Havi ezer dollár – élete végéig

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.01.24. 01:07
Címkék
Szaif Szaid Sahin, az akadályfutás világcsúcstartója nem csupán remek időeredményeiről híres. Ő volt az első kenyai atléta  korábban Stephen Cheronónak hívták , aki világsztárként változtatott állampolgárságot, ráadásul a párizsi vb előtt két héttel jelentette be, hogy a francia fővárosban már katari színekben versenyez. Az akadályfutó Edinburghban adott exkluzív interjút lapunknak.
Sahinéknál az akadályfutás családi hagyomány
Sahinéknál az akadályfutás családi hagyomány
Sahinéknál az akadályfutás családi hagyomány
Sahinéknál az akadályfutás családi hagyomány
Sahinéknál az akadályfutás családi hagyomány
Sahinéknál az akadályfutás családi hagyomány
Szaif Szaid Sahin példáját többen követték az elmúlt időszakban, ami a nemzetközi szövetséget (IAAF) arra késztette, hogy változtasson a szabályzatán, s ne engedélyezze, hogy valaki egyik napról a másikra új hazája képviseletében versenyezzen.

– Annak ellenére, hogy a katari válogatott tagja vagyok, a mai napig szülőfalum közelében élek – mondta lapunknak Szaif Szaid Sahin Edinburghban, ahol mezeifutó-versenyen rajtolt. – Nem felejtettem el, hogy egykor nagyon szegény voltam, és nem akarok távol kerülni attól a helytől, amely erre emlékeztet.

– A hírek szerint hatalmas összeget kapott azért, hogy Katarba igazolt.
– Az valóban igaz, hogy életem végéig havi ezer dollárt kapok, s a katari szövetség fizeti a felkészülésemet.

– Úgy tudom, keresetéből jelentős összeget fordít fiatal atléták támogatására.
– Kötelességemnek érzem, hogy segítsem a tehetséges rászorulókat. Egyszerű körülmények között együtt edzőtáborozunk, két testvérem is velem edz. Segítem családtagjaim iskoláztatását, szeretném, ha egyik öcsém amerikai egyetemre menne.

– Párizsban és tavaly a helsinki világbajnokságon aranyérmet nyert, az olimpián azonban nem rajtolhatott új hazája színeiben. Pedig szinte biztosan győzött volna, hiszen 2003 óta nem kapott ki akadályon. Tíz nappal az olimpiai döntő után megjavította a világrekordot, a világdöntőn pedig könynyedén előzte meg egykori honfitársát, az Athénban első Ezekiel Kemboit.
– Amikor az állampolgárságom megváltoztatása mellett döntöttem, tisztában voltam azzal, hogy esetleg nem indulhatok az olimpián. Tudomásul vettem, hogy a Kenyai Olimpiai Bizottság ehhez nem járult hozzá, így most nem teljes az éremkollekcióm. Pekingben azonban már rajtolhatok. Az olimpiai aranyat minden eredménynél fontosabbnak tartom, sokkal értékesebb a világrekordnál.

– Peking még meglehetősen messze van.
– Akkor nincs, ha céltudatosan készül az ember. Sok olyan atléta van, aki néhány évvel azután, hogy elkezd a versenyzéssel jól keresni, eltűnik a pályáról. Velem ez nem fordulhat elő. A pénz engem nem változtat meg. Sokáig, nagyon sokáig akarok futni. Csak sérülés gátolhat meg ebben, pénz vagy valami más nem.

– A párizsi világbajnokság évében ötezer méteren is vezette a világranglistát, s emlékezetes hajrában győzte le ezen a távon Ostravában Hisam el-Gerruzst, aki végül Athénban megnyerte a számot. Ám sem Párizsban, sem tavaly Helsinkiben nem duplázott, pedig korábban ezt tervezte, és azt is mondta, jobban szereti az ötezer métert, mint az akadályfutást.
– Ez tényleg így van, ám az akadályfutás nálunk családi hagyomány. A bátyám, Christopher Koskei ebben a számban lett világbajnok 1999-ben, a másik testvérem, Abraham Cherono Párizsban az ötödik helyen végzett mögöttem, s a húgom, Jennifer is akadályfutó.

– Az idén mégis a síkfutószámokban indul majd többet.
– Mivel sem világbajnokság, sem olimpia nem lesz, megpróbálom, mit tudok a különböző távokon. Ezerötszázon és ötezren is versenyzem majd, az előbbin 3:30-on belül szeretnék futni, az utóbbin jó lenne 12:40-es időt elérni. Persze az akadályra is vannak terveim, talán 7:50-en belülre kerülhetek.

– Ez elképesztően jó eredmény lenne.
– Mégis elérhetőnek tartom, mert tavaly nem edzettem keményen, mégis jó formában voltam. Ezért gondolom, hogy képes lehetek az említett eredményre.

– Az évet mezei futással kezdte, pedig a hosszú, vékony lábaival nehéz fölvennie a versenyt az alacsonyabb futókkal.
– A mezei futás számomra csak a felkészülést szolgálja, ennek ellenére indulok Fukuokában a világbajnokságon. Szeretnék én lenni az első olyan akadályfutó, aki érmet nyer a mezeifutó-vébén.

– Moszkvában a fedett pályás világbajnokságon rajtol?
– Attól függ, hogy előtte milyen eredményt érek el. Február elején a stuttgarti viadalon háromezer métert futok, utána okosabb leszek.

SZAIF SZAID SAHIN

Született: 1982. október 15., Keiyo (Kenya)
Magassága/testsúlya: 177 cm/64 kg
Nemzetisége: kenyai
Állampolgársága: katari
Versenyszáma: akadályfutás
Egyéni csúcsa: 7:53.63 (világrekord)
Legjobb eredményei: 2x vb–1. (2003, 2005), 3x világdöntő-1. (2003–2005), mezei futó vb–4-es. (2005), mezei futó: vb–5. (2004), ifjúsági vb–1. (1999)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik