Érkezik a címvédő Valencia

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.02.15. 21:01
Címkék
Azok után, hogy a nemzeti bajnokságok többségében gyakorlatilag eltűnt, de legalábbis jelentősen lerövidült a téli szünet, az európai kupákkal kapcsolatban is túlzás lenne hosszú vakációt emlegetni. Az UEFA-kupában például szerdán éppen két hónap után folytatódnak a küzdelmek, immár a végleges, 32-es főtáblával, és egy hét múlva kezdődnek a Bajnokok Ligája nyolcaddöntői is. Kétségkívül az utóbbi sorozat a rangosabb, ugyanakkor az UEFA-kupa több nagycsapat számára is amolyan utolsó lehetőség a 2004-2005-ös évad megmentésére.
Mista Göteborg után az idén Lisszabonban szeretné megemelni az UEFA-kupát
Mista Göteborg után az idén Lisszabonban szeretné megemelni az UEFA-kupát
Mista Göteborg után az idén Lisszabonban szeretné megemelni az UEFA-kupát
Mista Göteborg után az idén Lisszabonban szeretné megemelni az UEFA-kupát
Mista Göteborg után az idén Lisszabonban szeretné megemelni az UEFA-kupát
Mista Göteborg után az idén Lisszabonban szeretné megemelni az UEFA-kupát

Ez elsősorban a Valenciára igaz, amely a BL-ből "lép át" az UEFA- kupába, azért, hogy - bármilyen furcsa is, de - megvédje a címét. A 2003-2004-es idényben remeklő, a Primera Divisiónt és az UEFA-kupát is megnyerő együttes nagyratörő álmokat dédelgetett, ehhez képest a spanyol bajnokság, a Király-kupa és a Bajnokok Ligája már elúszott a számára, mindössze a második számú európai kupa maradt. Nyitányként a Steaua Bucuresti vár rá, amely a Standard Liege, Athletic Bilbao, Parma, Besiktas négyes társaságából jutott be a legjobb 32 közé.
A szerdán Angulo, illetve esetleg Albelda és Rufete nélkül kiálló spanyolok számára csak a továbbjutás az elfogadható, és alighanem csak ez segít Claudio Ranieri edzőn is. Bár az olasz tréner nem kapott ultimátumot Juan Bautista Soler klubelnöktől ("Ranieri állása az idény végéig biztos" - mondta a presidente), de a Primera Divisiónban zsinórban öt, győzelem nélkül megvívott meccs, valamint az esetleges kupabúcsú együttesen elég lehet az elbocsátáshoz. Ha viszont a Valencia végigmegy a roppant hosszú úton, és Lisszabonban is nyerni tud, a Real Madrid 1986-os bravúrja óta elsőként tudja megvédeni a címét ebben a sorozatban.

A szezon előtt a holland Feyenoord is sokat gondolt a bajnoki címre, de már a rotterdamiak is letehetnek a hazai aranyról, elsősorban az ősz második felében bemutatott hullámvasutazásuk miatt. "Hogy mentsvár lenne az UEFA-kupa? - kérdezett vissza a Sporting elleni, lisszaboni fellépésre készülő Babos Gábor. - A bajnokság elúszott, ez tény, de még állunk a Holland Kupában is, és vagy abban, vagy az UEFA-kupában szeretnénk maradandót alkotni. Jó lenne olyan eredményt elérni, hogy kellő esélyünk maradjon a továbbjutás kiharcolására a jövő csütörtöki visszavágón. A szemem már sokkal jobb, ha beállítanak, akkor természetesen vállalom a játékot. Egyelőre nem volt csapathirdetés, de reménykedem. A keretben pozitív a hangulat, a legutóbbi két bajnokin látványosan játszottunk, szereztünk tizennégy gólt, legfeljebb amiatt vannak problémáink, hogy Bosschaart sárga lapok miatt nem játszhat, Östlund pedig ebben a szezonban már más csapatban is játszott kupameccset."
Ugyanakkor a statisztika abszolút a Feyenoord ellen szól, amely Portugáliában még sohasem tudott nyerni, és portugál csapat ellen is a tíz nekifutásból összesen csak kétszer győzött. Ráadásul a lisszaboniaknak kifejezetten megy a hollandok ellen, egy vereség mellett (azt a Feyenoordtól szevedték el 2-1-re az UEFA-kupa 1985-86-os kiírásában) hétszer legyőzték a németalföldiek képviselőit. A Sporting számára külön motivációt jelenthet, hogy május 18-án az ő stadionjában kerül sor a döntőre, márpedig az új rendszerű (a döntő 1998 óta egymecscses) UEFA-kupában eddig csak egyetlen csapatnak sikerült a saját közönsége előtt megnyernie a sorozatot. Az már a sors furcsa fintora, hogy ez a Feyenoord volt, még 2002-ben.

Szabics góllal melegített a Parma elleni meccsre
Szabics góllal melegített a Parma elleni meccsre
Szabics góllal melegített a Parma elleni meccsre
Már-már Baboshoz, illetve a Feyenoordhoz hasonló cipőben ját Szabics Imre és a VfB Stuttgart, bár a német gárda valami elképesztő sorozattal még odaérhet a Bundesliga tetejére is. A Sammer-gárdának azonban több esélye van a jó szereplésre az UEFA-kupában, ahol a nyolcaddöntőbe kerülésért a korábbi kétszeres győztes, jelenleg azonban válságban lévő Parma vár rá. Az előzetes hírek szerint Szabics a kezdőcsapatban kap helyet, Kevin Kuranyi ugyanis közelítőizom-sérülése miatt (a beteg Andreas Hinkelhez hasonlóan) el sem utazott az olaszországi ütközetre. A Hamburg ellen gólt szerző magyar csatár társa a szombati bajnokit eltiltás miatt kihagyó Cacau lesz. A VfB-nek különösen az utolsó negyedórára lesz érdemes odafigyelnie, hiszen az UEFA-kupában egyedüli olasz csapatként álló Parma a Serie A-ban ezen időszak során már 14 gólt kaszszírozott.
Ugyanakkor valamit, helyesebben valakit a védőknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk. Alberto Gilardinót. A csatár már 12 gólnál jár a bajnokságban (csak ezek összesen 12 pontot hoztak a Parma konyhájára!), és szeretné ismét igazolni, hogy a Milannak érdemes őt a nyáron szerződtetnie. "Még ha a Stuttgartot is tartják a favoritnak, a németeknek nem szabad máris páholyban érezniük magukat. Vicc, hogy ezzel a kerettel a kiesés ellen küzdünk az olasz bajnokságban. De a góljaimmal kirángatom onnan a Parmát, és az UEFA-kupában is megpróbálom minél tovább juttatni a csapatot" - jelentette ki Gilardino. ---- U ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik