Szünet után állva hagyták a Fradit

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.04.15. 00:19
Címkék
Az első félidőben remekül tartotta magát a Budapest BankFTC a román Oltchim Valcea otthonában, ám a szünet utáni hullámvölgy megpecsételte a zöld-fehérek sorsát, 36–23ra nyertek a vendéglátók.

Valceán tavaly fogtak hozzá az új román sztárcsapat felépítéséhez, s nem szerénykedtek, amikor célokat kerestek. Első évben a román bajnokság és a KEK megnyerése, a következő szezonban pedig a Bajnokok Ligája-trófea elhódítása az együttes feladata. A háttér adva van, nyugat-európai szinten is irigylésre méltó összegből gazdálkodhat a román kézilabda élő legendája, Gheorghe Tadici, aki az Oltchimhoz csábította a válogatott jelentős részét. A városban hatalmas az érdeklődés a csapat meccsei iránt, a Fradi elleni KEK-elődöntőre is néhány óra alatt elfogytak a jegyek, s már ötven perccel a kezdés előtt zsúfolásig megtelt a csarnok.

Az azonban már a párharc megkezdése előtt egyértelmű volt, hogy a Romániában szövetségi kapitányként is dolgozó Gheorghe Tadici idei ellenfelei közül az EHF-kupa címvédőjétől, azaz a Ferencvárostól tart a legjobban. A szakember mindent azért, hogy az országból ne kerüljön ki csapatáról friss videofelvétel, ő viszont személyesen is megnézte leendő ellenfelét. Tadici az elmúlt hétvégén Budapestre utazott, s a helyszínen nézte végig a Magyar Kupa négyes döntőjét a Syma-csarnokban. A hivatalos indoklás szerint persze nemcsak ellenfélnézőbe jött, hanem a román válogatott “Valceán kívüli” részét, azaz a Győri Audi ETO KC légiósait vette szemügyre.

A jó formában kézilabdázó Ramona Petruta Maier vezérletével 4–1-re elhúzott a Valcea, de a zöld-fehérek eszméltek, s egyenlítettek. Gheorghe Tadici nagyon hamar lecserélte a gyomorbántalmakkal küszködő Luminita Hutupant (lehet, hogy sokaknak Dinu néven ismerős a hölgy), ám néhány perc múlva vissza is küldte a világklasszis kapust. Az első játékrész hajrájában újra beleerősítettek a hazaiak, ám hiába húztak el öt góllal, a Fradi viszszakapaszkodott, így biztatónak tűnt a félidei eredmény.

A folytatásban viszont sajnos hamar eldőlt a mérkőzés – s talán a továbbjutás – sorsa, hiszen 9–2-s szériával kezdte a második félidőt az Oltchim. Hutupan remekelt a románok kapujában, míg a Fradi hibáit kihasználva sorra szerzett könnyű gólokat a Valcea.

A magyar együttesen a cserejátékosok sem tudtak lendíteni, így villámgyorsan nőtt a különbség, a 44. percben Steluta Luca találata után már 27–16-ot mutatott az eredményjelző.

Ettől kezdve már csak a kiütéses vereség elkerülése lehetett a mieink célja. Szerencsére a folytatásban valamelyest sikerült lefékezniük a szünet után száguldó Oltchim lendületét, ám a továbbjutás valószínűleg eldőlt. A zöld-fehérek közül ugyanis csak a remekül játszó s harcoló Tóth Tímea tudta tartani a lépést a keményen védekező, támadásban pedig igen veszélyes román játékosokkal, így a jövő vasárnapi visszavágón a tisztes (győztes) búcsú lehet a a ferencvárosiak célja.

A valceai publikum már kupagyőztesként ünnepelte kedvenceit, s valószínűleg nem is kell csalódniuk a román drukkereknek, hiszen elképzelhetetlennek tűnik, hogy a Valceát valaki megállítsa ebben a szezonban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik