Bubka előtt és Bubka után

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.08.05. 23:54
Címkék
Huszonkét év: csillogás, sztárok, világcsúcsok, csalódások, bukások, lebukások, győzelmek, pénz - vajon a jubileumi, tizedik esemény miről lesz nevezetes? Ma Helsinkiben ismét megkezdődnek a küzdelmek, a világbajnokság visszatér abba a városba, ahonnan útjára indult.
Szergej Bubka tizenkilenc éves korától harminchárom éves koráig minden világbajnokságot megnyert
Szergej Bubka tizenkilenc éves korától harminchárom éves koráig minden világbajnokságot megnyert
Szergej Bubka tizenkilenc éves korától harminchárom éves koráig minden világbajnokságot megnyert
Szergej Bubka tizenkilenc éves korától harminchárom éves koráig minden világbajnokságot megnyert
Szergej Bubka tizenkilenc éves korától harminchárom éves koráig minden világbajnokságot megnyert
Szergej Bubka tizenkilenc éves korától harminchárom éves koráig minden világbajnokságot megnyert
Helsinki, 1983. augusztus. Rá még senki sem figyelt. Egy volt a reménységként csapatba kerülők közül, azért jött, hogy tapasztalatot szerezzen. A selejtező alatt zuhogott az eső. A rúdugrás veszélyes sportág, a szervezők a versenyt másnap reggelre halasztották. Hajnali hatkor mind a 27 induló ott volt a pályán - az eső reménytelenül esett. A selejtező elmaradt. Mindenki indulhatott a döntőben. A finálét egy nappal később, reggel fél tízkor kezdték. Délután ötkor fejeződött be. A legtovább ő bírta a gyűrődést, 570 centiméterrel első lett. A világ ekkor tanulta meg Szergej Bubka nevét, aki ezt követően sorozatban még ötször győzött. Rajta kívül ez senkinek sem sikerült.

A sztár azonban ezen a vb-n Carl Lewis volt. A 22 éves amerikai győzött 100 méteren, távolban és 4x100-on. Négy évvel később Rómában ismét mind a három arany az övé lett, igaz, a százét utólag kapta meg, miután Ben Johnson lebukott a szöuli olimpián, s visszamenőleg is törölték az eredményeit. Az Örök Városban Sztefka Kosztadinova magasban 209 centimétert ugrott, azóta is ez a világrekord. A világbajnokság olyan nagy sikert aratott, hogy az IAAF úgy döntött, az 1991-es tokiói esemény után kétévente rendezik meg a versenyt.

A japán fővárosban fergeteges eredmények születtek. Carl Lewis 9.86 másodperces világcsúccsal nyerte meg a 100 métert, Mike Powell 895 centit ugrott távolban, Bagyula István pedig megizzasztotta Bubkát. Elsőre átvitte az 590 centimétert, amit a világcsúcstartó vert. 595-ön fordult a kocka, Bagyulának az ezüst jutott. Ugyanitt Horváth Attila bronzérmes lett diszkoszvetésben.

Az NSO ajánlja:

10. IAAF ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG. HELSINKI, 2005. AUGUSZTUS 6-14.

A döntők órarendje >
Cikkeink a versenyről
A résztvevő magyar csapat

A 9. vb (Párizs, 2003) éremtáblázata
A kétévente megrendezett világbajnokság a menők számára már nem volt vonzó. Selejtezni és döntőt futni ingyen, amikor máshol ezért jól fizetnek? Ebből nem kértek. Sohasem bizonyosodott be, hogy a legjobbakkal az IAAF megegyezett, s különféle juttatásokkal csábította őket Stuttgartba. Pedig a győztes 1993-ban már egy Mercedest is kapott. Colin Jackson 12.91 másodperces világcsúccsal nyerte meg a 110 méteres gátfutást, a kínai hosszútávfutónők taroltak. Bubka dühösen levonult a pályáról. Bombaformában volt, győztesként 614 centiméterre emeltette a lécet, ám a bírók nem adták meg neki a szabályok szerint járó pihenőidőt. Egy ideig küzdött az igazáért, aztán csomagolt. Két magyar érem született, Ináncsi Rita hétpróbában, Gécsek Tibor kalapácsvetésben lett harmadik.
Göteborg a hármasugrók vébéje volt. Jonathan Edwards (18.29) és Inessza Kravec (15.50) 1995-ben elért világrekordját azóta sem javították meg. Gécsek ismét bronzérmes lett. A svéd városban a győztes újra Mercedest kapott, két évvel később, Athénban az első három helyezett már pénzdíjazásban részesült. Bubka azonban nem ezért jött az utolsó világversenyére. Decemberben megműtötték az Achilles-inát, sokáig csak bicegni tudott. Az újságok leírták őt, és maga sem volt biztos abban, hogy versenyezni tud. Nyáron csupán két viadalon indult. Aztán a döntőben mindössze négy kísérletre volt szüksége a győzelemhez. 601 centiméterrel lett első.

Még egy atléta van, aki egyéni számban hat aranyat gyűjtött a világbajnokságokon: Michael Johnson. Az amerikai futó 1999-ben, Sevillában hozta be Bubkát, éppen akkor, amikor 400 méteren 43.18-ra javította a világrekordot. Neki egyébként a váltókkal együtt összesen kilenc világbajnoki aranya van, ennél többet eddig senki sem gyűjtött. A spanyol városban újabb magyar ezüstéremnek örülhettünk, Németh Zsolt kalapácsvetésben lett második.

Edmontonban 2001-ben már a nyolcadik helyezettek zsebe sem maradt üres, s immár a világcsúcsokért is külön díjazás járt. Számunkra a legemlékezetesebb az utolsó, a párizsi rendezvény volt, amelyen a diszkoszvető Fazekas Róbert és a kalapácsvető Annus Adrián is ezüstérmet nyert.

Szavazás

Egy bronzéremmel zárt a magyar válogatott a helsinki atlétikai vb-n. Elégedett?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik