuttgart nagyszerűen élt a felkínált alkalommal, a gólkülönbségén is kozmetikázott egy keveset, és már ott van a Bayern nyakán. Bár amikor 2-0-t követően a Bochum egyszer talpra állt, és egyenlített, aligha gondolta bárki is, hogy 5-2 lesz a vége. "Ha egy csapat otthon kettő nullára vezet, nem szabad esélyt adnia a riválisának. Még jó, hogy így is fölényes győzelem lett a vége" - morgott egy sort a lefújás után Matthias Sammer edző. Utólag persze ezt lehet "műfelháborodásként" is értelmezni, hiszen az átmeneti pihenőt követően megrázta magát a VfB, és a 68. perctől további három gólt rámolt be a kiesőjelölt kapujába.
A VfB ezzel az ötössel is csak a képzeletbeli napi góllista harmadik helyére volt jó, tekintettel arra, hogy két együttes is hatig jutott. A Werder Brementől a közelmúlt alapján még úgyahogy megszokhattuk az ilyen jellegű sztahanovizmust, na de hogy a Hertha BSC is fél tucatnál álljon meg? Erre már csak azért is kevés volt az esély, mert a Dárdai Pállal felálló berliniek a Dick Advocaat keze alatt alakulgató Mönchengladbachhal találkoztak. Az első félidő után még csak 1-0 volt az állás, a fordulás után Ziege ziccert hibázott, és tulajdonképpen ekkor omlottak össze a vendégek. Az ellenakcióból ugyanis Rafael növelte csapata előnyét, elindítva ezzel azt a hengert, amely összehozta az idény eddigi legfölényesebb győzelmét.
A rekord csak társbérletben a Hertháé, osztoznia kell rajta a Werder Bremennel. A bajnokcsapat a reménytelenül a másodosztály felé csúszó Freiburgot ütötte ki, a Micoud (1 gól), Klose (2), Hariszteasz (3) trió vezérletével. Schaaf edző még azt a luxust is megengedhette magának, hogy a végén pihentesse kulcsembereit a keddi, Valencia elleni sorsdöntő BL-ütközetre. "Sajnálom a Freiburgot, nagyon nehéz lesz onnan alulról kijutnia" - mondta a találkozót követően Schaaf.
A két gólgyártó társulat közé pillanatnyilag a Wolfsburg ékelődik be a táblázaton (a nem is olyan régen még listavezető "farkasok" a második félidőben eladták az előnyüket a Leverkusen ellen, sőt, Francának a 89. percben esett fejes góljával ki is kaptak), előttük pedig a Hannover áll. "Ha valaki tizenöt forduló után elöl halad, az már nem lehet a véletlen műve" - mondta még a hamburgi turné előtt Ewald Lienen, a Hannover trénere. Most alighanem korrigálná a tizenötöt tizenhatra, hiszen csapata a 2-0-s idegenbeli sikerével a negyedik (!) helyen nyomul. Cherundolo az első, Stendel a második játékrészben talált be, Thomas Doll pedig kénytelen volt elkönyvelni edzői karrierje második vereségét. Pedig ha nyert volna a HSV, a hetedik helyen is állhatna a tabellán. Ahhoz képest, hogy Doll kinevezésekor még bőven a kiesés ellen küzdött, nem lett volna csekély előmenetel…

Tv: a Sport1 17.30-tól élőben közvetíti a Borussia Dortmund-Schalke rangadót
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik