Továbbra sem fél az eséstől

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.09.20. 23:50
Címkék
Kitűnően szerepelt a monacói világdöntőn Tóth Lívia. A veszprémi atlétanő 9:30.20 másodpercre javította a 3000 méteres akadályfutás országos csúcsát, s a világ legjobbjai között a negyedik helyet harcolta ki. A szám pontozásos világranglistáján az ötödik helyen zárta az évet, s a hetedik legjobb eredményt érte el a világon az idén.
Tóth Lívia a mezeifutó Eb-re készül
Tóth Lívia a mezeifutó Eb-re készül
Tóth Lívia a mezeifutó Eb-re készül
Tóth Lívia a mezeifutó Eb-re készül
Tóth Lívia a mezeifutó Eb-re készül
Tóth Lívia a mezeifutó Eb-re készül
- A világbajnokság kivételével jól sikerült az idényem - értékelt Tóth. - Sajnos Helsinkiben az előfutamban elestem, és ez lelkileg sokat kivett belőlem.

- Nem sokkal később az universiadén mégis biztosan győzött.
- Ez is azt bizonyítja, hogy a világbajnoki döntőben is lett volna keresnivalóm. Sokan mondták, hogy az universiade kárpótolt Helsinkiért, ez azonban nem így van, a világbajnokság mégiscsak más verseny.

- A bukás után nehezen szedte össze magát?
- Nem volt könnyű, de az, hogy előttem volt még a főiskolai világbajnokság, és a világdöntőre is ki akartam jutni, segített. Voltak céljaim, ezért már másnap edzettem.

- Nem félt, hogy az esés más versenyen is megismétlődhet?
- Érdekes módon, nem. Korábban sem fordult meg ez a fejemben, és most is úgy gondolom, ez még egyszer nem eshet meg velem. Azt is másoktól tudom, hogy Helsinkiben mi történt, mert én csak arra emlékszem, hogy a földön gurulok. Valószínűleg a futócipőm szögei akadtak bele az akadályba.

- A monacói döntő feledtethette a rossz emléket. Tényleg, hogy jutott annak idején eszébe, hogy éppen ezt a versenyszámot válassza?
- Eredetileg ezerötszázat és háromezret futottam, de amikor 2001-ben az utánpótlás Európa-bajnokságon műsorba iktatták az akadályfutást, megpróbálkoztam vele. Ezüstérmet nyertem. Nekem nagyon jól jött, hogy a női akadály is felkerült a világversenyek műsorára, mert az ezerötszáz túl rövid, az ötezer méter meg túl hosszú nekem.

- A pályán kívül is szeret versenyezni?
- Igen, szívesen indulok utcai futóversenyen. A mezeit viszont kevésbé szeretem. A pálya a kedvencem.

- Az akadály- vagy a síkfutás?
- Mindkettő. Igaz, az akadályfutás nehezebb, ott jobban elfárad az ember, és a hajrát sem lehet csak úgy elkezdeni, mint síkon. Az utolsó vizesárok nagyon megtöri a futás ritmusát, és ilyenkor nagyon vigyázni kell, hogy ne hibázzon az ember.

- Lesz még jelentős versenye az idén?
- Decemberben a mezeifutó Európa-bajnokságon indulok.

- Jövőre mit tervez?
- A fő célom, hogy az Európa-bajnokságon jól szerepeljek és hogy 9:30-on belülre kerüljek. Erre van esélyem, hiszen úgy érzem, Monacóban bőven maradt még bennem.

TÓTH LÍVIA
Született: 1980. január 7., Veszprém
Klubja: VEDAC
Edzője: Koós Hutás László
Nevelő edzője: Kungli József
Versenyszámai: 1500 m, 3000 m akadály
Egyéni csúcsai: 4:09.28 (1500 m), 9:30.20 (akadály)
Legjobb eredményei: universiade-1. (2005), világdöntő-4. (2005), utánpótlás Eb-2. (2001), 3x Ek-1. (2002, 2004, 2005), 7x ob-1. (2001: 1500 m, 2002: 1500 m, akadály, 2003: akadály, 2004: 1500 m, akadály, 2005: akadály)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik