Meghalt Fabrizio Meoni

HEGYI ANDRÁS, KEMENCZKY ZOLTÁNHEGYI ANDRÁS, KEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.11. 13:55
Címkék
A 27. Dakar-rali mai szakaszán balesetet szenvedett és meghalt Fabrizio Meoni, az olaszok 47 esztendős klasszisa. Az orvosok húsz percen belül a helyszínre értek, de hiába küzdöttek negyvenöt percen keresztül a pilóta életéért, nem sikerült megmenteniük a kétszeres Dakar-bajnok motorkerékpárost. Bár a hivatalos közlemény csak bukást említ, a hírügynöskégi jelentések arról szólnak, hogy szívroham okozta Meoni halálát. Más források szerint ez egyelőre egyáltalán nem biztos.
OLVASSA EL VASÁRNAP KÉSZÜLT INTERJÚNKAT FABRIZIO MEONIVAL!

Fabrizio Meoninak gyakran volt szüksége a műholdas műszerére ahhoz, hogy tudja, merre tart éppen. Erre azonban ő sem számíthatott…
Fabrizio Meoninak gyakran volt szüksége a műholdas műszerére ahhoz, hogy tudja, merre tart éppen. Erre azonban ő sem számíthatott…
Fabrizio Meoninak gyakran volt szüksége a műholdas műszerére ahhoz, hogy tudja, merre tart éppen. Erre azonban ő sem számíthatott…


Minden idők egyik legnagyobb terepmotorkerékpáros bajnoka - aki kétszer, 2001-ben és 2002-ben is győzni tudott a Dakaron - a mai szelektív szakasz 184. kilométerénél, az első ellenőrző pont után, 10 óra 15 perckor esett el, és bár a mentőhelikopter húsz perc múlva a helyszínre érkezett, az orvosok 45 perces küzdelem után már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

"Amikor megtudtuk, hogy elesett, azonnal odaküldtünk egy helikoptert, de amikor a mentők odaértek, azt tapasztalták, hogy megállt a szíve. Sajnos, nem tudtunk segíteni rajta" - mondta Etiénne Lavigné főszervező.

A hírügynökségi jelentések szerint Meoni menet közben lett rosszul, ezért esett el, és a halálát nem sérülés, hanem szívroham okozta. Információk szerint a francia Yamaha-pilóta, David Fretigné talált rá először.

Az eurosport.com weboldal azt írja, nem biztos, hogy szívroham miatt halt meg az olasz. A rövid jelentésben szó szerint ez olvasható: "Úgy tűnik, hogy a halál oka nem feltétlenül szívroham. Meoni szíve már megállt, amikor az orvosok rátaláltak, de ez nem azt jelenti, hogy szívrohama volt."

A világ legjelentősebbb tereprali viadalán 13. alkalommal induló Meoni a francia Cyril Despres mögött a második helyen állt az összetett versenyben. A holttestét Atarba szállították vissza. Nős volt, két gyermek apja.

A Vaddisznó becenevű olasz motoros éppen a mostani versenyre érkezvén jelentette be, hogy az idei biztosan az utolsó Dakarja lesz. Sajnos, tényleg az lett, de nem úgy, ahogyan ő gondolta.

Itt kell megemlíteni, hogy a mostoha időjárás, a gyakori homokviharok az utóbbi évek legkeményebb versenyévé tették az idei Dakart. A rossz idő miatt a versenybíróság a mai, Atar és Kiffa közötti gyorsasági szakaszt is lerövidítette: az eredetileg kiírt 656 km helyett csak 400,5 km várt a mezőnyre, miután a célt a második ellenőrző pontig hozták előre.

Az idei Dakar-ralin Meoni a második szerencsétlenül jár motoros: négy nappal a bukása után tegnap belehalt a belső sérüléseibe a spanyol José Manuel Pérez.

A tavalyi Fáraó-ralin a Dakar történetének egy másik nagy alakja, Richard Sainct szenvedett halálos balesetet, így négy hónapon belül Meoni a második Dakar-legenda, aki verseny közben életet veszítette.

A versenyzők közül eddig huszonketten haltak meg a Dakaron, míg a civil áldozatokkal együtt az összveszteség 46 fő.

OLVASSA EL VASÁRNAP KÉSZÜLT INTERJÚNKAT FABRIZIO MEONIVAL! ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik