Öngyilkosság nyílt sisakkal játszani

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2004.12.17. 21:02
Címkék
Már megint a közepesen nagy csapatok járnak rosszul, hiszen a köz figyelme ezúttal is a gigászok csatájára irányul majd a hét végén, annak ellenére, hogy Sevillában helyi derbit rendeznek, a fővárosban pedig az Atlético vendége a Deportivo lesz. A 16. forduló slágermérkőzését ugyanis a Camp Nouban játsszák, ahol a toronymagasan listavezető Barcelona az elmúlt hetekben újra formába lendülő, de igazi tudásától még meglehetősen távol álló Valenciát fogadja.
A nagy ütközetnek természetesen a hazai csapat az esélyese - annak ellenére, hogy a Valenciának nem megy rosszul a katalánok szentélyében -, mivel az idei szezonban a Barca minden mérkőzését megnyerte saját közönsége előtt, az európai porondon pedig csak a Celtic elleni, voltaképpen nem élethalálfontosságú csatát adta döntetlenre (1-1). Márpedig a Camp Nouban ebben az idényben fellépett már például a Real Madrid, a Deportivo és a Milan is…

Ugyanakkor a gránátvörös-kékek eddig látott dominanciájuk ellenére sem mehetnek biztosra a keretet sújtó hihetetlen sérüléshullám miatt. A szezon kezdete óta gyakorlatilag nem telt el úgy egy hét, hogy valaki ne dőlt volna ki a sorból hoszszabb-rövidebb időre. Motta, Gabri, Edmilson és Larsson súlyos sérülése miatt már nem lép pályára az idén (és lehet, hogy az idényben sem), Giuly, valamint Belletti biztosan, Márquez pedig bizonyára nem játszik a Valencia ellen. A francia támadó november vége óta izomhúzódással bajlódik, amiért Frank Rijkaard edző most inkább kihagyta a nevezettek listájáról, és helyette alighanem az előző két fordulóban eredményes Iniestának szavaz bizalmat, míg a Sahtar ellen a bokájára ismét rásérülő brazil bekket a csapat nagy felfedezettje, Damiá pótolja valószínűleg. Ami Márquezt illetti, az izomhúzódással bajlódó mexikói játékosról csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy vállalhatja-e a játékot vagy sem. A hívek legnagyobb örömére viszont biztosan ott lesz a gyepen Ronaldinho, aki éppen a napokban ismerte el, hogy szeptember óta rendszeresen kisebb fájdalmakat legyűrve játszik fordulóról fordulóra.

Ronaldinho csak most ismerte el, hogy szeptember óta fájdalmakkal jár számára a játék
Ronaldinho csak most ismerte el, hogy szeptember óta fájdalmakkal jár számára a játék
Ronaldinho csak most ismerte el, hogy szeptember óta fájdalmakkal jár számára a játék
"Jobb, ha most nem ejtünk szót a Chelsea-ről - kezdte sajtótájékoztatóját pénteken Rijkaard mester, nem sokkal a BL-sorsolás után. - A Valencia ellen legalább ugyanolyan fontos mérkőzést kell vívnunk, ráadásul ez már itt van a nyakunkon. Nem lesz könynyű, mert az ellenfélnek rendre jól megy ellenünk, bombaerős középpályássora van, a játékosai egytől egyig tapasztaltak. Minden szurkolónk támogatására és kiváló csapatszellemre van szükségünk."
Hogy ilyenkor mennyire az udvariasságé vagy az esélyesség terhének az átruházásáé a főszerep, érdemes szembeállítani eme nyilatkozat kissé túldramatizált befejezését Marco Di Vaiónak, a Valencia csatárának mondataival. "A Barcelona kvalitásai alapján Európa egyik legjobb csapata. Olyan játékosok alkotják a keretét, akik bármelyik pillanatban képesek a legváratlanabb húzásokra, technikai tudásuk tökéletes, és duzzadnak az önbizalomtól. Ezenkívül parádésan kezdték az idényt, ezért öngyilkosság lenne nyílt sisakkal küzdeni ellenük. Nemcsak a Valenciának, hanem bármelyik más csapatnak is" - így az olasz futballista.

Marco Di Vaio szerint hiba lenne felvenni a kesztyűt a Barca ellen
Marco Di Vaio szerint hiba lenne felvenni a kesztyűt a Barca ellen
Marco Di Vaio szerint hiba lenne felvenni a kesztyűt a Barca ellen
A két nyilatkozatot egybeveztve azért még mindig Di Vaióé tűnik reálisabbnak, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy a Valencia mostanság hajlamos a hullámzó teljesítményre. Claudio Ranieri csapata korábban egy tízmérkőzéses nyeretlenségi szériát produkált, és bár az utóbbi négy bajnokiját megnyerte, a mutatott produkció távolról sem idézi az előző idényben a bajnoki címhez és az UEFA-kupa megnyeréséhez vezető formát. Mindamellett sokatmondó adat, hogy az említett tízmérkőzéses nyeretlenségi szériát követő bajnoki győzelmi sorozatba azért belerondít a Werder Bremen elleni hazai fiaskó (0-2), amely egyrészt a Valencia egyetlen komoly mérkőzése volt az elmúlt időszakban, másrészt egyet jelentett a gárda búcsújával a legfontosabb európai klubtornától.
És hogy folytassuk a sort, meg kell említeni, hogy Ranieri mesternek is akad gondja a csapat összeállításával kapcsolatban. A legnagyobb problémát a középpálya védekezőszektora jelenti az olasz edző számára, tekintve, hogy az általában két emberre szabott feladatokat pillanatnyilag legfeljebb Marchena láthatja el, mivel Sissoko sérült, Albelda pedig megfázott. Érdekesség, hogy Ranieri szakmai szempontok alapján kihagyta az utazók közül Carbonit, míg Butelle kapus és Fábio Aurélio a sérültek listáján szerepel.
A problémák és a csapatra váró nehézségek ellenére Ranieri - a már említett kötelező udvariaskodások mellett - azért nem látott minden borúsan. "Nagyon fontos csata vár ránk, hiszen a Barca tíz ponttal előz meg minket, tizenhárom egység pedig már rengeteg lenne. Ugyan a bajnokság még nagyon hosszú, de ha a Barcelona továbbra is ezt a tempót diktálja, távcsöves puskával sem lehet megállítani majd. Éppen ezért nagyon bízom a játékosaimban, akik vannak olyan tehetségesek, mint a túloldalon felálló klasszisok. Remélem, sikerül meglepetést szereznünk" - jelentette ki Ranieri.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik