Rendőr lőtt a szurkolókra

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2006.11.25. 02:53
Címkék
Tragédiába torkollott a csütörtök esti Paris-Saint German–Hapoel Tel-Aviv UEFA-kupa-mérkőzés. A találkozót követően a 4–2-es vereséget szenvedő hazai gárda szurkolói közül mintegy százötvenen „Franciaországot a franciáknak!” kiáltásokkal a Parc des Princes Stadion közelében az izraeli drukkereket fenyegették.
Egy helyszínen tartózkodó civil ruhás nyomozó ekkor megpróbált védelmébe venni egy – egyébként francia – Hapoel-szurkolót, és miközben a férfit testével fedezte, előbb könnygázgránáttal igyekezett oszlatni a támadókat, majd a módszer sikertelenségét látva, tüzet nyitott a közeledő ultrákra. A lövések következtében egy 24 éves PSG-drukker a helyszínen életét vesztette, egy másikat súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak.„A karibi származású kolléga legálisan használta fegyverét, hiszen saját testi épsége került veszélybe – kommentálta az esetet a rendőrség. – A hivatalos szabályoknak megfelelően sietett a bajba jutott ember segítségére, és nem volt más választása, mint elsütni a pisztolyát.”
A kommünikében a rendőrség sajnálatát fejezi ki, hozzátéve: a rasszista drukkerek azért támadtak a rendőrre, mert színes bőrű.

Philippe Broussard, a L’Express című magazin munkatársa szemtanúja volt az eseményeknek: „Huszonkét óra ötvenöt perckor érkeztem a Porte de Saint-Cloud metróállomáshoz, ahol éppen akkor kezdtek el erőszakoskodni a PSG-s huligánok. Több száz, zömmel igen fiatal párizsi drukker készült lerohanni az izraeli szurkolókat.”
Habár az újságíró a lövést nem látta-hallotta, a rendőrről részletes leírást adott: „Harminc körüli, magas, fekete férfi, az este során drapp gyapjúpullóvert viselt. Könnygázgránáttal a kezében állt az egyre dühösebb tömeggel szemben, és igyekezett megvédeni valakit, folyamatosan azt kiabálva neki, hogy maradjon mögötte.”
A rendőrség pénteken őrizetbe vette a halálos lövést leadó rendőrt és öt, rasszizmussal vádolt párizsi szurkolót.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik