Nem Cseh az esélyes

S. E.S. E.
Vágólapra másolva!
2005.09.17. 00:25
Címkék
Négyen egy ellen. Vasárnap délután a Komjádi uszodában az árvízkárosultak megsegítésére rendezendő gálán különleges csemegének ígérkezik ez a bizonyos nem hétköznapi 400 méter vegyes

A tervek szerint a világbajnok, Európa-csúcstartó Cseh László négy riválissal veszi fel a versenyt. Pillangón az ifjúsági Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna, háton az ifi Eb-ezüstérmes Kalicz Helga, mellen az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel, gyorson pedig az ifjúsági kontinenselső Hosszú Katinka lesz az ellenfele.

S, hogy mi lesz az eredmény? Támpontként nézzük azt, mi lenne, ha mindenki megközelítené a legjobbját (erre, mondjuk, nincs sok esély, hiszen az úszók a felkészülés elején járnak). Nos, pillangón Cseh 57 másoperc körül tud, Jakabos pedig 1:01 körül. Az annyi, mint négy másodperc előny Csehnél. Háton Kalicz 1:04-re lehet képes, Cseh pedig 1:02-re. Az előnye tehát hat másodperc. Mellen Gyurta már keményebb falat, hiszen csúcsformában 1:02-re képes, Cseh pedig stabilan tud 1:12-t. Itt fordulhat tehát a kocka. Elméletileg Gyurta úszása után már négy másodperc lehet az előnye a váltónak. És jön a gyors. Itt Hosszú egy másodperccel tudhat jobbat (persze azért, mert Cseh lábában már benne lesz 300 kőkemény méter), tehát a végén öt másodperces differencia lenne.

Ami viszont a világbajnoknak kedvez, a különleges viadal különleges szabályok szerint zajlik majd, Gyurta és Hosszú nem a rajtkőről, hanem a vízből indul majd, az pedig a szakemberek szerint egy-egy másodperc pluszt jelenthet.

Cseh amúgy nem tagadja, készül a heves vegyesre, ő úgy számol, ha a váltó minden tagja megússza a legjobbját, akkor 4:07.02 lesz az idejük (de ki tudja mennyit visz, hogy vízből startolnak). Az ő Európa-csúcsa pedig 4:09.63. De… Szerinte mivel senki nincs csúcsformában, így reméli, szoros lesz a hajrá, és akár nyerni is tud. Igaz, Cseh is vallja: a lényeg nem is az úszás, hanem az, hogy bár a belépés ingyenes, sokan adakozzanak az árvízkárosultakért a bejáratoknál elhelyezett perselyekben.

Tv: vasárnap, 17 óra (m2)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik