Angyal ismét jól választott

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.09.16. 22:10
Címkék
Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg ma Somoskőben a nemzetközi ugrógálát. Bár a magyar sport anyagi helyzete e viadal szervezését is megnehezíti, Angyal János versenyigazgató erőfeszítései nem voltak hiábavalóak, a nógrádi településen ismét remek mezőny gyűlik össze.
Moya: 235 centi Monacóban
Moya: 235 centi Monacóban
Moya: 235 centi Monacóban
Moya: 235 centi Monacóban
Moya: 235 centi Monacóban
Moya: 235 centi Monacóban

A férfi magasugrás esélyese a kubai Víctor Moya, aki Monacóban 235 centiméterrel győzött a világdöntőn. A világcsúcstartó Javier Sotomayor tanítványa erre a hétvégére a pályacsúcs (235) megdöntését tűzte célul maga elé, amihez ellenfelei is hozzásegíthetik, hiszen közülük már öten jutottak túl a 230 centin - a legnagyobbat eddig Dragutin Topics (238) ugrotta. A szerb atléta ezt az eredményét 15 éve érte el, de az idén is átvitte már a 230 centimétert.

Angyal már az idény közepén "kinézte magának" Moyát, akkor, amikor a kubai csupán 226 centis egyéni csúccsal büszkélkedhetett. Könnyen lehet, hogy a kiváló szakember ezúttal is a következő olimpia győztesére vetett szemet, ugyanúgy, mint amikor 2003-ban meghívta a még kevésbé ismert orosz Jelena Szleszarenkót, aki egy évvel később Athénban aranyérmes lett, vagy mint 2000-ben, amikor a sydneyi olimpia előtt már aláírta a szerződést az ugrógálán való szereplésről az ottani győztessel, Szergej Kljuginnal. Az említetteken kívül még hét olimpiai bajnok lépett pályára ezen az eseményen, közülük hárman - a rúdugró Szergej Bubka (614), a magasugró Sotomayor (245) és Sztefka Kosztadinova (209) egyben világcsúcstartói is a számuknak.

Az idén csupán a két magasugrás szerepel a műsoron, s bár a női mezőny nem lesz a férfiakéhoz hasonlóan kiemelkedő, itt is láthatunk négy olyan ugrót, aki már átjutott a 190 centin. A legjobb egyéni csúccsal, 196-tal a cseh Romana Dubnová érkezik.

A gála díjazása hírnevéhez méltó: a férfi győztes, ha 236 centit ér el, fellépti díján kívül 2000 dollárt vihet haza; ha megjavítja a gálacsúcsot (237), 4000 dollárral lesz gazdagabb. Helyezéstől és teljesítménytől függ a többiek nyereménye is - a hatodik helyezett, ha csupán 210 centit ugrik, száz dollárt kap.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik