Lovas hódításra készül

MOLNÁR ALEXAMOLNÁR ALEXA
Vágólapra másolva!
2005.11.22. 02:00
Címkék
Kedden kezdődik a világbajnokság, amelyet az idén Ausztráliában rendeznek meg. Három versenyző képviseli Magyarországot Melbourne-ben: Berki Krisztián, Gál Róbert és Péntek Tünde. Beharangozónk harmadik részében a küldöttség jó szereplésre legesélyesebb tagját, Berki Krisztiánt mutatjuk be.Berki Krisztián a lólengés Európa-bajnokaként Melbourne-be is éremreményekkel utazott el.
Berki Krisztián vb-gyakorlatában az orsók a legkeményebb elemek
Berki Krisztián vb-gyakorlatában az orsók a legkeményebb elemek
Czagány Balázs
Berki Krisztián vb-gyakorlatában az orsók a legkeményebb elemek
Berki Krisztián vb-gyakorlatában az orsók a legkeményebb elemek
Berki Krisztián vb-gyakorlatában az orsók a legkeményebb elemek
Czagány Balázs
Berki Krisztián vb-gyakorlatában az orsók a legkeményebb elemek
– A felkészülés utolsó időszaka nem volt könnyű, a fáradtság kezdett átcsapni fájdalomba – mondta Berki Krisztián. – Az egy dolog, hogy pszichikailag elfásultam, de fájt a vállam, a csuklyásizmom, a tricepszem és a bicepszem is.

– Összefüggésben lehet ez a krónikus gyúróhiánnyal?
– A felkészülés utolsó hetében a tatai edzőtáborban háromszor gyúrták át az izmaimat, mindig jólesik a masszázs. Bízom benne, hogy a versenyek kezdetéig regenerálódom valamennyire, és nem fog fájni mindenem.

– Mi lesz a világbajnokságon, ha merev izomzattal áll oda a lóhoz?
– A verseny előtti héten mindig visszaveszünk a terhelésből. A napi négy gyakorlat helyett csak kettőt csinálok, hogy a jó forma azért garantált legyen.

– Melyik a legnehezebb része a bemutatójának?
– Az elején az orsók a legfárasztóbbak, azokat nem szeretem, mert már előre tudom, hogy a végére kiszívja az erőmet.

– Izgulós alkat?
– Legfeljebb a versenyt megelőző este idegeskedem, ilyenkor egy órát forgolódom az ágyban elalvás előtt. Aztán a bemelegítés során megnyugszom, mert tudom, hogy a felkészülés során minden tőlem telhetőt megtettem.

– Figyeli a riválisok gyakorlatait?
– Nem szeretem nézni sem a többieket, sem a kapott pontszámokat, hogy ne befolyásoljanak. Rosszulesne, ha látnám, hogy valaki leesik előttem a lóról, mert akkor az lenne bennem: most nem ronthatok, mert karnyújtásnyira a győzelem. Meg aztán inkább saját magammal vagyok elfoglalva, koncentrálok.

– Kicsit fásultnak, fáradtnak tűnt az utolsó tatai napokon.
– Vannak hullámvölgyek, de aztán megint kedvet kapok a gyakorlatokhoz. Valóban volt némi szerundorom, hiszen hónapok óta a lovon gyakoroltam, ami nagyon monoton foglalatosság.

–Milyen eredménnyel lenne elégedett Melbourne-ben?
– Szeretnék aranyéremmel hazatérni. Persze ehhez először döntőbe kell jutnom…

A legszebb gyakorlat az övé
"Már csak apróbb csiszolásokat kell megejtenünk a gyakorlatán. Krisztián állóképessége, technikai tudása rendben van, persze sok múlhat a pillanatnyi állapoton. Szerencsére az Eb óta már nem névtelen tornász, a Világkupákról első helyezettként tért haza, jelenleg a világranglista második helyén áll lólengésben, csak a román Marius Urzica előzi meg, akinél az utóbbi két alkalommal jobb volt. Hogy mivel lennék elégedett? Ha a dobogó valamelyik fokán látnám. De nehéz ezt előre megjósolni, hiszen nyerhet, meg lehet akár nyolcadik is. Szerintem Krisztiáné a legszebb gyakorlat, de a kínaiak okozhatnak meglepetést, ők szinte a kalapból varázsolnak elő újabb és újabb tehetségeket." - Kovács István, Berki Krisztián edzője

A világbajnokság programja:
November 22.: férfiselejtezők. 23.: női selejtezők. 24.: férfi egyéni összetett. 25.: női egyéni összetett. 26.: szerenkénti döntők, férfitalaj (Gál Róbert), lólengés (Berki Krisztián) és gyűrű, női ugrás és felemás korlát. 27.: szerenkénti döntők, férfiugrás (Gál Róbert), nyújtó és korlát, női talaj (Péntek Tünde) és gerenda
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik