Halasztásra halasztás

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.02.25. 00:33
Címkék
Második nekifutásra is el kell halasztani a Győri ETO–Szombathelyi Haladás bajnoki mérkőzést: a párharcra eredetileg szombaton került volna sor, csakhogy a havazás akkor éppúgy átírta a forgatókönyvet, mint most. A győri stadion játéktere hétfőn alkalmatlan volt a játékra, a klub erről tájékoztatta az MLSZ-t, az illetékes bizottság pedig a találkozó elmaradásáról határozott.

Csütörtök délben még úgy volt, hogy csak négy mérkőzést rendeznek meg a tavaszi idény nyitófordulójában (az MTK–Kaposvár, a Fehérvár–Siófok, a DVTK–REAC és a Nyíregyháza–Újpest párharcokról volt szó), ám kora délután már tudni lehetett, a Vasas–Honvéd és a Paks–Kecskemét találkozók lejátszásának sem lesz akadálya. Az említett összecsapásokat aztán az érintett csapatok annak rendje és módja szerint letudták, arról pedig még csütörtökön döntés született, hogy a ZTE–DVSC-TEVA meccset szerdán, az ETO–Haladás kilencven percet pedig egy nappal korábban, kedden pótolják. A szándék legalábbis ez volt.

Csakhogy már a határozat meghozatalakor sem volt titok, hogy hétfőn országos havazás várható (a meteorológiai előrejelzések legalábbis ezt vetítették előre), ergo számítani lehetett arra, hogy a pályák esetleg az új időpontban sem lesznek játékra alkalmasak. S valóban: a hét első napján az ország nyugati felében jelentős mennyiségű hó hullott.

„Győrben a hétvégén és hétfőn is havazott, így az MLSZ-t arról tájékoztattuk, hogy pályánk alkalmatlan a keddi bajnoki találkozó megrendezésére – mondta Klement Tibor. – A reagálásra nem kellett sokat várni: nem sokkal délután négy óra előtt kaptuk meg a versenyszervezési osztály határozatát, mely szerint elmarad a mérkőzés. Kedd reggel nyolc órakor Kovács István versenyigazgató, a Haladás képviseletében Tóth Miklós ügyvezető-igazgató és jómagam helyszíni szemlét tartunk a stadionban, majd ezt követően döntünk az új időpontról.”

Nem állítanánk, hogy a Haladásnál kitörő örömmel fogadták az újabb halasztást: Tóth Miklós úgy nyilatkozott, ők azon lepődtek meg, hogy szombaton nem lehetett az ETO-stadionban meccset játszani. A szombathelyi elöljáró szerint az a legrosszabb, hogy a labdarúgók napok óta bizonytalanságban vannak, nem tudják, mikor kell futballozniuk.

Győrben amúgy nem tagadják, a hómentesítésnek, valamint a napsütésnek együttesen köszönhetően szombat délutánra valóban jónak tetszett a gyepszőnyeg, azonban az ETO-nak nem szombat délután kellett állást foglalnia a rendezéssel kapcsolatban, hanem csütörtök délelőtt...

Ha pedig valaki nem érti, miért van szükség kedd reggel helyszíni szemlére, annak íme a magyarázat.

„Nem azt vizsgáljuk, hogy milyen állapotban van az ETO pályája, hanem például áttekintjük, a győriek mindent megtettek-e a találkozó megrendezéséért – indokolta a személyes jelenlétet Kovács István, az MLSZ versenyigazgatója. – Kíváncsiak vagyunk a Haladás álláspontjára, de azt is megkérdezzük, milyen segítséget adhatunk, hogy máskor hasonló eset ne forduljon elő. És ami nagyon fontos, közösen meg kell találnunk azt a közeli időpontot, amikor pótolni lehet a találkozót.”

Tekintve, hogy a két klub még érdekelt a Ligakupában, szabad szerda legközelebb április 8-án (ha addig mindkét klub búcsúzik a Ligakupából), vagy pedig május 6-án adódik. Mivel májusban már véget ér a bajnokság, nem biztos, hogy sportszerű lenne az utolsó pillanatokra hagyni az elhalasztott mérkőzést, így nem zárható ki, hogy a versenyprogramot átalakítják. Kovács István szerint ugyanis az erősorrend: bajnokság, Magyar Kupa, Ligakupa, ezáltal még az is elképzelhető, hogy a jövő heti, már véglegesített Ligakupa-meccseket csúsztatják a Győr–Haladás bajnoki miatt.

Csak zárójelben jegyezzük meg: a 2006–2007-es bajnokságban működött az, hogy két tavaszi fordulót előrehoztak (miután az időjárás engedte...), s így december elején nyugodtan játszottak a csapatok. Ezt a lehetőséget később az egyik vidéki klub ügyvezetője megtorpedózta, maradt a november közepi befejezés, s a februári rajt. Fagyott pályán, hóban vagy éppen óriási dagonyában.

Aligha ez szolgálja a klubok és a futball érdekét...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik