Új szuperhatalom születhet

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.02.05. 20:23
Címkék
Az már biztos, hogy az NFL örök igazsága az idén is érvényesül, hiszen a nagyszerű támadósorral megáldott csapatok a szezon közben a maguk kis csatáit megnyerték ugyan, viszont a háborút, a XXXIX Super Bowlt olyan gárda fogja megnyerni, amelynél a védelem viszi a prímet. Hogy ez a harmadik Vince Lombardi-kupájára hajtó New England Patriots vagy az első koronájáért küzdő Philadelphia Eagles lesz, egyelőre nem lehet megmondani, annyi viszont bizonyos, a Patriots, illetve karmestere, Tom Brady már igazolta, birtokában van a győzelem tudományának.
A belső egyensúlyra oly’ kínosan ügyelő ligavezérek alighanem most fogják a fejüket, hiszen ha a vasárnapi New England Patriots-Philadelphia Eagles Super Bowl a papírformának inkább megfelelő Patriots-sikerrel ér véget, kisebb dinasztia megalakulásának lehetünk szemtanúi. Címvédésre korábban már hétszer volt ugyan példa az NFL-ben, de olyanra, hogy egy csapat négyből háromszor a magasba emelhesse a Vince Lombardi-trófeát, mindössze egy precedens akadt. 1993 és 1996 között a Dallas Cowboysnak jutott három diadal (az 1995-ös év a kakukktojás), előtte-utána senkinek. Most a New England került ehhez nagyon közel, 2002-ben és tavaly már sikerült nyernie Bill Belichick csapatának, és ezúttal is inkább ő az esélyes. Ez pedig ugyebár akár unalmassá is teheti a mesterséges szabályozókkal (fizetési sapka, draft) bőszen az egyhangúság ellen küzdő ligát.

Tom Brady a harmadik nagydöntôjében a harmadik aranygyûrûjét és a harmadik MVP-díját szeretné megszerezni
Tom Brady a harmadik nagydöntôjében a harmadik aranygyûrûjét és a harmadik MVP-díját szeretné megszerezni
Tom Brady a harmadik nagydöntôjében a harmadik aranygyûrûjét és a harmadik MVP-díját szeretné megszerezni
Persze miért ne szakadhatna meg ez a sorozat? - tehetjük fel a kérdést, és alighanem jogosan. A Philadelphia már nagyon megérdemelne egy diadalt, zsinórban három elbukott főcsoportdöntőt követően játszhat a Super Bowlon, és játékosanyag tekintetében simán felveszi a versenyt a címvédővel. A két védőegység gyakorlatilag egyforma, a kulcsemberei közül csak Terrell Owens játéka kérdéses, miközben a másik oldalról három védőzseni, Ty Law, Tyrone Poole és Richard Seymour is hiányzik (bár az utóbbi erősen fogadkozik, hogy játszani fog), és a playoffban eddig az Eagles ugyanolyan könynyedén lépett át a Minnesota Vikingsen, illetve az Atlanta Falconson, mint riválisa az Indianapolis Colts, Pittsburgh Steelers duón.
Mégis a New Englandet tartja inkább esélyesnek a többség. Mert a bostoni társulat már tudja, miként lehet fontos meccseket nyerni, míg a philadelphiai egyelőre inkább csak tanulgatja. (Ettől még persze simán kijöhet neki a lépés…) A győzelem tudománya szoros összefüggésben van Tom Bradyvel, a gárda irányítójával. A quarterbacket 2000-ben a hatodik körben, összesen a 199. helyen draftolták (vasárnapi ellenlábasát, Donovan McNabbet egy évvel korábban másodikként vitte el az Eagles), ehhez képest mára kétszeres nagybajnok és kétszeres MVP-játékost tisztelhetünk benne. Ha harmadszor is az övé lesz az MVP-díj, utoléri a legendás Joe Montanát. Ô olyan, mint a jó versenyló: mindig a derbi napján fut. De akkor csúcsformában. Ritkán húz elő olyan zseniális paszszokat, mint a legutóbb Deion Branchnek kiosztott 60 yardos átadás, inkább a megfontolt, precíz, ugyanakkor folyamatos előrehaladás híve. A legutóbbi két nagydöntős fellépése alkalmával az utolsó támadás során segítette győzelemhez együttesét.
"Brady a kulcs, ő a szíve és a lelke ennek a csapatnak. Egyetlen kategóriában sincsenek csodálatos mutatói, csak éppen mindig meg tudja nyerni a meccseket. A győzelmi rovata elég szép. És ez az, ami számít" - méltatta a rájátszások során eddig veretlen irányítót Jevon Kearse, az Eagles bekkje.
A pálya mellett ott van a másik mágus, Bill Belichick, aki a playoffban még nem kapott ki a Patriots trénereként. Ráadásul ő kifejezetten szereti az olyan helyzeteket, amelyekben egy klasszis irányítót kell megfékezni. A 2002-es Super Bowlon Kurt Warnert (St. Louis Rams), az idei főcsoport-elődöntőben pedig Peyton Manninget (Indianapolis Colts) tették hidegre az emberei. Ha ezt megismétlik Donovan McNabb-bel, nehéz lesz meggátolni bárkinek is a címvédést.

Tv: a Sport1 22.45-től élőben közvetíti a Super Bowlt

Az adatok egy mérkőzésre vonatkozó átlagok, zárójelben a vonatkozó kategóriában a ligában elfoglalt helyezést tüntettük fel.


Szavazás

Ki nyeri a 39. Super Bowl-t?

---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik