A szerbek nem egyezkedtek

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2006.02.17. 03:46
Címkék
Sterbik Árpád dühös és csalódott
Sterbik Árpád dühös és csalódott
Sterbik Árpád dühös és csalódott
Sterbik Árpád dühös és csalódott
Sterbik Árpád dühös és csalódott
Sterbik Árpád dühös és csalódott

A szerb sajtó után, a horvát médiában is a legfőbb hír a szerb-montenegróiak állítólagos bundázási kísérlete a horvátok ellen, a svájci férfi Eb-középdöntőben. A nevük mellőzését kérő játékosok elmondták a szerb sajtóban, hogy Veszelin Vujovics szövetségi kapitány a meccs előtti ebédnél azt kérte tőlük, hogy ne játszanak teljes erővel a horvátok ellen. A vajdasági Sterbik Árpád kapus viszont nyilvánosan is elmondta, mi történt (amit azonnal közöltek a zágrábi lapok, sőt a Jutarnji list a belgrádi Szport és Szportszki Zsurnal írása nyomán fölkérte Sterbiket, hogy erősítse meg a nyilatkozatát, amit a magyar származású kapus meg is tett).

„Vujovics az ebédnél elmondta, hogy nekünk az esetleges siker nem jelentene semmit, a horvátoknak a győzelem az elődöntőbe jutást jelenti, a gesztust a későbbiekben valamikor viszonozzák nekünk – mondta a Ciudad Real kapusa. – A mérkőzés előtt bejött az öltözőbe a szerb szövetség elnöke, Zoran Micsovics és a liga elnöke, Zoran Radojicsics, és ugyanezt kérte tőlünk. Azt mondták, Vujovics az ajtó előtt vár a horvátok képviselőjével együtt, mert kellemetlen neki ez a helyzet. Zsikica Miloszavljevics csapatkapitány azt mondta, szó se lehet róla, és én is közöltem, nem akarok játszani ilyen meccsen. A csata a pályán dőljön el. Minden csapattársam ugyanígy gondolkodott. Az édesanyámnak sem adnám el a mérkőzést, miért tenném ezt meg a horvátokkal? Azt mondtam nekik, ha Vujovics győzelemre akarja vezényelni a csapatot, akkor üljön le a kispadra, ellenkező esetben ne. Danijel Andjelkovics a történtek miatt elsírta magát, akárcsak én.”
Sterbik hozzáfűzte, azért nem hallgathatott tovább, mert sem sportolóként, sem emberként nem tudta elviselni a történteket. „Gondolkozom, hogy befejezzem a szereplésem a válogatottban – mondta. – Most mind a két oldal rám akarja hárítani a felelősséget! Dühös vagyok, sértődött és csalódott. Senkitől sem érdemeltem meg ilyen vádakat. Átgondolom a jövőmet, nem akarok elhamarkodottan dönteni. Fiatal vagyok, és szeretnék továbbra is védeni a hazám színeiben.”

Sterbik a Politika című lapnak arra a felvetésére is válaszolt, hogy a szövetség illetékesei az öltözőben csak felrázni, motiválni akarták a szerb játékosokat a nekik már tét nélküli csata előtt. „Ezek vadászmesék” – hangoztatta a kapus. Vujovics és a szerb szövetség vezetősége előbb cáfolta a játékosokat, majd korrigált, mondván: súlyos vereségtől tartottak, ezért akarták így motiválni a játékosokat. Vujovics és a vezetőség továbbra is azt tartja, hogy a sajtó hadjáratot indított ellenük, s a cél a leváltásuk.

A horvát táborban – legalábbis a játékosok – nem tudtak az esetleges bundaszándékról. Zoran Gobac, a horvát szövetség koordinátora elmondta: „Ez a szerbek és a montenegróiak közötti politikai és sporton belüli különválásának a következménye.”
A Jutarnji list kommentátora szerint, attól függetlenül, hogy a horvátok és a szerbek politikai és egyéb kérdésekben nem igazán kedvelik egymást, a kézilabdában jól megférnek egymással és a szlovénokkal. A három ország játékosai spanyol és német klubokban együtt játszanak, a klubcsapatokon belül a legjobb barátok. A szövetségek szintjén is egyre jobb a viszony a három jugoszláv utódállam között, amelyek a skandináv lobbival szemben délszláv összetartást próbálnak kialakítani.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik