"Menjünk, versenyezzünk!"

MOLNÁR ALEXAMOLNÁR ALEXA
Vágólapra másolva!
2005.11.21. 00:11
Címkék
Közeleg a tornász-vb nyitánya. Melbourne-be három magyar tornász utazott el, Berki Krisztián, Gál Róbert és Péntek Tünde. Felvezetésünk második részében Gál Róbertet mutatjuk be.
Gál Róbert tíz pontról induló talajgyakorlatával esélyes a fináléra
Gál Róbert tíz pontról induló talajgyakorlatával esélyes a fináléra
Czagány Balázs
Gál Róbert tíz pontról induló talajgyakorlatával esélyes a fináléra
Gál Róbert tíz pontról induló talajgyakorlatával esélyes a fináléra
Gál Róbert tíz pontról induló talajgyakorlatával esélyes a fináléra
Czagány Balázs
Gál Róbert tíz pontról induló talajgyakorlatával esélyes a fináléra

Az olimpiai hatodik, Európa-bajnoki bronzérmes, két szeren induló Gál Róbert az indulás előtti utolsó napon rendkívül fáradtnak tűnt.
– Nem tagadom, akkor besokalltam – mondta Gál Róbert. – Elegem lett az edzésekből, azt mondtam: menjünk, versenyezzünk!
– Nincs itt ellentmondás?
– Úgy éreztem, jobb lenne már úton lenni, vagy látni, hogy milyen a helyszín, mi vár rám. Kicsit elegem lett az apró mozdulatok tökéletesítéséből, simítgatásából.
– Ez azt sugallja, hogy nemigen élvezte azt, amit csinál…
– Egész évben dolgoztam azért a másfél percért, ami alatt minden eldől. Érthető a türelmetlenségem, hogy szeretném látni a sok gyakorlás végét, megtapasztalni a munkám gyümölcsét.
– Melyik szeren produkálhat jobbat: talajon vagy ugrásban?
– Talajon vagyok esélyesebb. Csalódott leszek, ha nem jutok döntőbe, mert az utóbbi három-négy évben mindig finalista voltam. Egy biztos, nem akarok rontani. Ugrásban már más a helyzet, ott nagyobb feladat a legjobb nyolc közé kerülni.

– Van olyan elem a gyakorlatában, amelyre kiváltképpen figyelnie kell?
– Az egész gyakorlatra muszáj koncentrálnom. Talajon könnyű rontani, minden elcsúszott centi miatt levonnak a pontszámból.
– A felkészülés során ön is megsínylette a gyúróhiányt?
– Mi tagadás, sokat számít a gyúrás. Az utóbbi időben nehéz a helyzetünk, hiszen nem áll rendelkezésünkre állandóan gyúró. Így aztán öröm, ha szakavatott kéz alá kerülhetek, mert bár a barátnőm esténként megdolgozza a hátamat, de attól többnyire csak jóízű álomba merülök.
– Huszonhat éves, tapasztalt versenyzőnek számít. Meddig fog főállásban tornázni?
– Kétezer-hétig biztosan a sportágban maradok, mert akkor dől el, mehetek-e az olimpiára. Egy ötkarikás versenyen még boldogan részt vennék, aztán meg elmennék külföldre sportolni. Nem kígyót akarok bűvölni vagy cirkuszban mutatványozni, hanem normális körülmények között edzeni, eredményeket érni el, és persze pénzt keresni…

Európai bírókra vágynak

Vereckei István, Gál Róbert edzője:
"A világon nincsenek sokan, akik talajon tíz pontról induló gyakorlatot tudnak bemutatni; szerencsénkre Robi közöttük van. Az elmúlt időkben a Világkupa-versenyeken jól szerepelt, ám például az amerikaiak és a brazilok nem járnak ezekre a megméretésekre. A kanadai Brandon O'Neill talajon stabilan jó, rajta kívül Diego Hippolitóra is figyelni kell, aki ugyan a tavasszal megsérült, de remek tornász. Persze sok múlik azon is, kik lesznek a pontozóbírók. Nem szeretnénk Fülöp-szigeteki, argentin vagy mexikói pontozókat kapni, mert ők biztosan az amerikaiakat támogatják. Örülnék, ha több európai bírónk lenne, mert a kontinensünkről Robi az élmezőnyben van. Célunk a fináléba jutni, de hozzá kell tennem, hogy ugrásban kisebb esélyt látok erre, mint talajon."

A címvédők

Férfiak. Csapat: Kína. Egyéni összetett: Paul Hamm (Egyesült Államok). Talaj: Paul Hamm (Egyesült Államok) és Jordan Jovcsev (Bulgária). Lólengés: Teng Haj-pin (Kína) és Takehiro Kasima (Japán). Gyűrű: Jordan Jovcsev (Bulgária) és Dimosztenisz Tambakosz (Görögország). Ugrás: Li Hsziao-peng (Kína). Korlát: Li Hsziao-peng (Kína). Nyújtó: Takehiro Kasima (Japán). Nők. Csapat: Egyesült Államok. Egyéni összetett: Szvetlana Horkina (Oroszország). Ugrás: Okszana Csuszovityina (Üzbegisztán). Felemás korlát: Chellsie Memmel (Egyesült Államok) és Hollie Vise (Egyesült Államok). Gerenda: Fan Je (Kína). Talaj: Daiane Dos Santos (Brazília)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik