A videóbíróról tanakodnak

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.02.07. 23:35
Címkék
Lassan már az eseményeket is nehéz követni a német fogadási botrányban, a következményeket megjövendölni pedig talán felelőtlenség is lenne. Most például felvetődött egy ötlet, amely szerint érdemes lenne bevezetni a videóbírót. Ezzel egyrészt ugyebár kiszűrhetőek lennének a nyilvánvalóan szándékos csalások, illetve a szabad szemmel alig látható tévedések.
"Simán el tudnám képzelni - mondta az ideáról Eric Gerets, a Wolfsburg vezetőedzője. - Ez levenné a nyomást a bíróról, nem kellene egyedül vállalnia a felelősséget mindenért. Elsősorban a tizenhatoson belüli szituációknál lenne nagy segítség." Wolfgang Holzhäuser, a Bayer Leverkusen gazdasági igazgatója is az új szerkezet szószólói közé tartozik: "Érdemes elgondolkozni az elektronikus segédeszközök bevezetésén, és felesleges attól tartani, hogy ezzel a labdarúgás halálát okozzuk. Ugyanakkor vannak kétségeim, hogy a FIFA áldását adja az ötletre."

Persze vannak ellenzői is a javaslatnak, Ewald Lienen, a Hannover trénere például nem is tudja elképzelni, hogy az emberek helyett gépek döntsenek a vitatott szituációkban. "A labdarúgásból high-tech-rendezvényt faragunk. Már most is sok bírónk van, legfeljebb a jövőben nem hárman, hanem négyen vezetik majd a meccseket. Azt hiszem, ezt könynyebben elfogadná mindenki" - véli a szakember.

A felek elsősorban arról vitatkoznak, mikor lehet, illetve kell perdöntőnek elfogadni a technikai segédeszközt. Egyesek szerint minden helyzetben, akad viszont, aki úgy gondolja, csak a legfontosabb mozzanatokban kell rá hagyatkozni. "Ha minden bedobást visszanéznénk, három óráig is eltarthat egy mérkőzés. Az más lenne, ha például a gólvonal fölé helyeznénk kamerát, azt például el lehetne fogadni perdöntőnek" - vélte Christian Hochstätter, a Mönchengladbach sportigazgatója.

Egy másik fejlemény: lehet, hogy immár Ausztria is érintett az elsősorban Robert Hoyzer játékvezető nevével kapcsolatba hozott botránnyal. A Der Spiegel című lap úgy tudja, elsősorban a Bregenz mérkőzéseivel kapcsolatban él a manipuláció gyanúja.

Szavazás

Ki lesz a Bundesliga bajnoka 2004-2005-ben?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik