Nagyhatalmak belügye

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2007.08.10. 17:21
Címkék
Német vagy spanyol csapat nyeri meg a férfi Bajnokok Ligáját? Talán kicsit leegyszerűsített a kérdés, de az elmúlt évtized történéseit és a tendenciát nézve egyértelmű, hogy a két nagyhatalom együtteseit lehetetlen letaszítani a trónról: hatalmas a fölényük, amely évről évre nő.

Magyar szempontból büszke séggel nézegethettük az európai szövetség honlapját a legutóbbi BL-negyeddöntő idején. Négy spanyol és három német zászlócska mellett ott virított egy magyar is, hiszen a „nagyok” mellé csak az MKB Veszprém jutott be „idegenként” a kontinens nyolcas elitjébe. Igaz, ott a veszprémiek számára is véget ért a sorozat (a későbbi győztes THW Kiel búcsúztatta őket), ám jelen helyzetben az is óriási dicsőség, hogy a mi gárdánk képviselhette a Németországon és Spanyolországon kívüli Európát.

Nem véletlen a nagyhatalmak előnye: mind a két országban kiemelkedő szervezettségű, kiegyenlített a bajnokság, hétről hétre látványos, közönségvonzó, telt házas mérkőzésekkel szórakoztatják a csapatok a nézőket. A világ legjobbjainak jelentős része Németországban és Spanyolországban szerepel, így a meccsek kondicionális, technikai és taktikai színvonala igazi csemege. Minden találkozón tempókézilabdát játszanak a csapatok, igyekeznek az akciókat gyorsan befejezni, szinte teniszmérkőzéshez hasonlóan lüktet a küzdelem a térfelek között, s természetesen sok a gól is. Ezzel együtt kevés a hiba, ilyen sebesség mellett is ritka a technikai baki. Ráadásul nincsenek előre lefutott találkozók, a kiscsapatokat is komolyan kell venni, hiszen felszívják magukat egyegy fontos meccsre.

A németek az utóbbi években nagy arénákat építettek, de Spanyolországban is sok a nagy befogadóképességű csarnok. A gazdálkodás ebből adódóan tervezhető, hatalmas a jegybevétel és a tv-jogdíjakból, valamint reklámokból és a klubok mezeiből, ajándéktárgyaiból származó összeg. A gazdasági háttér vonzza a legkiválóbb játékosokat, a fizetések ugyanis az ideális körülményeknek köszönhetően e két országban a legmagasabbak.

Az idei BL-ben új szisztémát próbálnak ki. Az első, 32 csapatos csoportkörből továbbjutók nem egyenes kieséses rendszerben folytatják, hanem újabb kör következik (négy kvartettben), majd az elsők játsszák az elődöntőket. Nos, ez az a fázis, ameddig a papírforma szerint már kizárólag német és spanyol gárdák jutnak majd el. Ebben a szezonban mindkét nemzet négynégy csapatot nevezhetett (az elmúlt évtizedben négy BL-t nyerő Barcelona visszalépés miatt kapott lehetőséget, s a portugál Braga kiverésével a selejtezőből juthat a 32-es táblára), s nem kell hozzá különösebb jóstehetség, hogy kijelentsük: ebből a nyolcasból kerül majd ki a BL-győztes. A magyar bajnok Pick-Szeged és az ezüstérmes MKB Veszprém egyaránt szeretne ott lenni a második csoportkörben, amire van is esélye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik