Összeomlóban a kártyavár

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.01.06. 20:36
Címkék
"A Borussia jövője elkezdődött"A Borussia Dortmund internetes oldala 2000. október 31-én ezzel a címmel tudósított arról az eseményről, hogy a klub a német egyletek közül elsőként belépett a tőzsdére, és a frankfurti börzén elkezdték jegyezni a papírjait.
A gazdasági társasággá alakulás célja a klub biztos anyagi hátterének megteremtése mellett az volt, hogy a Borussia ne csupán néhány évre, hanem hoszszabb távon is fel tudja venni a versenyt a nagy európai gárdákkal. "Ha egy olyan csapat, mint a Dortmund nemcsak a következő két-három, hanem az azt követő tizenöt évben is meghatározó szerepet akar játszani Európában, akkor a tőzsdére lépés logikus és követendő cselekedet. Ez a klub második születésnapja" - nyilatkozta az eseményről Gerd Niebaum klubelnök.
Alig több mint négy év telt el azóta, és könnyen lehet, hogy a fent említett dátum nem egy új élet, hanem a vég kezdete. Tulajdonképpen ettől a kockázatos, ugyanakkor például Angliában szinte mindig beváló lépéstől datálható a Borussia hanyatlása, amely a héten újabb mélységekkel ismertette meg a szurkolókat. Napvilágra került, hogy a BVB adósságállománya összesen 118.8 millió euró, és napról napra növekszik. A 10 euró feletti kibocsátási árfolyamú részvényekért manapság 1.8 eurót (negatív rekord) adnak a tőzsdén, ennél nagyobb devalvációra nem nagyon van példa a kontinensen! Erősítésre önerőből nincs lehetőség, ha a nem is olyan régen még bőkezűen költekező gárda (emlékezzünk csak Andy Möller, Julio César, Paulo Sousa vagy éppen Heiko Herrlich megvételére) újabb futballistákat akar magához édesgetni, legfeljebb kölcsönökből teheti meg.

Könnyen elôfordulhat, hogy Bert van Marwijk edzônek (jobbra) hamarosan nem csupán a vereségek, hanem az elmaradt fizetések miatt is vigasztalnia kell David Odonkort, a Borussia Dortmund fiatal támadóját
Könnyen elôfordulhat, hogy Bert van Marwijk edzônek (jobbra) hamarosan nem csupán a vereségek, hanem az elmaradt fizetések miatt is vigasztalnia kell David Odonkort, a Borussia Dortmund fiatal támadóját
Könnyen elôfordulhat, hogy Bert van Marwijk edzônek (jobbra) hamarosan nem csupán a vereségek, hanem az elmaradt fizetések miatt is vigasztalnia kell David Odonkort, a Borussia Dortmund fiatal támadóját
A legnagyobb erősítés alighanem a sérültek (Metzelder, Evanílson, Otto Addo, Gambino, Odonkor) felgyógyulása lesz, a kölcsönbe felkínált játékosok (például a juventusos Oliver Kapo) azt mondták, inkább ülnek a nézőtéren jelenlegi együttesüknél, és felveszik a fizetésüket, mintsem futballozzanak a semmiért.
Hogy mi lehet a megoldás? A Dortmundnak először is találnia kell egy stratégiai partnert vagy egy befektetőt, amely 75 és 100 millió euró közötti összegért visszavásárolja a klubot korábban kisegítő Molsiris-alaptól a Westfalen-stadiont. A hírek szerint a BVB a WestLB nevű társasággal tárgyal, és ha sikerrel jár, évi 16 millió eurót spórolhat meg a bérleti díjak elmaradása miatt, illetve hozzájuthat egy 52 millió eurós tartalék pénzalaphoz. Ha kudarcba fulladnak a megbeszélések, Stephen Schechter befektetési bankár lehet az újabb jelölt. Ha ő sem lát fantáziát, helyesebben üzletet a Dortmundban, akkor alighanem marad az imádkozás. A sárga-feketéknek ugyanis néhány hónapon belül papírokkal kell igazolniuk, hogy megvan az anyagi fedezetük a következő idényre, ha ez elmarad, a német liga (DFL) aligha adja ki nekik a 2005-2006-os évadra vonatkozó licencet.
Az anyagi és személyi gondoknak mindenesetre az első áldozatuk már megvan, lemondott az önálló ténykedésben magát korlátozva érző Stefan Reuter menedzser. "Próbáltuk maradásra bírni, ő volt a Borussia egyik utolsó ikonja, ráadásul a szponzorok is kellőképpen elismerték a munkáját" - kommentálta a volt világbajnok távozását a csapatkapitány, Christoph Metzelder.
Reuter lelépése körülbelül 250 ezer eurós megtakarítást jelent a BVB-nek, alighanem ez a tény győzte meg Reinhard Rauball tavaly megválasztott, régi-új klubelnököt arról, hogy inkább örüljön mindennek. "Reuter kedvelt, szimpatikus mellékszereplő volt a Dortmundnál. De a mi helyzetünkben nekem gazdasági szemüvegen keresztül is néznem kell a történteket. Senki se várja, hogy a távozásával felszabaduló pénzt azonnal új játékosok megvételére fordísuk" - mondta Rauball.
A megszorító intézkedéseknek ezzel aligha van vége. A játékosok további szerződésmódosításokra számíthatnak, de Florian Homm főrészvényes azt szeretné, ha a vezérkar is beérné szerényebb jövedelemmel. Az első számú célpont Michael Zorc sportigazgató. "Egyetlen kollégája sem keres annyit, mint ő. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet kaviárt enni, ha jobbra és balra is hajók süllyednek el" - mondta Homm. Ha Zorc önként nem mond le, legfeljebb nem újítják meg az idény végén lejáró szerződését.
Ha ő is távozik, újabb legenda megy el Dortmundból, és alighanem végérvényesen összedől a most is csak kártyavár-szilárdságú építmény.

A dicsőséges Niebaum-éra

Semmi kétség, a Borussia Dortmund történetének legsikeresebb periódusa volt az 1986 és 2004 közötti időszak, amikor is Gerd Niebaum irányította a klubot. Az említett periódusban a Borussia több trófeát szerzett, mint előtte és utána összesen. A sárga-feketék háromszor lettek bajnokok (1995, 1996, 2002 - korábban szintén hármat nyertek), egyszer nyertek Német Kupát (1989 - előtte 1965-ben jött össze nekik ugyanez), egyszer Bajnokok Ligáját (1997 - korábban egy KEK-diadal volt a vitrinben) és egyszer Világkupát (1997). Az utóbbi (pontosabban az utóbbi kettő rangja) billenti Niebaum javára a mérleg nyelvét a többi elnökkel szemben. Érdekesség, hogy az anyagi gondok miatt lemondásra kényszerített Niebaum helyét Reinhard Rauball veszi át, aki az építési vállalkozó előtt is az elnöki székben ült.

Szavazás

Ki lesz a Bundesliga bajnoka 2004-2005-ben?



Szavazás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik