Keletről jön a támadás

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.08.09. 00:46
Címkék
Bármen nyire is furcsa, először 2004-ben nyerte meg dán csapat (Slagelse) a legrangosabb európai kupasorozatot. A derék északiaknak an nyira megtetszett a BL-trófea, hogy azóta ki sem engedték az országból: Anja Andersen sztáralakulata még kétszer, míg a Viborg egyszer diadalmaskodott a női Bajnokok Ligájában.

Minden idők legerősebb mezőnye gyűlhet össze a női Bajnokok Ligája főtábláján. A sorozatot négy éve uraló dán duónak, a Slagelsének és a Viborgnak ugyanis erős és eltökélt kihívói akadtak. Kezdjük a sort a keleti trónkövetelőkkel, hiszen Romániában és Oroszországban is ös szeállt egy- egy szuperalakulat, s hogy semmit sem bíznak a véletlenre, jelzi: mindkét helyen a szövetségi kapitány irányítja a szakmai munkát. A román Oltchim Valcea a KEK-et, az orosz Zvezda Zvenyigorod az EHF-kupát nyerte meg a 2006–07-es szezonban. (A Valceára mi is emlékezhetünk, hiszen az elődöntőben a Fradit verte ki.) A kispadon élő legendák ülnek: a Zvenyigorodnál Jevgenyij Trefilov, az Oltchimnél Gheorghe Tadici a vezetőedző, s természetesen a keretekben ott a nemzeti válogatott derékhada. A Zvenyigorod már főtáblás, a Valceának selejtezőt kell játszania (a román klubok az elmúlt évtizedben nem villogtak a BL-ben), de nem kérdés, hogy a csapat ott lesz a csoportkörben – méghozzá a Budapest Bank-FTC négyesében. Tíz évvel legutóbbi diadala után újra fel akar jutni a csúcsra a Hypo NÖ is, s lám, a südstadtiaknál is egy szövetségi kapitány, Németh András a vezetőedző. A nyolcszoros BL (BEK)-győztes osztrák klubnál egyértelmű a cél: a kilencedik diadal. Gunnar Prokop ezért szerződtette a Fradi sikeredzőjén kívül a magyar bajnok két alapemberét, Kirsner Erikát és Tóth Tímeát is. A Hypo legutóbb 1998-ban végzett élen az elitsorozatban, így ha 2008 késő tavaszán döntőt nyerne Németh András új csapata, akkor egy évtizedes böjt után ünnepelhetnének Bécs elővárosában. Sohasem szabad leírni a szintén két magyart (Siti Eszter, Kindl Gabriella) foglalkoztató szlovén Krim Ljubljanát, míg a dán elitcsapatok között is kíméletlen rivalizálás várható. A Viborg HK ugyanis alaposan megerősödött: megszerezte a nagy rivális Slagelse legjobbját, Bojana Petrovicsot, valamint a Lunde testvéreket. A kapus, Katrine és az irányító Kristine egyaránt az Aalborgból (Mehlmann Ibolya csapata) érkezett, ám a vezetők bánatára utóbbi súlyos sérülést szenvedett, s hos szú hónapokig nem állhat csapata rendelkezésére. A Slagelse legnagyobb fogása a román Gabriella Rotis-Nagy (Hypo), és Anja Andersen bízik a címvédésben, ami tőle egyáltalán nem meglepő.

Ami a magyar esélyeket illeti, a bajnok Budapest Bank-FTC kemény csoportba került, hiszen a Viborgon és a montenegrói Podgoricán kívül minden bizon nyal a Valcea érkezik a második selejtezőkörből. Ebben a kvartettben a KEKfolytatást érő harmadik hely megszerzése is bravúros teljesítmény lenne. Az Audi ETO számára kötelező a továbbjutás a hazai rendezésű selejtezőtornáról, amelyen a francia Metz, a szlovák Michalovce, valamint az első selejtezőkör A-csoportjának győztese (vélhetően az olasz Sassari vagy a fehérorosz Minszk) lesz az ellenfél. Innen a főtábla A-csoportjába kerülhetnek Róth Kálmán tanítványai, s reális esélyük lehet a negyeddöntőbe jutásra. Az egyenes kieséses szakasz még nagyon mes sze van, s bár a BL-sorozat fő esélyesei a korábban már említett sztárcsapatok, a jó napot kifogó ETO bárkit meglephet Európában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik