Csúcs ez a Blanka Vlasic

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.07.02. 00:33
Címkék
A világ idei legjobb eredményével, 203 centiméterrel nyerte meg Somoskőn a 20., jubileumi ugrógálán a női magasugrást a horvát Blanka Vlasic. Szomorú hír: ez volt az utolsó ilyen verseny Somoskőn.
Blanka Vlasic nem ismert tréfát: 203 centiméteres ugrással diadalmaskodott
Blanka Vlasic nem ismert tréfát: 203 centiméteres ugrással diadalmaskodott
Blanka Vlasic nem ismert tréfát: 203 centiméteres ugrással diadalmaskodott
Blanka Vlasic nem ismert tréfát: 203 centiméteres ugrással diadalmaskodott
Blanka Vlasic nem ismert tréfát: 203 centiméteres ugrással diadalmaskodott
Blanka Vlasic nem ismert tréfát: 203 centiméteres ugrással diadalmaskodott

Örömteli és egyben szomorú esemény volt az idei somoskői ugrógála. Örömteli, mert a világ legkeresettebb magasugróját, a horvát Blanka Vlasicot láthatta a közönség (nyert is 203 centiméteres gálacsúccsal), s szomorú, mert a Gyulai István emlékére megrendezett versenyen újra átéltük azt a fájdalmat, amit márciusban a IAAF főtitkárának elvesztésekor éreztünk: az idei ugrógála volt a huszadik, egyben az utolsó a verseny történetében – ez szintén sajátos hangulatot adott az eseménynek.

„Jó szívvel fejezem be a sorozatot – magyarázta Angyal János, a gála szülőatyja és rendezője. – Már az is csodaszámba megy, hogy ilyen sokáig meg tudtuk rendezni a viadalt, ám anyagilag már nem tudjuk tartani a lépést az egyre emelkedő fellépti díjakkal és költségekkel. Az elmúlt húsz év alatt minden ugrógálának volt világsztár résztvevője, tizenegy olimpiai bajnok szerepelt nálunk, öt földrész harmincnégy országának képviselőit láttuk vendégül. Belépti díjat sohasem szedtünk, hogy a legszegényebb gyerekek is közelről láthassák a fantasztikus atlétákat, a produkciókat. Gyulai Istvánról nem tudok elfogulatlanul beszélni, óriási szerepe volt abban, hogy a gála fogalommá vált, ezért döntöttem úgy, hogy az utolsó eseménnyel az ő emléke előtt tisztelgünk.”

„Két évvel ezelőtt Gyulai István azt kérte tőlem, hogy Blanka jöjjön el Somoskőre – mondta Harry Edletzberger, Vlasic menedzsere. – Akkor a részvétel nem fért bele az időrendünkbe, most viszont itt vagyunk.”

Nemcsak itt voltak, a horvát kiválóság remekelt is. 185 centiméterig csak nézte a versenyt, ám akkor ugrott egy hatalmasat. Amíg Győrffy Dóra és a cseh Barbora Laláková átjutott a 187 centiméteren, ő ismét pihent, 191 centiméteren láthattuk újra. Ezen a magasságon Lalaková elsőre, Győrffy másodikra jutott túl, a 194 centiméter a két lány közül egyiknek sem sikerült. Vlasic ezt a magasságot is kihagyta, 197 centiméteren azonban ráijesztett a szervezőkre. Elsőre túl közelről ugrott el, és lesodorta a lécet, másodszorra messziről próbálkozott, és nagyon rossz kísérletet mutatott be. Harmadikra is rezgett a léc, de szerencsére fenn maradt.

„Nem tudom, mi van ilyenkor velem – magyarázta utóbb. – A két méter előtti magasságon gyakran hibázom. Talán azért, mert nagy rajtam a nyomás, úgy érzem, ezt még kötelező teljesítenem. Még rágondolni is rossz, mi lett volna, ha nem jutok át most a 197 felett, 191-gyel fejeztem volna be a versenyt.”

Két méteren már nyoma sem volt Vlasic bizonytalanságának, a 22 éves atléta könnyedén, látványosan röppent át a léc felett. A legszebb ugrását azonban még feljebb, 203 centiméteren mutatta be. Egy rontott kísérlet után úgy teljesítette a magasságot, mintha az nem is a világ idei legjobb eredménye lenne. 206-on csak egyszer próbálkozott, azután befejezte a versenyt.

„Kicsit hideg van, a szél is fújt, nem akartam kockáztatni – mondta. – Egyébként nagyon jól éreztem itt magam, szeretem az olyan gálákat, amelyeken csak magasugrást rendeznek, és szól a zene. Kitűnő volt a hangulat, gyönyörű a környezet, a kedvem pedig attól is jó, hogy jól teljesítettem. Pedig még nem is vagyok igazán formában, elsősorban az augusztusi Eruópa-bajnokságra készülök. Tudom, hogy a világcsúcstartó Sztefka Kosztadinova kétszázegy centiméteres gálacsúcsát szárnyaltam túl, ami azért érdekes, mert legutóbb a moszkvai viadalon is tőle hódítottam el a rekordot. Ez talán jelent valamit.”

Minden bizonnyal azt, hogy Vlasic előbb-utóbb a bolgár ugró 209 centiméteres világcsúcsát is túlszárnyalja.

A férfiak mezőnyének legjobbja a szlovén Rozle Prezelj volt, 226 centiméterrel lett első, s csak hajszál hiányzott ahhoz, hogy átjusson 230 centiméter felett.
Egyébként nem csupán az ugrók kápráztatták el a közönséget, a gála – a hagyományoknak megfelelően – Besenyei Péter műrepülő-világbajnok bemutatójával kezdődött el.

Somoskői ugrógála – Gyulai István emlékére
Férfiak: 1. Rozle Prezelj (szlovén) 226, 2. Mitchel (brit) és Popek (horvát) 214-214., 4. Boros (DSC) 214. Nők: 1. Blanka Vlasic (horvát) 203, 2. Laláková (cseh) 191, 3. Győrffy (DSC) 191
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik